سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نداشتن تحرک و مصرف بالای غلات کم سبوس منجربه چاقی شکمی می‌شود

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت قم گفت: نداشتن تحرک کافی و افزایش مصرف غلات کم سبوس در وعده‌های غذایی (بیشتر از نیاز روزانه) می‌تواند منجربه چاقی به ویژه چاقی شکمی در سنین مختلف می‌شود.

روح‌الله فلاح با بیان این‌که چاقی شکمی جزو بدترین نوع چاقی است،گفت: شاخص BMI که توده بدنی را اندازه‌گیری می‌کند، در افرادی که چاقی شکمی دارند، کاربرد کمتری دارد.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت قم با بیان این‌که ممکن است فرد هم‌زمان با تناسب وزن دچار چاقی شکمی نیز باشد، اضافه کرد: برای اندازه‌گیری چاقی شکمی در گذشته دور کمر اندازه‌گیری می‌شد که برای آقایان بالاتر از ۱۰۱ و خانم‌ها بالاتر از ۸۹ سانتی‌متر، چاقی شکمی محسوب می‌شد.

فلاح با اشاره به این‌که در حال حاضر برای هر دو جنس اگر دور کمر بالای ۹۰ سانتی‌متر باشد فرد دچار چاقی شکمی است، ادامه داد: همچنین شاخص نسبت دور شکم به دور لگن نیز چاقی شکمی را مشخص می‌کند که برای آقایان بالاتر از ۰.۹ و خانم‌ها بالاتر از ۰.۸۵ سانتی‌متر باشد، قطعا دچار چاقی شکمی هستند.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت قم بیان کرد: در گذشته چاقی شکمی در میان‌سالان رواج داشت که با افزایش سن، توده عضلانی کاهش و توده چربی بدن بیشتر می‌شد، ولی امروزه در کودکان، نوجوانان و جوانان هم اضافه وزن و چاقی مشاهده می‌شود که زنگ خطر است و خطر بیماری‌هایی از جمله بیماری‌های قلبی و عروقی و مشکلات مفاصل را افزایش می‌دهد.

او اضافه کرد: عدم تحرک مناسب افراد، استفاده بیش از اندازه از نان و غلات، روغن‌های جامد، نامنظم بودن یا حذف وعده‌های غذایی و همچنین ناکافی یا نامنظم بودن خواب از جمله مهم‌ترین عوامل دیگر ایجاد چاقی شکمی است.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت قم عنوان کرد: دیابت، سکته قلبی، برخی از انواع سرطان‌ها، فشار خون بالا، بیماری‌های اسکلتی (مشکلات زانو، ستون فقرات و غیره)، تشدید آسم، اختلالات سلامت روان مثل کاهش اعتماد به نفس و افزایش خطر افسردگی نیز بر اثر چاقی شکمی ایجاد می‌شود.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت قم افزود: غذا خوردن و ریزه‌خواری در آخر شب، استعمال دخانیات و استرس نیز می‌تواند به روند ایجاد چاقی شکمی کمک کند.

به گفته فلاح، در رژیم متناسب بهتر است بین ۵۰ تا ۵۵ درصد انرژی از کربوهیدرات و ۱۵ درصد نیز از پروتئین‌ها باشد که گا‌ها این تعادل بهم می‌ریزد که می‌تواند یکی از عوامل ایجاد چاقی باشد.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت قم با بیان این‌که عوامل ژنتیک نیز در چاقی افراد تاثیرگذار است، ادامه داد: اگر پدر و مادر یا حتی یکی از آن‌ها دچار چاقی باشند احتمال این‌که کودک آن‌ها نیز در آینده چاق شود، زیاد است.

سیزدهمین بسیج ملی تغذیه در ۲ هفته از ۲۴ دی تا ۷ بهمن‌ماه ۱۴۰۱ با شعار «حال خوب با وزن مناسب» نام‌گذاری شده است؛ چاقی و کارشناسان تغذیه، چاقی و جوانی جمعیت، چاقی شکمی و عوارض آن، چاقی و راهکار‌های غیراصولی کاهش وزن، چاقی و سلامت روان، چاقی، دارودرمانی و مکمل‌ها و چاقی و تغییر شیوه زندگی از جمله عناوین روزشمار این رویداد مهم است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.