سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سمیعی:

محسن نفر؛ شاخصه اصلی هنر متعهد است

یک کارشناس موسیقی گفت: استاد نفر جمعی از تمامی مفاهیم ارجمند هنر را در وجودش دارد و شاخصه اصلی هنر متعهد است.

میلاد عرفان پور، مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در نشست رونمایی آلبوم تک نوازی تار به نام زار جدیدترین اثر محسن نفر گفت: در بین گونه‌های هنر ایرانی برخی گونه‌ها شناسنامه فرهنگ ما به عنوان ایرانی هستند که یکی از آن‌ها موسیقی ایرانی ردیف دستگاهی و به طور اعم ایرانی است، این موسیقی این روز‌ها دچار مشکلاتی است و ما باید فکری کنیم که مخاطب هنر به سمت موسیقی اصیل بازگشت کند و البته خود این موسیقی هم باید در دل خود چاره کند.

به گفته عرفان پور، این موسیقی آمیخته معنا، حکمت، معرفت و فرهنگ اصیلی است که انسان ایرانی سده‌های مختلف با آن زندگی کرده است، پس برای یک ساحت خاص نیست. این موسیقی با سلوک نسل‌های ایرانی گره خورده و هم هنرمندش باید اهل سلوک باشد هم مخاطبش آن را خوب بشنود و از آن لذت ببرد تا بتواند رشد کند و فهمش از دنیای پیرامون عمیق‌تر شود.  

نام استاد نفر با موسیقی ایرانی و حکمت گره خورده است

مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری گفت: همه‌ی نکات به معنای حذف موسیقی نو پدید یا غربی نیست، بلکه موسیقی ایرانی نسبت بهتری با ما دارد و گنجینه فرهنگ و موسیقی ایرانی باید حفظ شود. امروز یک اثر ارزشمند از استاد نفر که سال‌هاست نام او با موسیقی ایرانی و حکمت گره خورده با آلبوم تک نوازی تار ایشان در این نشست را رونمایی می‌کنیم.  

 امیرحسین سمیعی کارشناس موسیقی و معاون فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: به کرات در رسانه درباره یک استاد، یک هنرمند و یک چراغ راه برای نسل صحبت شده است، آشنایی من با استاد نفر سال‌ها پیش رخ داده و همواره تلاش کردم توفیق شاگردی ایشان را داشته باشم، او در دوره‌های مختلف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی که دربرگیرنده متغیر‌هایی است همواره ثابت قدم باقی مانده است و این ثابت ماندن کار بسیار سختی است.

محسن نفر؛ فیلسوف تار

سمیعی گفت: استاد نفر فقط بابت فعالیت‌هایش استاد نشده، بلکه به دلیا کار‌هایی که انجام نداده نیز ارزشمند است، دهه هفتاد ایشان را با لقب فیلسوف تار می‌شناختند، به قول یکی استادان موسیقی ایران مضراب‌های او دارای ساختاری است که در آن عمق ردپای اصلی فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی را می‌توانیم پیدا کنیم، در حال حاضر و در سال ۱۴۰۱ که با این پدیده هنری مواجه می‌شویم من متوجه می‌شوم که آثار استاد نفر می‌تواند سرمشق بزرگی برای آینده باشد، برای انسانی که می‌تواند هویت صوتی خود را در این زمینه پیدا کند.

سمیعی گفت: ما در دهه‌های مختلف شاهد اوج موسیقی هستیم، از موسیقی دفاع مقدس تا مدرنیته و ..، پابند بودن به هویت ایرانی هزینه دارد و کم هستند هنرمندانی که پایبند این هنر مانده اند، استاد نفر نیز از شعر و معماری، خوشنویسی و هنر‌های نمایشی و ... جمعی از تمامی مفاهیم ارجمند در هنرشان تجلی کرده و دراین سال‌ها پخته شده و این درخت بارور الان شاخصه هنر متعهد است.

محسن نفر، حلقه اتصال بین هنر‌های متعهد

این کارشناس موسیقی گفت: پای بندی به ریشه‌ها و هویت اصلی ما هزینه بسیار زیادی دارد و هر هنرمندی این هزینه را نمی‌پذیرند و به اعتقاد من هنرمندانی که چنین هزینه‌هایی را می‌پردازند بسیار کم هستند، استاد نفر حلقه وصلی بین تمامی هنر‌های متعهدی است که از هنر خوشنویسی گرفته تا هنر‌های نمایشی دربرگیرنده ارزشمندی‌های بسیاری است، او جمعی از تمامی مفاهیم ارجمند هنر متعهد است که در وجودش تجلی پیدا کرده و در حال حاضر شاخصه اصلی هنر متخصص و هنر متعهد است.

سمیعی گفت: دلیل اینکه تلاش می‌کنیم در این سال‌ها شاگرد محسن نفر بمانیم به دلیل تجلی تمامی ویژگی‌های یک هنرمند متعهد است که از او درس اخلاق و درس هنر می‌آموزیم، این آلبوم به اعتقاد من بنیانگذار زیرساختی در موسیقی ملی ما است که شاید مصرف گرایان هنرمصرف گرا از آن انتقاد می‌کنند. ولی این نوع موسیقی که ما در آلبوم زار می‌شنویم دربرگیرنده زیرساختی در موسیقی ایرانی است که باید به نسل‌های آینده منتقل شود. این اتفاق بزرگی است که باید بیش از این برای رساندن صدایش به نسل جدید تلاش کرد.

 وی افزود: کسانی که انتقاداتی به موسیقی اصیل وارد می‌کنند، که اساسا هنر را می‌خواهند به سمت مصرف گرایی ببرند، تاریخ هنر ما نشان می‌دهد که اگر ما به این هنر بیشتر توجه می‌کردیم، در دوره‌های مختلف خود را تهی شده نمی‌دیدیم، البته دیر نیست و همین که نهادی تلاش می‌کند موسیقی اصیل را حفظ کند جای تشکر دارد.
 

محسن نفر آهنگساز و نوازنده  گفت: کریمان مهربانانه می‌گویند و می اندیشند ، موسیقی یکی از پاسخ‌های بشر به حس زیبایی دوستی و زیبایی شناسی است، همه جلوهای هنر خداوند است و خدا خودش بهانه هنرآفرینی است، یکی ازین جلوه‌ها صدا و آوا است. ما از شنیدن صدای خوش به شدت محظوظ می‌شویم.
 
به گفته نفر ، موسیقی پروسه طولانی دارد که متضمن دورهای تاریخی مختلف است. موسیقی وارث ارائه صدای خوش می‌شود. صدای خوش در موسیقی دو صورت است یکی با حنجره آدمی مثل صدای حضرت داود که حیرت انگیز است و کوها و پرندگان را به ستایش خدا بیاورد و دوم آلت و ابزار موسیقی پس ساز یکی دیگر از جلوها است. حقیقت موسیقی صدای خوش است و کلام نقش جانبی دارد ما اگر از صدای خوش لذت ببریم به ساحت موسیقی نزدیک تر شدیم.
 
وی با اشاره به اینکه صدای خوش در سه ساحت اثر می‌گذارد، گفت: ساحت‌های عقل و تعقل، احساسات و سوم هیجانات. موسیقی ایرانی بنا بر تجربیات قرون نشان داده که با قوه عقل و احساسات کار دارد و بخش سوم اندک است. موسیقی روز غرب بیشتر به بعد هیجانی توجه کرده که این در موسیقی ایرانی اشتباه طلب می شود. درحالی که درست نیست ، ردیف موسیقی ما همیشه به این سوال می‌رسد که این نغمه چه می‌خواهد بگوید و این سوال همان ساحت تعقل است.
 
این خواننده شناخته شده گفت: موسیقی ایرانی بنا بر تجربیاتی که در قرون متمادی داشته نشان داده با تعقل آدمی کار دارد یعنی کمتر با هیجان آدمی سر و کار داشته است و تمامی انتقاداتی که اذهان یک سو نگر درباره موسیقی ایرانی مطرح می شود نشان از این است که این افراد آنچنان که باید به تعقل در موسیقی ایرانی توجه نکرده اند.
 
وی افزود: موسیقی ایرانی متضمن وجه و ساحت عقلانی بشراست، اگر به ردیف موسیقی ایرانی گوش می دهیم دائم پرسش می کنیم که این نوع موسیقی چه چیزی می خواهد بگوید و همین نگاه به معنای تعقل است یا وقتی درباره موضوعی چرا و چیستی مطرح می شود یعنی به ساحت تعقل نزدیک شده ایم، ساحت بعدی موسیقی ساحت احساسات موسیقی است که می تواند دربرگیرنده نکات مهمی باشد. شاید ساحتی باشد که از تعقل هم بالاتر است.
 
نفر گفت: ما با گنجیه ای از موسیقی ایرانی مواجه هستیم که دربرگیرنده احساس و تعقل است، البته سال های زیادی از آن غافل بودیم اما به واسطه حضور شعرای بزرگوار در تاریخ ادبیات ایران در شرایط بسیار ارزشمندی قرار دارد که به جهت همراهی با شعر حکیمانه از وجه بسیار ارزشمندی برخوردار است که از مقام انسانی اش افول نکرده و از برخی هیجانات موسیقی غرب زده امروز به دور است. این هنر موسیقی ایرانی است که می تواند برجستگی ها و اهمیت زیادی داشته باشد.
 
وی درباره جزییات آلبوم «زار» گفت: از آن جهت که موسیقی ایرانی گنجینه ای از مضامین هدایت گر و نکته دار است تصمیم دارم که دست به تولید اثری بزنم که ظرفیت دربرگیری اندیشه های متعالی ساخت موسیقی را داشته باشد ، این روند هم به طور حتم در آینده نیز به صورت مستمر ادامه پیدا خواهد کرد ، درباره چرایی نام گذاری آلبوم هم باید بگویم که بشر در حالت «زاری» است.   
 
برپایی کنسرت در سال آینده
 
این نوازنده درباره برنامه های خود برای برپایی کنسرت موسیقی گفت: اگر در سال آینده خداوند به من کمک کند حتما برنامه هایی برای برگزاری کنسرت دارم که به زودی اطلاع رسانی می شود.محسن فروزانفر معاون هنری حوزه هنری گفت: هنگامی که صحبت های استاد نفر را شنیدم افتخار کردم در مجموعه ای نفس می کشم که هنرمندانی سرشار از حکمت را در حوزه هنری داشتیم و این هنرمندان هنوز حضور دارند و ما می توانیم از وجود آنها بهره مند شویم ، استاد هایی که همچنان در حال تولیداثر فاخر هستند.
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.