پژمان عقدک درخصوص بروز زیرسویههای جدید امیکرون، اظهار داشت: این شرایط قابل پیشبینی بود، زیرا کرونا در آمریکا و اروپا وارد پیک شده و شیوع یافته و در جنوب شرق آسیا و مشخصاً در کشور چین نیز بسیار افزایش یافته بود، از سوی دیگر اکنون زمان مسافرتهای شب سال نو میلادی و سفرهای چینیها به کشورهای مختلف است و این قابل پیشبینی بود که آمار ابتلاها به کرونا افزایش پیدا میکند و احتمال دارد که سویههای جدید وارد کشور شود.
او با اشاره به اینکه تاکنون سه مورد ابتلا به دو زیر سویه جدید موسوم به XBB و BQ۱ در کشور شناسایی شده، افزود: تاکنون موارد ابتلا به این دو زیر سویه در اصفهان شناسایی نشده است، اما قاعدتاً طبق روال قبلی که اتفاق میافتاد این دو زیرسویه جدید نیز بین ۲ تا ۴ هفته آینده به پیک میرسد و در استان اصفهان و سراسر کشور احتمالاً سویه غالب خواهد شد.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: زیرسویههای جدید امیکرون از اواسط این ماه (دی) تا ابتدای بهمن، قابل پیش بینی است که تبدیل به سویه غالب شود و شروع پیک هشتم در کشور اتفاق افتد.
عقدک درخصوص اقدامات پیشگیرانه در برابر زیر سویههای جدید گفت: دستور العملهایی که از ابتدای شیوع کرونا وجود داشت همچنان باید رعایت شود از جمله اقدام جهت انجام واکسیناسیون و به طور ویژه افرادی که آسیب پذیر هستند و دوم رعایت شیوه نامههای بهداشتی که از همه مهمتر استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی است.
او با بیان اینکه لازم است افراد دوز یادآور واکسن کرونا را دریافت کنند، افزود: افرادی که حتی چهار نوبت واکسن کرونا دریافت کردند و اکنون بیش از ۶ ماه از زمان آن گذشته، بهتر است که دوز یادآور را تزریق کنند.
نخستین موارد ابتلا به زیرسویههای جدید امیکرون در کشور در روز چهارشنبه هفتم دی مشاهده شد. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت سه مورد ابتلاء به زیرسویههای جدید امیکرون که در بسیاری کشورهای جهان شایع است، در کشورمان مشاهده شد که از این سه مورد، دو نمونه مربوط به زیرسویه BQ۱ و یک مورد مربوط به زیرسویه XBB است و با توجه به سرعت انتقال بالای این زیرسویهها در روزهای آینده شاهد افزایش آمار ابتلا به این زیرسویههای جدید خواهیم بود.
از ابتدای پاندمی تاکنون پنج سویه اساسی و فراگیر در جهان از طرف سازمان بهداشت جهانی (WHO) معرفی شدهاند که آلفا (B.۱.۱.۷)، بتا (B.۱.۳۵۱)، گاما (P.۱)، دلتا (B.۱.۶۱۷.۲) و امیکرون B.۱.۱.۵۲۹ بودند.
در حال حاضر دو زیر سویه جدید از امیکرون تحت عنوان XBB و BQ.۱ شناسایی شدهاند. طبق شواهد زیر سویههای جدید از لحاظ میزان جهش و فرار از سیستم ایمنی تفاوت زیادی با اجداد اومیکرون خود ندارند.
زیر سویه XBB ترکیبی از دو زیر سویه BA.۲.۱۰.۱ و BA.۲.۷۵ امیکرون است و تاکنون در ۳۵ کشور شناسایی شده است. طبق مطالعات، شدت بیماری زیر سویه XBB افزایش نداشته است، اما احتمال عفونت مجدد با این زیر سویه نسبت به باقی سویهها بیشتر است.
منبع:مهر