علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در حاشیه افتتاح مدول دوم تصفیهخانه شهرک صنعتی اردبیل، در پاسخ به سوالی درباره آلودگی هوای تهران و کلانشهرها و اقدامات انجام شده در این زمینه، اظهار کرد: موضوع آلایندگی بحث کوتاه مدت نیست. دههها طول کشیده و با کمک همه مجموعهها اعم از صنایع، شهرداریها و مردم هوای کشور را به اینجا رساندهایم به طوری که امروز در کلانشهرها مخصوصا ۹ کلانشهر با مشکل مواجه هستیم.طبیعی است بازگرداندن این شرایط به حالت اولیه طی یک سال و دو سال اتفاق نمیافتد و نیازمند اعتبارات بسیار سنگینی است.
معاون رئیس جمهور در ادامه آلودگی هوا، پسماند کشور و تغییر اقلیم را سه موضوع اساسی عنوان کرد که در دستور کار دولت سیزدهم در بخش محیط زیست قرار دارد و افزود: با توجه به تاکیدات رئیس جمهور مبنی بر اینکه همه دستگاهها مکلف هستند بدون کم و کاست تکالیف خود را درباره هوای پاک انجام دهند، نشستی با حضور وزیر کشور و دستگاههای مختلف برگزار شد.
دستگاهها اعتبارات پیشبینی شده برای هوای پاک را در بودجه۱۴۰۲ لحاظ کنند
سلاجقه افزود: در این راستا برای کلانشهر تهران با توجه به وضعیت خطرناکی که داشت، تصمیمات بسیار خوبی گرفته شد که این تصمیمات تا پایان ۱۴۰۱ اجرایی خواهد شد. برای ۹ کلانشهر دیگر هم در قالب ستاد هوای پاک کشور نشستهای خوبی برگزار شده است.
وی ابراز امیدواری کرد: اعتباراتی که دستگاههای مختلف در نشست با معاونین سازمان محیط زیست مطرح کردند، حتماً در بودجه ۱۴۰۲ ببینند و مخصوصاً ۱۱ دستگاهی که در ستاد هوای پاک نقش مستقیم دارند، باید وظایف خود را انجام دهند تا شاهد روزهای پاک باشیم.
معاون رئیس جمهور با اشاره به پایش مستمر و برخط واحدهای صنعتی، آلایندههای سنگین و پسماندها در کشور گفت: در شهرهایی مثل تهران بیشتر صنایع متحرک را داریم و شاهد هستیم که در چند روز اخیر وارونگی هوا خیلی شدیدی رخ داد و استمرار پیدا کرد و این موارد به طور مستمر پایش میشود.
رئیس سازمان محیط زیست در بخش دیگری از این مصاحبه با اشاره به ظرفیتهای زیست محیطی استان اردبیل گفت: استان اردبیل هم با داشتن جنگلهایی مثل جنگل فندقلو که ذخیرهگاه بسیار مناسبی است، هم از لحاظ حیات وحش و هم بحث توسعه صنعتی مورد توجه سازمان محیط زیست قرار دارد و ما حتماً به مسائل محیط زیستی آن حساس هستیم.
پساب تصفیه شده شهرک صنعتی باید به چرخه تولید بازگردد
سلاجقه با بیان اینکه سرانه محیط زیست استان اردبیل از لحاظ مناطق ۶ گانه حفاظت شده حدود ۱۰ درصد هست، گفت: میانگین دنیا در بخش مناطق حفاظت شده حدود ۲۱ درصد است و انتظار داریم این رقم در استان اردبیل با توجه به ذخایر ژنتیک ارزندهای که دارد، ارتقا یابد.
معاون رئیس جمهور همچنین با اشاره به بازدید خود از مدول دوم تصفیه خانه شهرک صنعتی نمین گفت: با توجه به صنایعی که در این مجموعه گسترده وجود دارد، پساب و تصفیهخانه پساب به عنوان یکی از دغدغههای اصلی مسئولان بوده است.
وی با بیان اینکه مدول شماره یک قبلاً با ظرفیت ۲ هزار و ۵۰۰ متر اجرا شده است، گفت: سیستم هوادهی و هوازی مدول شماره ۲ هم جزو سیستمهای پیشرفته است و مجموعه مدول از لحاظ علمی و شرایط دانش بنیان این مجموعه بسیار خوبی است ولی جای تاسف دارد که خروجی آن با این همه هزینه نهایتاً به رودخانه میریزد.
سلاجقه افزود: مسئولان بحث اعتبارات را مطرح کردند که حتماً برای کمک به این مجموعه از اعتبارات صندوق ملی محیط زیست کمک میکنیم.
رئیس سازمان محیط زیست ادامه داد: با توجه به اینکه دشت اردبیل مثل سایر نقاط کشور در شرایط آستانهها قرار دارد، امیدوارم سریعاً این حجم آب به چرخه تولید برگردد و چاههایی که در حال حاضر از آنها بهره برداری میشود از دسترس خارج شود و بیش از این به سفرههای این دشت فشار وارد نشود.
اعتبارات خوبی برای جبران خسارت ناشی از هجوم حیات وحش به مردم دیده شده است
معاون رئیس جمهور در ادامه با اشاره به هجوم حیات وحش به زندگی مردم در سالهای اخیر گفت: در سالهای قبل در استان اردبیل هجوم حیات وحش را به زندگی مردم داشتیم که گرگها با حمله به شهروندان هموطنان را با مشکل مواجه کردند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به توسعه زندگی انسانی، بعضی اوقات انسان و مناطق مسکونی به زیستگاه جانوران توسعه پیدا کرده است.انسان به عنوان اشرف مخلوقات در امتداد بقیه مخلوقات هست. همه مخلوقات حق حیات دارند اما با توجه به درجه عقلانیتی که انسان دارد باید به نحو مطلوب از همه مواهب الهی استفاده کرده و آنها را ارتقا دهد و از بین نبرد.
رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به اصل ۵۰ قانون اساسی و وظیفه همگانی برای حفظ محیط زیست گفت: معمولاً حیات وحش وقتی در ارتفاعات طعمه و خوراک پیدا نمیکند به مناطق پایین دست و مراکز جمعیتی و مسکونی میآید. البته حفظ جان مردم برای ما خیلی مهم و واجب است و حتماً باید کمک کنیم چنین اتفاقاتی نیفتد. اما زمانی که در اثر حضور حیات وحش در مناطق مسکونی خسارتهای مالی و جانی ایجاد میشود، خوشبختانه امسال در بودجه ۱۴۰۲ مصوب شده که به نحو مطلوب این خسارتها را جبران کنیم.
رئیس سازمان محیط زیست در عین حال از مردم استان خواست با توجه علاقه و دوستی که با طبیعت و محیط زیست دارند، همان ارتباطی که با طبیعت دارند را حفظ کنند و در مواردی که حیات وحش به سطوح پایینتر میآید به ماموران محیط زیست گزارش کنند تا همکاران ما با استفاده از روشهای علمی نسبت به کاهش خسارات اقدام کنند.