سعید بروشان رئیس میراث فرهنگی شهرستان صحنه با اشاره به قدمت گوردخمه سراب دربند صحنه، گفت : در سراب دربند صحنه، گوردخمهای وجود دارد که بنا به نظر باستان شناسان مربوط به دوره ماد و هخامنشیان است.
وی با بیان اینکه این گوردخمه تنها گوردخمه دو طبقه ایران است، افزود: طبقه پائین این گوردخمه سردابی است که محل دفن شاهان و شاهزادگان بوده و در طبقه بالا هم گور نگهبانان و محافظین آنها قرار دارد.
رئیس میراث فرهنگی صحنه ارتفاع گوردخمه دو طبقهای سراب دربند را از سطح زمین حدود ۲۵ متر اعلام کرد و گفت: باتوجه به اینکه امکان بازدید از نزدیک از این گوردخمه برای گردشگران فراهم نیست، برای همین با نصب داربستهایی تلاش کردیم تا این امر محقق شود.
بروشان یادآورشد: گوردخمه سراب دربند حدود ۱۰ متر به داخل کوه عمق دارد و پس از چند پلکان میتوان وارد آن شد و در حدود چهار تا پنج متری به طرف پائین سرداب آن دیده میشود.
وی اضافه کرد: در ورودی این گوردخمه، پایههای دو ستون قرار دارد که سابقا در زمان حمله روسها به این منطقه تخریب شده اند. در روی پایههای این ستون ها، نقش فروهر دیده میشود که اولین تصویر از فروهر در ایران باستان است که از آشوریان الهام گرفته شده است.
به گفته این مسئول، مردم محلی صحنه معتقدند که این گوردخمه قبر شیرین و فرهاد است و در گذشته هم به نام قبر کیکاووس مشهور بوده است.
رئیس میراث فرهنگی شهرستان صحنه با بیان اینکه این گوردخمه دو طبقهای درواقع یک استودان برای پادشان بوده، عنوان کرد: ایرانیان باستان معتقد بودند که جسم انسان در زمان حیات خود به واسطه دروغ، ظلم و انجام گناهان آلوده میشود و از آنجایی که خاک برای آنها تقدس داشت، برای همین اجساد را در زمین دفن نمیکردند، بلکه آنها را در ارتفاع و در دل صخرهها و کوهها دفن میکردند، به شکلی که ابتدا جسد را قرار میدادند که کاملا تجزیه شود و پس از آن استخوانها را در همانجا دفن میکردند به همین دلیل به این گوردخمهها استودان گفته میشد.
وی یادآورشد: به فاصله حدود ۱۰۰ متر از این گوردخمه دوطبقه ای، گوردخمه کوچک دیگری قرار دارد که گویا به صورت نیمه کاره رها شده و محلی برای دفن مردم عادی بوده است.
بروشان گفت: در زمان باستان در ورودی کنونی سراب دربند یک نیایشگاه بوده که مردم آئین و رسوم دفن مردگان خود را در آن انجام میدادند و پس از آن برای دفن به گوردخمهها منتقل میکردند .