همان طور كه قره قوروت را می توان از ترش ترین طعم های زندگی و البته لذت بخش ترین طعم ها دانست، از «عسل» و «گز» طبیعی نیز می توان به عنوان شیرین ترین طعم های طبیعی كه هر شخصی در زندگی قطعا یكبار آنها را تجربه كرده نام برد.
عسل كه از پر خواص ترین و نام آشنا ترین سوغات این استان است به دو روش كلی در این استان یافت می شود.
عشایر كندوهای خود را در دل طبیعت بین چشمه ساران طبیعی و گیاهان خود رو گذاشته تا زنبور ها از طبیعی ترین شهد ها استفاده كرده و عسلی خوش طعم و خوش عطر و پر خاصیت را تهیه كنند كه به انواع عسل گون، عسل شبدر، عسل سیاه، عسل چهل گیاه و... می توان اشاره کرد.
هر كدام از این عسل ها خواص دارویی مخصوص به خود را دارند. از دیگر انواع عسل، عسل های وحشی می باشند كه توسط زنبور های وحشی در دل كوه و صخره های سخت گذر، در كندو های طبیعی درست می شوند.
این عسل ها با سخت ترین شرایط توسط كوه نوردان و بومیان جمع آوری شده و در دسترس مردم قرار می گیرند و خواص دو چندانی دارند.
«گز» از سوغات جهانی و لذیذ این استان و به ویژه شهر «بلداجی» است. این شهر مهد تولید «گز» از قدیم تا كنون بوده است.
این سوغات لذیذ از ماده اولیه «انگبین» كه شیره گیاهی طبیعی و سفید رنگی می باشد و از دشت های این استان تهیه می شود تشکیل شده است سپس طی فرایندی به محصول شیرین و خوش طعمی به نام گز تبدیل می شود و انواع مختلفی دارد.
بیشتر بخوانید
از دیگر سوغات های صادراتی این استان محصولاتی باغی از جمله گردو و بادام می باشد. بزرگترین باغ های گردو و بادام كشور در این استان به ویژه شهر «سامان» قرار دارند.
به دلیل خواص زیاد و موارد مصرف بالا، این محصولات توانسته اند سهم به سزایی را در اقتصاد مردم این استان به دست گیرند. به دلیل كیفیت بالای این محصولان باغی در سال های اخیر درصدی از صادرات كشور به این محصولات اختصاص یافته است .
سوغات چهارمحال و بختیاری انواع لبنیات محلی از جمله کشک، قارا (قره قوروت)، پنیر محلی، انواع ماست و همچنین عسلهای وحشی کوهستانی وگیاهان دارویی و معطر و صنایع دستی بی شماراست.
اضافه كردن گیاهان معطری كه از دل طبیعت این استان بدست می آید به انواع این پنیرها طعم هایی بی نظیر و خواص دارویی بوجود می آورد که كمتر مسافری را دست خالی ازین دیار بر می گرداند.
كشك و قارا یا همان (قره قوروت) سنتی است كه طعم ترش طبیعی آن حتی با به زبان آوردن اسم آن دهان هر انسانی را آب می اندازد. استفاده كردن از این لبنیات به صورت تنها و یا حتی در غذا ها و آش های معروف و سنتی این شهر طعمی به یاد ماندنی را در ذهن هر مسافر و گردشگری بجا می گذارد.