سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خرج کردن دانگی از کی در تهران رسم شد؟

در مطلب زیر قصد داریم با کمی جستجو در تاریخ تهران قدیم بدانیم داستان کاروانسرا یا سه‌راه دانگی از کجا آب می‌خورد.

کوچه دانگی، سه‌راه دانگی، مسجد دانگی، کاروانسرای دانگی، اینها نام‌هایی است نشسته بر تن برخی از مکان‌ها و خیابان‌های پایتخت، به‌ویژه جنوب آن، اهالی محله های پایتخت درباره وجه تسمیه این مکان‌ها و نام‌ها اطلاعات متناقضی می‌دهند:«چون چند نفر جمع می‌شدند و با هم پول ساخت جایی را می‌دادند پسوند نام آن مکان می‌شد دونگی، مثلاً مسجد دونگی (مسجد پامنار) یا کوچه دونگی» اما ماجرای شنیدنی‌تر و به واقعیت نزدیک‌تر همان است که جعفر شهری در کتاب طهران قدیم آورده و به صراحت گفته که داستان کاروانسرا یا سه‌راه دانگی از کجا آب می‌خورد.

در انتهای پامنار، ۲۰۰‌متر مانده به شرق، کاروانسرایی بود که اهالی یکی از شهرها وقت مسافرت از شهرستان به تهران آنجا سکونت می‌کردند. بعد از اینکه مدتی از آمد و شد آنها به تهران گذشت، کم‌کم کاروانسرا به کاروانسرای دانگی و سه‌راهی که در نزدیکی آن بود به این نام شهره شد. اما داستان این تغییر نام به بعد از وزارت مستوفی‌الممالک که تفرشی‌الاصل بود مربوط می‌شود. تفرشی‌ها بعد از وزیر شدن همشهری‌شان بیشتر از قبل به دنبال کسب دانش رفتند و اغلبشان لقب میرزا را با نام خود یدک می‌کشیدند.

خلاصه اینکه میرزاتفرشی‌ها کم‌کم به تهران می‌آیند تا به واسطه سوادشان شغلی برای خود دست و پا کنند. منتهی چون پول کافی برای خرید لباس نداشتند تا با سرو وضعی آراسته به دنبال شغل درخور بروند هر ۱۰ نفر با هم هم‌خرج می‌شدند. یعنی با هم پول مساوی می‌گذاشتند و در سفر با هم همراه بودند و وقتی به تهران می‌رسیدند یک دست لباس مرتب از عبا و کفش تا یک کلاه مقوایی می‌خریدند و هر روز یکی با این لباس که دانگی خریده بودند دنبال کار می‌رفت و بعد که کار پیدا می‌کرد لباس از نو قیمت‌گذاری و سهم طرفی که کار پیدا کرده بود پرداخت می‌شد و تا آخر... این رسم چون باعث دوستی بین تفرشی‌ها می‌شد کم‌کم به مذاق تهرانی‌ها خوش آمد و آنها هم دانگی خرج کردن را در پیش گرفتند. . از آن زمان این سه‌راه، کاروانسرا، و... به دانگی معروف شد و هنوز هم به آن دانگی می‌گوییم.

منبع: همشهری

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
جواد
۰۹:۴۳ ۲۰ اسفند ۱۴۰۱
ده روز بقیه داخل کاروان سرا بیکار بودن تا لباس نوبت اونا بشه نفر آخری 100روز بدون لباس بوده خدا شفا بده همه مریضا رو
رضا
۱۸:۲۳ ۱۹ اسفند ۱۴۰۱
چرت و پرت چرا میگید
ایرانیومU-238
۱۵:۴۳ ۱۷ اسفند ۱۴۰۱
شما سوار هواپیما میشی هزار کیلومتر پرواز میکنی مهرآباد پیاده میشی. از مهرآباد تا میدون انقلاب تاکسی سرویس همون قدر پول ازت می گیره که هواپیما برای هزار کیلومتر ازت گرفته بود. از راننده سوال میکنی چرا؟ برای بدست آوردن جواب باید یه بار امتحان کنید. گفتنی نیست.
ناشناس
۱۰:۲۵ ۱۷ اسفند ۱۴۰۱
جالب بود نمی‌دونستم... از این مطالب بیشتر بذارید.