باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از وزارت بازرگانی خواست به دلیل نگرانیهای حقوق بشری و وقوع «جنایت» علیه ارمنستان، هرگونه صادرات تسلیحات آمریکایی به آذربایجان را ممنوع کند.
منندز گفت به اطلاع او رسیده که وزارت بازرگانی ممکن است مجوزی را صادر کند که اجازه میدهد تفنگهای آمریکایی، از جمله تفنگهای نیمه اتوماتیک تهاجمی یا تک تیرانداز به آذربایجان صادر شوند. او از این وزارتخانه خواسته است که صادرات «سلاحهای کشنده از هر نوع» را ممنوع کند.
این سناتور آمریکایی در سخنان خود گفت: «صادرات سلاح به یک کشور مستبد که علیه همسایه خود جنگ میکند، جمعیت آسیب پذیر را محاصره میکند و مرتکب نقض گسترده حقوق بشر در داخل کشور میشود، با تعهد دولت به دموکراسی و حقوق بشر سازگار نیست».
منندز اشاره کرد: اظهارات موثقی درباره جنایاتی که آذربایجان سالها علیه مردم ارمنستان مرتکب شده وجود دارد که به خوبی مستند شده است؛ از جمله جنگ سال ۲۰۲۰ در منطقه مورد مناقشه قره باغ که نزدیک به ۱۰۰ هزار ارمنی را آواره کرد و منجر به مرگ بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ نفر شد.
رئیس کمیته روابط خارجی سنا آمریکا با اشاره به گزارش وزارت خارجه آمریکا در سال ۲۰۲۱ در این خصوص ادامه داد که این اقدامات بخشی از یک الگوی گستردهتر جنایات آذربایجان علیه ارامنه بود که برای مثال با «گزارشهای موثق» در مورد «قتل، شکنجه و سایر رفتارهای غیرقانونی با ارامنه» در طول جنگ و بعد از آن انجام میشد.
منندز گفت که اخیراً، آذربایجان تنها جادهای که قره باغ را به ارمنستان متصل میکند، مسدود کرده است؛ اقدامی که میتواند در نهایت منجر به ایجاد قحطی شود؛ بنابراین اگر وزارت بازرگانی واقعاً در نظر دارد مجوز صادرات تسلیحات برای آذربایجان را تأیید کند، باید تضمین دهد این تسلیحات برای ارتکاب جنایات بیشتر علیه ارامنه استفاده نخواهند شد.
گفتنی است، فعالان جمهوری آذربایجان که ادعا میکنند فعال محیط زیست هستند، از دسامبر سال گذشته گذرگاه اصلی کوهستانی را که منطقه قره باغ را به ارمنستان وصل میکند بسته اند. ارمنستان میگوید این اقدام در واقع تلاش جمهوری آذربایجان برای بی ثبات کردن این منطقه است. بسته شدن گذرگاه اصلی کوهستانی در قره باغ موجب خالی شدن قفسههای فروشگاهها و کمبود دارو در این منطقه شده و ادامه زندگی را برای ساکنین منطقه بسیار دشوار کرده است.
وزیر خارجه آمریکا ابتدای این ماه با رئیس جمهور آذربایجان به صورت تلفنی گفتگو کرد و خواستار کاهش تنش در قره باغ شد. از سوی دیگر، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان از رئیسجمهور روسیه خواسته به عنوان حافظ صلح به این مسئله ورود کند.
اونی که سی سال پیش جنایت کرد حتی به کودکان صغیر و زنان رحم نکرد ارمنستان بود نه آذربایجان