سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فرصت‌های جشنواره شعر فجر برای ادبیات آیینی ایران

یک نویسنده گفت: شنواره شعر فجر فرصتی ارزنده برای دیده شدن آثار ادبی نوین و شناخته شدن چهره‌های جوان شعر و زبان شیرین پارسی است.

محمدجواد گودینی، مترجم و پژوهشگر حوزه ادبیات دینی و آیینی، استاد حوزه و دانشگاه و صاحب آثاری، چون «صعود و سقوط ادبیات سیاسی در عصر بنی‌امیه» و «تاملی بر زندگانی ابوالاسود دؤلی و شرح گزیده اشعارش» به مناسبت برپایی هفدهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر گفت: شعر رویدادی است که در زبان رخ داده و ترکیبی از زبان و هنر است و به دیگر سخن می‌توان آن را هنر به کار بردن واژگان و رستاخیز آن نیز به شمار آورد. اهمیت شعر از دیرباز تاکنون بر کسی پوشیده نبوده و نیست، چرا که شعر تاثیری شگرف بر جان و روان مخاطبان برجای می‌گذارد و همچنین در ثبت رویداد‌ها و وقایع و برجای ماندن آن در حافظه تاریخی و نقل آن به نسل‌های آتی نیز کمک شایانی می‌کند.

وی افزود: اگر شاهنامه حکیم پرآوازه ادب و شعر پارسی فردوسی طوسی در قالب شعرِ حماسی خلق نمی‌شد، آیا این امکان وجود داشت که به زبان و بیان دیگری اسطوره‌های کهن پارسی و نیز تاریخ گذشته این سرزمین را به نسل‌های بعد منتقل کرد؟

فرصت‌های جشنواره شعر فجر برای ادبیات آیینی ایران

نویسنده کتاب «بررسی زندگانی ابوفراس حمدانی و تأملی بر اشعارش» به فرصت‌هایی که جشنواره بین‌المللی شعر فجر برای ادبیات آیینی بوجود می‌آورد، اشاره کرد: جشنواره شعر فجر فرصتی ارزنده برای دیده و شنیده شدن آثار ادبی نوین و شناخته شدن چهره‌های جوان شعر و ادب پارسی از همه جغرافیای ادبی زبان شیرین پارسی از ایران و افغانستان گرفته تا تاجیکستان و آن سوی شبه قاره هند و تمامی پارسی دوستان و آنان که این زبان شیرین و کهن را دوست داشته و بدان شعر می‌سرایند، است. این جشنواره برای شاعرانی که شعر و ادب خود را با مفاهیم دینی و ارزش‌های انقلابی پیوند زده و دلدادگی خود را به سرزمین ایران و شعر پارسی که برای همه ایرانیان در اقصی نقاط کره زمین موجب افتخار و بالندگی است، ابراز می‌کنند، رویدادی یگانه برای دیده شدن است.

گودینی همچنین با اشاره به این نکته که جشنواره شعر فجر فرصتی مهم برای چند صدایی و نیز توجه به آثار ادیبان، شاعران و منتقدان جوان و تشویق آنان برای خلق آثاری فاخر و در خور به شمار می‌رود، گفت: ادب پارسی ظرفیت‌های قابل ملاحظه‌ای در خود دارد. فارسی زبانی است که سرایندگان نام آور و سترگی همانند فردوسی طوسی، سنایی غزنوی، عطار نیشابوری، مولوی رومی، سعدی شیرازی، حافظ، فخر الدین عراقی، وحشی بافقی، صائب تبریزی، محتشم کاشانی و ... تا سرایندگان معاصری همچون ملک الشعرای بهار، پروین اعتصامی، بدیع الزمان فروزانفر، شهریار و استاد شفیعی کدکنی بدان زبان شعر سروده و آثار خود را به ادب دوستان و فرهیختگان عرضه کرده‌اند و همه این شخصیت‌ها در جهان ادبیات چهره‌های شاخصی به شمار می‌روند.

ضرورت توجه هرچه بیشتر به گونه‌های مختلف ادب آیینی

گودینی در بخش دیگری از این گفتگو به گونه‌های مختلف ادب آیینی شیعی اشاره کرد و ادامه داد: جلوه‌های شعر علوی، فاطمی، عاشورایی و مهدوی از مهمترین جلوه‌های ادب آیینی به شمار می‌رود که در برخی موارد آن همچون شعر فاطمی، کمبود‌هایی دیده می‌شود که سزاوار است جشنواره‌های ادب آیینی همانند شعر فجر بیشتر بدان پرداخته و توجه کند. به هر روی جشنواره بین‌المللی شعر فجر فرصتی ارزشمند برای بازنگری در مولفه‌های ارزشگرا و اخلاقمدار در شعر و ادب پارسی است و همچنین درنگی در مطالعه و نقد آثار ادبی که توسط شاعران و نویسندگان جوان و معرفی آن به جامعه، تولید و خلق می‌شود.

نویسنده کتاب «بررسی، شرح و تحلیل قصیده فرزدق در ستایش امام سجاد (ع)» ادامه داد: مناسب است متولیان شعر فجر با نگاهی به تاریخ ادب درخشان پارسی و بازنشر آثار قدمای ادب و شعر این مرز و بوم، شاعران و نویسندگان جوان را با داوری حرفه‌ای و خلاقانه شناسایی کرده و زمینه رشد و شکوفایی علمی آنان را در قالب اعطای تسهیلات حمایتی فراهم آورند. ادبیات مقوله‌ای دنباله دار است، بنابراین سزاوار است که در شعر فجر و دیگر مناسبت‌های ادبی، به آینده شعر و ادب پارسی توجهی درخور و شایان صورت بگیرد و نخبگان جوان مورد حمایت قرار گیرند. از سوی دیگر، معرفی شعر و ادب آیینی ایران زمین به دیگر زبان‌ها و فرهنگ‌ها، رسالتی بزرگ به شمار می‌رود و همت بالایی را در ترجمه آثار برگزیده به دیگر زبان‌ها و تلاش برای معرفی و نشر آن می‌طلبد که شاید صرفا جشنواره شعر فجر می‌تواند از پس آن برآید.

گودینی حضور پر رنگ بانوان شاعر را از ویژگی‌های مهم جشنواره شعر فجر برشمرد و ادامه داد: حضور پررنگ بانوان در شعر فجر نیز از نقاط مثبت آن محسوب شده که تقویت آن با تکیه بر ظرفیت‌های ادبی ایرانی، افغانی و تاجیک و تمرکز بر مفاهیم اسلامی و انقلابی همانند وحدت و یکپارچگی میان مسلمانان، توجه به اموری همچون نماز، توسعه علم و دانش و جهل زدایی از سرزمین‌های اسلامی، مهدویت، تبیین درست جهاد و بیان خطرات گروه‌های تندرو در جهان اسلام و ... می‌تواند جشنواره بین‌المللی شعر فجر را به یکی از بزنگاه‌های ادبی مهم در جهان اسلام بدل کند

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.