سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یک تیر و دو نشان؛ راه حل آمریکا و اروپا برای به سرانجام رساندن برجام

آمریکا کشوری که از یک سو توافق برجام را مرده می‌داند و از سویی دیگر در پشت پرده پیغام پسغام‌های بسیاری می‌فرستد تا بلکه برجام دوباره زنده شود.

با یک تیر دو نشان زدن حکایت این روزهای دنیای دیپلماسی است آن هم برای کشورهایی که خودشان را ابر قدرت می‌دانند و برای خودشان برو بیایی رقم زده اند. این ماجرا حکایت این روزهایی آمریکاست ؛ کشوری که از یک سو توافق برجام را مرده می‌داند و از سویی دیگر در پشت پرده پیغام پسغام‌های بسیاری می‌فرستد تا بلکه برجام دوباره زنده شود. در این میان اروپا نیز همواره نقش میانجی را ایفا کرده که البته با رفتارهایش با ژست بی طرفی اش اصلا همسان نبوده است.حالا موضوع این است که تکلیف ما با آمریکا تاحدودی روشن است اما در این میان موضع اروپا در قبال ایران چیست؟ موضوعی که باعث شد تا نظر یک کارشناس سیاسی را درباره آن جویا شویم.

میانجی گری به سبک اروپا

ابوالقاسم دلفی سفیر پیشین ایران در فرانسه و کارشناس مسائل بین المللی و اروپا در این باره به ما گفت: مذاکرات ما و غربی‌ها درباره هسته‌ای ابتدایش با اروپایی‌ها شروع شده است یعنی از سال ۲۰۰۳ و حدود ۲۰ سال قبل تروئیکای اتحادیه اروپا مذاکرات خود را مجزا از آمریکا با ما شروع کرده اند و طی این سال‌ها با کش و قوس‌های مختلف این مذاکرات ادامه دارد بوده است تا این اواخر. دراین فاصله اروپایی‌ها روابط خود را بر اساس مصوبه خود در کمیسیون اروپا و کلیت روابط در اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران به موضوع هسته‌ای منوط کرده اند؛ یعنی تا زمانی که موضوع هسته‌ای ایران در سازمان انرژی اتمی وین حل و فصل نشود روابط اروپا با ایران روابط عادی نخواهد بود و این را از اواخر سال ۹۰ اعلام کردند بنابراین برای اروپا مذاکرات هسته اهمیتش در این است که از راه گفتگو موضوع عدم اشاعه سلاح هسته‌ای را به توافق برسانند.

وی ادامه داد: در سال ۲۰۱۵ تا یک مرحله‌ای به این توافق دست یافتیم اما به دلیل بد قولی آمریکایی‌ها و بدعهدی اروپایی‌ها این توافق اجرایی نشد، اما آن‌ها همچنان به دنبال این هستند که موضوع هسته‌ای و مذاکرات هسته‌ای ایران و ۵ +۱ به یک سرانجام برسد . در موضوع اوکراین اروپایی‌ها سه مشکل مهم داشتند اول اینکه امنیت اروپا به خطر افتاده است و جنگ در مرز اروپا را با مشکل امنیتی مواجه کرده بود. مساله دومی که اروپا با آن دست و پنجه نرم می‌کرد مساله انرژی بوده است زیرا به دلیل جنگ روسیه و اوکراین در این زمینه با مشکل مواجه شدند ، زیرا روسیه و اوکراین جز مهمترین تامین کننده انرژی در جهان هستند.

وقتی جنگ اوکراین و روسیه دامنگیر اروپا می‌شود

دلفی بیان کرد: سومین مشکل هم کمبود غلات در دنیا بود و با وجود این سه مشکل باعث شد تا  نگاه اروپا به ایران متفاوت شود، زیرا ایران به عنوان دارنده یکی از ذخایر مهم انرژی در دنیا مطرح بود و می‌توانست به اروپا کمک کند، اما که اروپا گمان کرده بود ما به سمت روسیه تمایل داریم و با اروپا به تفاهم نرسیدیم. به همین دلیل اروپا احساس کرد در زمانی که امنیت و غذیش به خطر افتاده ما در کنارش نبودیم و هم زمان با آن مذاکرات وین به سرانجام مشخصی نرسید و خواسته‌های ما و آمریکا با هم منطبق نشد تا زمانی که بورل یک طرح پیشنهادی ارائه کرد که به زعم اروپایی‌ها این طرح کوتاه مدت تا حدودی میتوانست مشکل برجام را حل کند.

این کارشناس بین الملل افزود: در این مرحله هم ما پیشنهاداتی ارائه کردیم، ولی بازهم به سرانجام نرسید و آمریکا و اروپایی‌ها به دنبال بهانه بودند تا ما را به میز مذاکره برگردانند و برای اینکه به ما فشار بیاورند تا در میز مذاکراه امتیازاتی را که آن‌ها میخواهند به سرانجام برسانند بنابراین فشار‌ها را زیاد کردند و موضوع حقوق بشر یکی از بهانه‌های آن‌ها بود که در ابتدا در مجمع عمومی قعطنامه صادر کردند وبعد در شورای حقوق بشر موضوع بشر موضوع ایران را به عنوان موضوع ویژه در نظر گرفتند و کمیته حقیقت یاب تشکیل دادند بنابراین مجموعه این اتفاقات و اینکه اروپا و آمریکایی‌ها به چه دلیل پس از مدت‌ها موضوع حقوق بشر را در دست بررسی قرار دادند به زعم بسیاری یکی از مهترین عواملش این بود که مذاکرات هسته‌ای را به سرانجام برسانند.

برچسب ها: برجام ، سیاست خارجی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
محسن مطور
۱۸:۰۴ ۳۰ دی ۱۴۰۱
با عرض خسته نباشید و خدا قوت به رسانه با شگاه خبرنگاران جوان لطفا در مورد خیابانهای پر از چاله و کنده کاریای رها شده توسط خود شهرداری و سازمانهالی دیگر شهر خرمشهر و همچنین وضعیت اسفناک فاضلاب شهر و نابسامانی جمع اوری زباله شهر که در همه جای شهر دیده میشود و هم چنین نخاله دپو شده در همه جای شهر و مسیولین بی توجه به این موارد و ...... مطلب بنویسید و حتما پیگیری را در راستای کار خودتا قرار دهید ما خرمشهریها را یاری کنید ممنون میشم
وحید
۰۷:۴۲ ۱۱ دی ۱۴۰۱
فقط سرکاریه این حرفها
کمیل
۲۱:۲۵ ۱۰ دی ۱۴۰۱
والا اگر اونها پیغام و پسغام بفرستند ....
مسئولین ما متوهمند.
فلفل
۱۹:۰۵ ۱۰ دی ۱۴۰۱
بجای ناز کردن بروید با مذاکرات قوی و جدی مشکل را حل کنید. دیپلماسی نه با ناز و عشوه سازگار است و نه با رجز خوانی .
گوشت نزدیک به کیلویی سیصد هزار تومان شده.
ارزش پول ملی طی همین دو ماه اخیر باز هم پنجاه درصد کاهش یافته.پول تبدیل به کاغذ باطله شده. بی ارزش ! تورم امسال نزدیک به صد در صد خواهد شد.
هشتاد درصد مردم در زندگی روزمره دچار مشکل هستند.
ناشناس
۱۸:۳۳ ۱۰ دی ۱۴۰۱
سخنگوی وزارت صمت: #قرعه‌کشی خودرو تا اخر امسال از دستور خارج می‌شود.

ناشناس
۱۸:۰۳ ۱۰ دی ۱۴۰۱
هیچ پیغامی نمیده همش دروغه . شما پول دارایکم و پالایش رو پس بده اگه ادم خوبی هستی
ناشناس
۱۷:۲۸ ۱۰ دی ۱۴۰۱
خودمان را اسیر دست بده بستان های دیگران در جهان نکنیم این بکی چه میگوید یا آن چه میخواهد ( رفتار یک بام و دو هوایی) لطفا بعد 40 سال بلوغ پیدا کنیم ! و نه مثل ده های قبل با التماس که از نفت ارتزاق میکردیم این وسط در به در نفعی از آن ببریم آیا فکر نکرده ایم آخر برای استقلالی که خواستیم فقط سرمان بالا باشد هنوز تاوان آرمانش را میدهیم نباید منافعمان به این و آن گره بخورد چرا که هر تصمیمی آخرش مردم و مملکت باید تاوانش را پس بدهند !
ناشناس
۱۷:۲۴ ۱۰ دی ۱۴۰۱
راه عقل اینه که غنی سازی ۹۰ ذرصد رو استارت بزنیم،چرو ، چون داریم تحریم ۹۰ درصدی رو تحمل میکنیم . پشت میز مذاکره کمک میکنه اونم اگه دوست داشتیم سر تکنولوژی هسته ای مذاکره کنیم .
ناشناس
۱۷:۰۸ ۱۰ دی ۱۴۰۱
بجای الاف شدن بر سر برجام،چ خوب بود و چ خوب است ک ب گنجی ک در دستان خودمان و در اختیار خودمان است اتکا کنیم!میدانید ک پول باید پشتوانه داشته باشد)بر خلاف دلار و خیلی از ارزهای دیگر ک فقط اعتبار و کارنسیست(!یکی پشتوانه پولش طلاست،یکی نقره!چی میشد،پشتوانه پول ما هم گاز،یا نفت،و یا بنزین میشد!مثلا هر کس هرکجای دنیا یک ملیون ریال میداشت،میتونست ب سرعت و اسانی اون رو به میزان مشخصی از اینها تبدیل کنه!اینجوری هم پول ارزششو خواه ناخواه حفظ میکرد هم ریال مورد نیاز میشد،ک همین مورد نیاز شدن خودش باعث ارزشمند شدن پول میشه،مث روبل روسیه تو قضیه خرید گازش
ناشناس
۱۴:۲۵ ۱۰ دی ۱۴۰۱
به نظرم حتی با توافق هسته ای هم نباید بهشون سوخت بدیم. تا هم انتقام بیماران پروانه ای رو بگیریم که داروش رو بهمون نمی دادن هم انتقام حمایت از صدام تو جنگ ۸ ساله هم انتقام قحطی بزرگ
پبدنی
۱۳:۴۰ ۱۰ دی ۱۴۰۱
این مذاکره خا برای ما هیچ خیری ندارد و نخواهد داشت نمونه هایش را در این دهها سال دیدیم ،کشورهایی که به خاطر تروریستها هم کشور ما را تحریم میکنند!!!!!!
انتظار بی جا نداشته باشیم
خروج از ان پی تی از بهترین گزینه های روی میز ایران باید باشد
ناشناس
۱۲:۲۳ ۱۰ دی ۱۴۰۱
حاج قاسم انسان باھوشی بود و در ھمہ زمینہ ھا سر رشتہ ای داشت
وقتی با برجام مخالفت کرد و گفت اینھا حیلہ گرن و بہ ھیچ پیمانی پایبند نیستن و برجام اسباب بازی میشہ تو دست اینا برای بہ عقب برگرداندن ما و باید از موضع قدرت با اینھا برخورد کرد باید خودمون در ھمہ زمینہ ھا قوی کنیم از جملہ اقتصاد و بہ حرفھا و اندیشہ رھبر گوش بدیم و از ایدہ ھا استفادہ کنیم
خیلی از مسولین بھش تاختن کہ چرا اینا رو میگی تو نباید این حرفھا رو بزنی
اون بزرگوار این روزھا رو میدید و میگفت و دیدیم کہ ھمونی شد کہ حاج قاسم گفتہ بود
الانم ھمہ سرکارن برجام بہ ھیچ جا نمیرسہ و باعث عقب گرد کشور و سواستفادہ بعضی از داخل و غربی ھا ھست و ثروت اندوزی بیشتر ثروتمندان
برجام بہ ھیچ جایی نمیرسہ این بازی غرب برای ایران برای تحریم ھای بیشتر و بیشتر
ناشناس
۱۱:۲۸ ۱۰ دی ۱۴۰۱
اش نخورده ودهان سوخته راه حل تنها هسته ای شدن است باید جرات غنی سازی ۹۰ درصد را پیدا کنیدو سلاح هسته ای بسازید
ناشناس
۱۱:۲۲ ۱۰ دی ۱۴۰۱
هیچکدام از طرفین برجام صداقت و علاقه ای به سرانجام رسیدن برجام رو ندارند .در کشور ما هم سودجویان از تحریمها مانع بزرگی هستند.
U-238
۱۱:۰۰ ۱۰ دی ۱۴۰۱
برجامی در کار نیست. تا ما از پس دلار بر نیاییم به چیز دیگری نمیتوانیم فکر کنیم. ما وقت برای بازی نداریم. پول برای ما از هر دو جهان مهم تر است. پول و پول و پول و دیگر هیچ.دنیا فقط پول. ما به پول چسبیده ایم و نه به برجام. برجام ما پول است.
ناشناس
۱۱:۰۰ ۱۰ دی ۱۴۰۱
چرا باید امریکا و اروپا به دنبال برجام باشن؟؟؟ سرمایه داران و دلالان در داخل هم به برجام علاقه ای ندارن کسی که دلار 44 تومنی و طلا 23 میلیونی گرفته برجام میخواد جی کار.این که نود درصد بدبختن و ده درصد خوشبخت این خیلی بد ولی همون ده درصد اجازه نمیدن اون نود در صد به این وضع اعتراض کنن چون هم پول دارن هم قدرت.
رضا
۱۰:۳۳ ۱۰ دی ۱۴۰۱
در طی یک دهه گذشته که دولت به مذاکرات پا نهاده وضعیت ایران از یک کشور جنگ زده بدتر شده...حداقل یک دهه هم با آمریکا و اروپا بر سر مسایل هسته ای مذاکره نکنید قوق میدم شرایط بهتر میشه.....یادمون نره اونها نمیتونن منطقه رو دچار آشوب کنند چون ناامنی به زندگی و جامعه شهروندانشون منتقل میشه....دولت عاقل باش
ناشناس
۱۰:۳۳ ۱۰ دی ۱۴۰۱
راهی جز ساخت سلاح هسته ای نداریم
رضا
۱۰:۲۸ ۱۰ دی ۱۴۰۱
بر اساس شواهد و قراین توی این جام زهرخطرناکی وجود داره و باید با تدبیر به خوراک آمریکا و هم پیمانانش داده بشه....قبول برجام مساوی است با نابودی ایران...اصلا" چرا مذاکره...
رضا
۱۰:۲۸ ۱۰ دی ۱۴۰۱
بر اساس شواهد و قراین توی این جام زهرخطرناکی وجود داره و باید با تدبیر به خوراک آمریکا و هم پیمانانش داده بشه....قبول برجام مساوی است با نابودی ایران...اصلا" چرا مذاکره...
ناشناس
۱۰:۲۶ ۱۰ دی ۱۴۰۱
راهی جز ساخت سلاح هسته ای نداریم
ناشناس
۱۰:۱۵ ۱۰ دی ۱۴۰۱
آمریکا وانگلیس هردو روباه پیر ومکار بدنبال منافع خود و غارت ثروت کشورهای جهان سومی
ناشناس
۱۱:۳۲ ۱۰ دی ۱۴۰۱
فعلا که با تحریم ها چین داره با تخفیف زیلد نفت رو غارت میکنه تحریم بودن یعنی غارت ونابودی