سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اهداف دولت در توسعه تجدیدپذیر‌ها به ثمر می‌نشیند؟

اهداف توسعه تجدیدپذیر‌ها در برنامه پنجم و ششم محقق نشد و وزارت نیرو اکنون عزم جدی برای جبران کاستی‌های سال‌های قبل دارد.

تامین امنیت انرژی و برق به شکل مداوم و پایدار از مهمترین ارکان توسعه اقتصادی و افزایش تولید در کشور است. شاید وفور سوخت‌های فسیلی و در دسترس بودن آن‌ها پیش از این باعث شده بود که دولت‌ها کمتر به انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان راهی برای فرار از بحران انرژی و برق توجه کنند اما حالا نگرانی از پایان یافتن منابع سوخت‌های فسیلی و همینطور مشکلات مربوط به تغییرات آب و هوایی ناشی از استفاده از این سوخت ها، به برگ برنده تجدیدپذیر‌ها تبدیل شده است.

بر اساس پیش بینی آژانس بین‌المللی انرژی، ظرفیت استفاده از انرژی خورشیدی در جهان از تولید نیروی گازسوز هم سبقت خواهد گرفت و در آینده نه چندان دور هم بزرگترین سهم ظرفیت را در میان منابع بزرگ تولید نیرو را به خود اختصاص خواهد داد. استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مزایای بالقوه زیادی از جمله کاهش انتشار گاز‌های گلخانه ای، تنوع منابع انرژی و کاهش وابستگی به بازار‌های سوخت فسیلی (به ویژه نفت و گاز) دارد.

در سال ۲۰۲۱، ۲۲ درصد از انرژی مصرف شده در اتحادیه اروپا از منابع تجدیدپذیر تولید شده است. چشم انداز بلندمدت هم سهم ۳۲ درصد انرژی‌های تجدیدپذیر در سال را نشان می‌دهد.

در برنامه پنجم و ششم تجدیدپذیر‌ها در ایران هم مورد توجه قرار گرفتند. در برنامه ششم ظرفیت تولید برق باید به ۱۰۰ هزار مگاوات می‌رسید که ۵ درصد آن معادل ۵ هزار مگاوات باید از طریق تجدیدپذیر‌ها تامین می‌شد و به عبارت دیگر طی سال‌های اجرای برنامه ششم، هر سال باید هزار مگاوات به ظرفیت تجدیدپذیر‌ها اضافه می‌شد، که البته هیچکدام از این اهداف محقق نشد و ۸۵۰ مگاوات، ظرفیتی بود که در پایان برنامه ششم به کمک صنعت برق کشور آمد.

در برنامه هفتم هم جای تجدیدپذیر‌ها خالی نیست و روی ۱۲ هزار مگاوات هدفگذاری شده است. دولت سیزدهم هم از همان ابتدا توجه ویژه خود را به موضوع تجدیدپذیر‌ها نشان داد و علی اکبر محرابیان وزیر نیرو، توسعه ۱۰ هزار مگاواتی انرژی‌های تجدید پذیر را در دستور کار قرار داد.

نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی پاسارگاد دامغان یکی از پروژه‌های وزارت نیرو در این زمینه بود که در دهه فجر افتتاح شد و محرابیان در آیین افتتاح آن گفت: علمیات اجرایی تعداد زیادی نیروگاه تجدیدپذیر در یک سال گذشته آغاز شده است و روند اجرایی بسیاری نیز تکمیل شده و به بهره‌برداری رسیده است.

او ادامه داد: امروز ما از مرز تولید یک هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در کشور عبور کردیم و نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی پاسارگاد دامغان از فناوری‌های روز برخوردار است و می‌تواند بیشترین استفاده را از انرژی خورشیدی داشته باشد؛ چراکه صفحات متحرک هستند و از رو و پشت پنل قدرت تولید برق وجود دارد.

محرابیان افزود: این نیروگاه ۱۰ مگاواتی بیش از ۶۰ درصد برق شهر دامغان را تأمین می‌کند و با استفاده از این‌گونه نیروگاه‌ها، بخش قابل‌توجهی از برق مصرفی بدون ایجاد آلودگی، حذف منابع آبی و با لحاظ ملاحظات محیط‌زیست تأمین خواهد شد.

عدم النفع ایران از گنجینه تجدیدپذیر‌ها

محمدنژاد سیگارودی سخنگوی سازمان انرژی تجدید پذیر می‌گوید: ایران در حوزه‌های مختلف انرژی تجدیدپذیر دارای پتانسیل قابل توجهی است، اما در دو حوزه انرژی خورشیدی و بادی دارای پتانسیل به مراتب بالاتری هستیم. ما به صورت میانگین ۳۰۰ روز آفتابی با تابش مناسب را در کشور داریم و مناطق بادخیز خوبی در کشور وجود دارد که این پتانسیل می‌تواند در تحقق اهداف به ما کمک کند. بر اساس مطالعات صورت گرفته ما امکان احداث بیش از ۱۲۰ هزار مگاوات نیروگاه‌های خورشیدی در کشور را داریم. این عدد در حوزه بادی حدود ۴۰ هزار مگاوات است که البته باز هم تمام ظرفیت‌های کشف شده نیست.

این ارقام که چندین برابر اوج مصرف برق کشور در تابستان است، نشان دهنده ظرفیت قابل توجه تجدیدپذیر‌ها است که در این سال‌ها مغفول مانده و به عبارت دیگر باعث عدم النفع ما از این انرژی شده است. علاوه بر این، نیروگاه‌های تجدیدپذیر به صرفه جویی سوخت هم کمک خواهند کرد و فرصت صادرات و ارز آوری را هم فراهم می‌کند که باز هم می‌تواند در زمینه توسعه تجدیدپذیر‌ها صرف شود.

سخنگوی ساتبا در خصوص دیگر برتری‌های انرژی‌های تجدیدپذیر می‌گوید: هزینه تمام شده نیروگاه خورشیدی برای تولید برق، برابر و یا حتی کمتر از نیروگاه‌های فسیلی و حرارتی است، با این تفاوت که نیروگاه‌های خورشیدی سوخت مصرف نمی‌کنند و در نیروگاه‌های حرارتی هم وابستگی مستقیم به آب وجود دارد و اگر سوخت هم وجود داشته باشد بدون آب امکان تولید برق میسر نیست.

این مقام مسئول ادامه داد: در حاضر ظرفیت احداث شده تجدیدپذیر در کشور حدود هزار مگاوات است که پیش‌بینی می‌کنیم تا پایان سال به حدود ۱۲۰۰ مگاوات برسد. از این هزار مگاوات ۵۶ درصد مربوط به انرژی خورشیدی، ۳۲ درصد انرژی بادی و باقی مانده نیز مربوط به بخش زیست توده نیروگاه‌های آبی کوچک است.

مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق پیش‌تر وعده داده بود که تا تابستان سال آینده ۸۵۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر به ظرفیت فعلی اضافه شود که ظرفیت کلی را به مرز ۲ هزار مگاوات می‌رساند.

حالا که توجه و تمرکز بر انرژی‌های تجدیدپذیر از هدفگذاری روی کاغذ در دولت سیزدهم به فاز عملیاتی رسیده، می‌توان امیدوار بود که ۱۰ هزار مگاوات وعده داده شده به ثمر بنشیند و یکی از بخش‌های مهم در برنامه هفتم توسعه محقق شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
نادر
۱۳:۳۷ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
اساتید حق التدریس دانشگاه های وزارت علوم همچنان چشم به راه انداک مبلغ حق التدریس پس از ۶ماه
این وضعیت حقوق، حق جوانان ایران نیست
ناشناس
۱۰:۲۶ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
مهمترین راه برای برون رفت از اقتصاد نفتی توجه به تولید انرژی های تجدید پذیره که قطعا تاثیرش رو در کاهش الودگی هوا هم خواهیم داشت
آلمان با کمتر از 50 روز آفتابی در سال حدود 50 هزار مگاوات انرژی خورشیدی تولید میکنه. سایر کشورهای اروپایی هم همینطور.
دولت باید حمایت از تولیدات غیراستاندارد مثل خودرو که جز ضرر چیزی برای کشور نداره رو قطع کنه و بودجه بیشتری به این بخش تزریق کنه. حداقل 100 برابر بیشتر
ناشناس
۱۰:۲۱ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
خیلی خبر خوشحال کننده ای بود هم افتتاح طرح پنل های خورشیدی و هم انجام کار عملی برا احیا ارومیه
ناشناس
۱۰:۰۹ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
اگر سرمایه خارجی باشد بله. همین الان در تجدید ناپذیر عقب هستیم. فقط مواد اولیه میفروشیم.
ناشناس
۰۹:۴۹ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
امیدوارم ربطی به اهداف سند ننگین توسعه پایدار نداشته باشه.
زاگرسیان
۰۹:۴۵ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
همانطوری که ما برنامه کاشت یک ملیارد نهال را در کشورمان بیاری خدا و تلاش همگانی آغاز کردیم و همسایگان ما بلند پروازانه چهل ملیارد را هدفگذاری کردند در برق خورشیدی و نیروگاه‌های پاک بادی و خورشیدی همه دستگاه و سازمانها و وزارتخانه ها مخصوصا وزارت نفت و نیرو و صنایع و آموزش و جهاد باید پای کار بیایند و این طرحهای همیشگی و ماندگار برای کشورمان را همچون این درختان برای سلامتی خود و فرزندان ایران عزیز و چهار فصل مانا و به یادگار بگذاریم
Bakhtiyari
۰۹:۳۱ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
اگر صنایع ملی به وظایف خود و برای قسمتی از برق خود از برق پاک تلاش و همت به خرج دهند دهها برابر برنامه را نیز می‌توانند اجرا کنند در ضمن به وظایف اجتماعی خود در تولید برق پاک عمل کردند ضمن اینکه گامی بلند برای برق پاک و پایدار و ماندگار هم بر میدارند
ناشناس
۰۸:۳۲ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
اینکه چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده پنل خورشیدی در دنیا در ایران سرمایه گذاری نمیکنه خیلی بوداره!
ناشناس
۰۸:۲۵ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
از این مهمتر آب که به آب بند نیاز داره برای رفع خشک شدن سفره های زیر زمینی و هم مانع تشکیل سیل آبها وخساراتش است
ناشناس
۰۷:۵۷ ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
من رفتم دنبالش مشکل اینجاست که ظاهرا می گویند برای تامین زمین جهاد کشاورزی اجازه نمی دهد در زمین هایی که می توان کشت انجام داد نیرگاه خورشیدی احداث کرد از آن طرف کسی هم این همه تجهیزات گران قیمت را نمی تواند در بیابان هایی که هیچ آبادی ندارد احداث کند در شهرک های صنعتی هم که زمسن گران است و توجیه اقتصادی ندارد