هنگام طراحی ربات برای اکتشاف اقیانوسها یا سیارات دیگر، باید ابزاری مستحکم و کارآمد طراحی کرد که بتوان به راحتی آن را در فضاپیما جای داد. در همین راستا نرم رباتهایی با الهام از ارگانیسمهای دریایی کارآمدترین گزینه هستند.
سالپها جانداران کوچک دریایی هستند که در اقیانوسهای سراسر جهان زندگی میکنند. آنها برای حرکت کردن، آب را از طریق بدن شان که شبیه بشکهای ژلاتینی است پمپاژ میکنند. این موجودات بخشی از چرخه عمر خود را تنها میگذرانند و بخشی از آن را به سالپهای دیگر میچسبند و زنجیرهای طولانی میسازند.
گروهی از محققان دانشگاه بریستول به رهبری والنتینا لو گاتو با الهام از سالپ، رباتهای زیر آبی ساختند که «ربو سالپ» نام گرفتند.
هریک از این رباتها بدنهای لولهای شکل از جنس سیلیکون نرم دارد و داخل آن یک موتور الکتریکی پهپاد مانند و پروانهای قرار گرفته است. پروانه به کار رفته در این ربات دو جهتی است و آب را به داخل بدنه میکشاند. به این ترتیب ربات میتواند به سمت بالا، پایین و جلو حرکت کند. البته چنین مکانیسم ساده پیشرانشی فقط برای حرکات ساده مناسب است.
ربو سالپ با در نظر گرفتن محدودیتها میتواند به همنوعان خودش متصل شود و زنجیرهای تشکیل دهند.
لوگاتو در این باره میگوید: این رباتها به دلیل وزن کم و قدرت شان برای ماموریتهای اکتشافی زیر آبی فرازمینی ایده آل هستند. به عنوان مثال میتوان در اقیانوسهای زیر سطح قمر اروپا (متعلق به سیاره مشتری) از آن استفاده کرد. دیگر کاربردهای چنین رباتی شامل بررسی تونلهای فاضلاب و سیستمهای خنک کننده صنعتی است.
منبع:نیو اطلس