شش هزار و ۵۴۰ هکتار مساحت بافت فرسوده در بیرجند وجود دارد که شش درصد مساحت این شهر را شامل میشود. در این بافت محلاتی است که به دلیل بافت قدیمی آن اهالی این محلهها با مشکلات بسیاری مواجه هستند.
محله ۱۷ شهریور بیرجند یکی از محلات بافت فرسوده بیرجند است که به دلیل قدیمی بودن بافت آن، مردم این محله با مشکلات بسیاری مواجه هستند به طوری که زندگی در آن برایشان بسیار سخت شده است.
یکی از اهالی این محله به نمایندگی از دیگر افراد گفت: هرچند اهالی این محله توانایی مالی زیادی ندارند، اما دارای همتی بلند هستند.
به گفته وی وعدههای گذشته تعدادی از مسئولان درباره بهبود وضعیت محله ۱۷ شهریور تا کنون عملی نشده است و افراد مسن برای عبور از پیاده رو در این خیابان با مشکل مواجهاند.
وی تصریح کرد: زمین در جوار فرهنگسرا وجود دارد که باید طرحی در آن اجرا شود و ساختمان هتل کویر هم از ۳۲ سال پیش رها شده است.
وی ادامه داد: این محله از سرویس ناوگان حمل و نقل درون شهری محروم است و برای راه اندازی خانه محله ۱۷ شهریور باید اقدام لازم انجام شود.
یکی دیگر از اهالی این محله اظهار کرد: در تسهیلات و مشوقهای اداری مورد نظر برای بازسازی بناهای موجود در بافت فرسوده موارد خوبی پیش بینی شده است که اگر این مشوقها اجرایی شوند سبب ایجاد تحول در بیرجند و استان خواهد شد.
وی تاکید کرد با توجه به تجربه سالهای گذشته در این زمینه در بیرجند، دولت باید به وعدههای که در این باره میدهد به خوبی عمل کند و در غیر این صورت شاهد بی رغبتی مردم نسبت به بازسازی بناهایشان در بافت فرسوده خواهیم بود.
گلایه شهروندان از مسئولان
یکی دیگر از اهالی این محله گفت: وقتی استانداری و شهرداری به درخواستهای اهالی این منطقه بی اعتنایی میکنند، چگونه از ما توقع دارند که به حرفهای آنها در این باره اعتماد کنیم.
وی با بیان اینکه شهرداری میلیاردها تومان در خیابان جمهوری هزینه کرده و با وجود اینکه پیاده روهای خیابان مدرس خوب است، شهرداری نسبت به بازسازی آن اقدام کرده است، گفت: این در حالی است که شهرداری با وجود مشکلات بسیار برای حل آنها در خیابان ۱۷ شهریور اقدامی انجام نداده است.
جمعی از اهالی این محله در دفتر شهردا. بیرجند حضور پیدا کردند و شهردار بیرجند گفت: بافت فرسوده بیرجند ۶۵۴ هزار هکتار یعنی شش درصد مساحت این شهر است.
بهترین شهردار بیرجند گفت : در بافت فرسوده بیرجند محلات کم برخورداری مانند کاظمیه و موسی بن جعفر قرار دارد که در برابر زلزله آسیب پذیر هستند و معابر کوچک این محلات معضلی برای ارائه خدمات در زمان وقوع حوادث است.
به گفته وی تنها راه حل در این خصوص بازسازی بناهای موجود در بافت فرسوده بیرجند است و با انجام این کار وضعیت حمل و نقل شهری هم بهبود مییابد.
بهترین در پاسخ به سوالهای مطرح شده توسط اهالی این محله با اشاره به اینکه شما نوع کار شهرداری بیرجند را در مدیریت جدید شهرداری در ماههای گذشته دیدهاید، اظهار کرد: ۶۰ درصد بودجه عمرانی شهرداری برای انجام کارهای عمرانی در شمال شهر و ۴۰ درصد آن در جنوب هزینه میشود.
بهترین افزود: از پنج پارک در حال احداث سه پارک خطی مهر شهر، احمدی روشن و الهیه در شمال شهر قرار دارند و این در حالی است که قبل از این پارکی در شمال شهر وجود نداشت.
بهترین با اشاره به اینکه خانه محله ۱۷ شهریور را در ماههای گذشته راه اندازی کردهایم، ادامه داد: بازسازی بوستان ناصح و پیاده روهای خیابان حکیم نزاری از اولویتهای سال آینده شهرداری است و به بوستان آزادی به عنوان یکی از قدیمیترین بوستانهای شهر توجه کردهایم.
به گفته وی برای بازسازی این بوستان مناقصهای برگزار شده است که افراد توانمندی در آن شرکت نکردهاند.
وی افزود: درخواستی هم به تأمین اجتماعی برای تملک ساختمان هتل کویر ارسال کردهایم و در صورتی که زمینهای خاکی آن به شهرداری واگذار شود، در این اراضی بوستانی احداث خواهیم کرد.
شهردار بیرجند گفت: با مشارکت اداره کل راه و شهرسازی استان اقدامات لازم را در محله ۱۷ شهریور انجام خواهیم داد و درخواستی به راهنمایی و رانندگی بیرجند برای یکطرفه شدن خیایان ۱۷ شهریور ارسال کردهایم.
نماینده شرکت بازآفرینی شهری ایران هم با اشاره به اینکه بیرجند به پاکیزهترین شهر ایران معروف است و از حضور در این شهر لذت بردم، اظهار کرد: مردم و دولت با همکاری و تعامل با هم دیگر به خوبی میتوانند مشکل بافتهای فرسوده را حل کنند.
منتظر افزود: با توجه به وقوع زلزلههای متعدد در سالهای گذشته در کشور، زلزله جزو زندگی ما شده است لذا اگر نسبت به مقاوم سازی و ایمن سازی خانههای خود باید اقدام کنیم.
به گفته وی خراسان جنوبی دارای بیش از ۱۸ هزار بنای غیر مقاوم است و خیلی از معابر داخل بافتهای فرسوده کوچک هستند که برای دستگاههای خدمات رسان کار را مشکل میکنند.
وی تصریح کرد: یکی از اولویتهای دولت سیزدهم بازسازی بافتهای فرسوده است که در این راستا تسهیلات و مشوقهای اداری در نظر گرفته شده است.
وی افزود: اعطای تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی که ۱۵۰ میلیون تومان آن با کارمزد صفر درصد و بقیه آن ۱۸ درصد است که در مجموع کارمزد این تسهیلات ۱۲ درصد است.
منتظر تصریح کرد: افراد متقاضی از تسهیلات نهضت ملی مسکن هم در این خصوص میتوانند استفاده کنند.
نماینده شرکت بازآفرینی شهری ایران اظهار کرد: وام ودیعه اسکان موقت هم در بیرجند ۴۵ میلیون تومان است و علاوه بر این موارد، تشویقهای اداری هم در این خصوص مانند ۵۰ درصد تخفیف برای صدور پروانه ساخت توسط شهرداری و انشعابات قبلی و… در نظر گرفته شده است.
سفیر بم هم گفت: با وجود گذشت ۱۹ سال از زلزله بم هنوز شبها کابوس میبینیم و اگر کسی ما را قبل از وقوع زلزله راهنمایی میکرد، حاضر بودیم همه زندگی خود را بدهیم تا آن را برای حفظ خانههای خود هزینه کنیم.
رضا جزینی تاکید کرد: تا دیر نشده برای بازسازی خانههای خود اقدام کنید و ما هم آمادهایم تا تجربههای خود را در این خصوص به شما منتقل کنیم.
منبع : مهر