حبیت الله شریفی به فلسفه ایجاد این کارخانه اشاره کرد و گفت: در گذشته نی ریز قطب کشاورزی استان فارس بود و سالانه نزدیک ۶۵ هزار تن گندم تحویل دولت میداد، اما به دلیل از بین رفتن سفرههای آب زیرزمینی و رکود کشاورزی، تصمیم گرفته شد که یک فعالیت اقتصادی برای جایگزین شدن بخشی از شغلهایی که در کشاورزی از بین رفت راه اندازی شود؛ لذا بررسی شد که نی ریز بنا به دلایل مختلف از جمله وضعیت مواد اولیه موجود، موقعیت شهرستان و وجود دانش فنی در استان وضعیت خوبی دارد و به این شکل به سمت ایجاد کارخانه سیمان حرکت کردیم.
او گفت: پس از نهایی شدن مطالعات مختلف در طول دو سال، ۱۳ هزار نفر در سال ۱۳۸۶ در این کارخانه سرمایه گذاری کردند گرچه این سرمایه ناچیز بود و حدود ۲ درصد از سرمایه لازم را تشکیل میداد، اما به هر حال کار شروع شد.
شریف گفت: پس از انجام مطالعات در سال ۱۳۸۹، نیاز به اعتبار بالایی داشتیم تا بتوانیم کارخانه را راه اندازی کنیم که پس از رایزنیهای مختلف با مسئولان بانکی استان و کشور، متاسفانه هیچ کدام نتوانستند اعتبار مذکور را تامین کنند لذا به سمت استفاده از تسهیلات خارجی رفتیم که همزمان شده بود با شدیدترین تحریمهای اقتصادی. در آن شرایط گرفتن وام خارجی بسیار سخت بود و در شرایطی قرار گرفته بودیم که مردم نیز مشارکت کرده و منتظر احداث کارخانه بودند.
شریفی گفت: به فضل خدا در همان مقطع زمانی، تفاهم نامهای میان بانک مرکزی و دولت چین بسته شد که طرح سیمان خاکستری نی ریز پیش از همه طرحها مصوب شد تا به چین معرفی شود که پس از گذشت حدود یک سال از بررسی چینی ها، این کارخانه فاینانس شد.
این فعال صنعتی گفت: پس از تامین مبلغ مورد نیاز که به نرخ امروز چیزی حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان بود، کار شروع شد و پس از آن به سمت انتخاب ماشین آلات سیمان رفتیم لذا تمام ماشین آلات را به برند روز دنیا انتخاب کردیم که آلایندگی آن از کف آنچه حتی محیط زیست نیز تعیین کرده بود، کمتر بود.
مدیر عامل کارخانه سیمان خاکستری نی ریز گفت: عملیات اجرایی ۵ سال طول کشید و در نهایت در سال ۱۳۹۸، کارخانه به بهره برداری رسید.
شریفی در ادامه با بیان اینکه برای تولید مناسب تکنولوژی، نیروی انسانی و مواد اولیه بسیار مهم است، گفت: در این خصوص اقدامات بسیار خوبی انجام شد و از سال نخست متقاضی خرید از خارج از کشور بسیار داشتیم و در حال حاضر به ۱۰ کشور دنیا کلینکر صادر میکنیم. الان نیز هر چه سیمان در بورس عرضه کنیم میفروشیم چراکه کیفیت جنس سیمان ما بالا است.
او در عین حال گفت: کارخانه سیمان خاکستری نی ریز در شرایطی تأسیس شد که قبل از ما از سال ۸۰ تعدادی کارخانه بعضا با ۱۰ برابر سرمایه اولیه، هنوز به تولید نرسیده اند که قریب ۱۶ کارخانه این شکلی در کشور داریم.
مدیر عامل کارخانه سیمان خاکستری نی ریز همچنین گفت: سیمان از ابتدای انقلاب تا امروز تعزیزاتی بودها ست و هیچوقت فروش آزاد نداشته و تحت نظارت سازمان مصرف کننده هستند. اکنون هم پایه قیمتی ما را وزارت صنعت معدن اعلام میکند. گاهی نوسانی هست، ولی سال گذشته یا اوایل امسال وقتی قیمت به صورت غیرمنتظره نسبت به پایه بالا رفت، بورس تمام معاملات سیمان آن روز را باطل اعلام کرد یعنی در بورس هم آزاد نیستیم.
او گفت: در جلسات مختلف با رئیس مجلس و وزرای اقتصاد، صمت و کمیسیون تولید مجلس با معاون اقتصادی رئیس جمهور و رئیس کل بانک مرکزی جلسه داشتیم که فکری برای موضوع فوق کنند، ولی هنوز موفق نشدیم و در حال پیگیری هستیم.
شریفی با بیان اینکه ما حدود ۱۵ درصد تولید را صادر میکنیم، به مشکلات ناشی از تحریمها نیز اشاره کرد و گفت: چون شرایط تحریم هستیم صادراتمان هم در یک سیستم عرضه و تقاضای بین المللی جایگاهی ندارد. در تولید یکی از مهمترین فاکتورها ثبات پارامترهای تأثیرگذار در تولید یا اقتصاد تولید است. اول هر سال به عنوان تولیدکننده باید بودجه بندی کنید که ببینید انتهای سال چقدر هزینه میشود و چقدر میفروشید لذا باید بالانسی بین اینها ایجاد کنید. مثلا بر اساس هزینههایی که داریم فرض کنید هر تن تولید هزینه تان چقدر میشود. هزینههای مهم و تأثیرگذار برخیها دست دولت است مثل گاز و مازوت، اینقدر هزینه ماهیانه گاز، برق و تعرفههای دولتی و تعرفههای صادراتی و هزینههای حمل و نقل است اینها هزینههای تولید هستند.
شریفی گفت: قرارداد صادرات یک قرارداد لحظهای نیست حداقل یک قرارداد میان مدت است وقتی یک قرارداد میان مدت میبندید، نرخ معلوم میکنید که برای آن، هزینهها را حساب میکنیم. قرارداد میبندیم و پیش پرداخت میگیریم و این تعهد را برای خود ایجاد کرده ایم به لحاظ بین المللی و نمیتوان انجام نداد. در غیر این صورت در دادگاههای بین المللی باید پاسخگو باشیم، چون پیش پرداخت داده اند.
او گفت: در هنگام تولید، قیمت گاز، برق، کرایه و... چندین درصد بالا رفته و تعرفه دولتی هزینهها نیز بالا میرود لذا انتظار میرود دولت آن چیزی که دست خودش است را برای تولیدکننده ثابت نگه دارد و حداقل اگر میخواهد بالا ببرد اعلام کند که تولیدکننده بداند چگونه هزینهها را مشخص کند، چون قرارداد صادرات میان مدت است؛ لذا این مسائل روی صادرات و قیمت وصادرات و اعتبار آنها تأثیر میگذارد.
مدیر عامل کارخانه سیمان خاکستری نی ریز همچنین گفت: برخورد سلیقهای و شخصی و غیرقانونی برخی مسئولان در بحث صادرات در بنادر، خسارت به تولیدکننده میزند و عدم ثبات، تصمیم آنی و برخوردهای سلیقهای مسئولان امر باعث میشود که دچار مشکلات شویم ضمن اینکه افزایش تعرفهها بدون اعلام به تولیدکننده، تأثیرات بسیار بدی بر تولید میگذارد.
شریفی به مباحث دانش بنیان کارخانه نیز پرداخت و گفت: چون یک کارخانه قدیمی نیستیم حقیقتا تا اوایل امسال تلاشمان این بوده است که خودمان را از آب و گل نجات دهیم و در شرایط بهره برداری خود را مستقر کنیم؛ لذا کسانی را آوردیم برای تولید سیمانهای خاص و اینکه مشخص کنیم مصرف انرژی ما چقدر است و چگونه میتوان آن را بهینه کرد.
او گفت: ما در این زمینه ها، انرژی و حتی هزینههای نگهداری حتی نیروی انسانی کار میکنیم و در بعد علمیتر از ظرفیت دانش بنیانها استفاده خواهیم کرد چراکه معتقدم ناچارا باید سراغ کار دانش بنیان برویم.
او در مورد همکاری دستگاهها نیز گفت: مسئولان استانی همکاری دارند، شاکله اصلی استانداری و سازمان صنعت و معدن همکاری میکنند. دادگستری استان هم همکاری دارند. اتاق بازرگانی هم همچنین حتی در سطح ملی هم. منتها برخی مواقع کسانی که تازه میآیند مخصوصا در استان خودمان هنوز درک مناسبی از تولید ندارند حرفی میزنند که آخرین نفر پیش او زده است.
به گفته شریفی کارخانه سیمان خاکستری نی ریز ۱۹ درصد سهم بازار فارس را تأمین میکند که هیچ کارخانهای در فارس بیشتر از این نیست.
شریفی در ادامه با اشاره به ضعفهای موجود در عرصه اقتصاد نیز گفت: در کل اقتصادمان تولیدمحور نیست و سرمایه محور است. وقتی اینگونه باشد تولید مظلوم است و سرمایه حرف اصلی میزند.
او ادامه داد: ۱۰ سال است که رهبرمعظم انقلاب اسم سال را تولید میگذارند، اما هنوز این موضوع در کشورمان جا باز نکرده است که مملکت تولید محور شود. مملکت ما هنوز تولیدمحور نیست بلکه سرمایه محور است. مهمترین مشکل ما همین است که اقتصادمان تولیدمحور نیست.
شریفی با بیان اینکه انتظار داریم مسئولانی که تأثیرگذار هستند، از تولید حمایت کنند، گفت: نماینده شهرستان واقعا به همه واحدهای تولیدی کمک میکند مخصوصا ما که تکثر سهام دار داریم ضمن اینکه فرماندار، رئیس دادگستری و دستگاههای اداری ونیروهای انتظامی شهرستان نیز انصافا کمک میدهند. در سطح استان نیز واقعا مسئولان کلیدی کمک میکنند مثل استاندار، رئیس صنعت معدن و دستگاههایی که با ما مرتبط هستند. وقتی که موضوع را دنبال میکنیم احساس میکنیم که این عزیزان واقعا نیت کمک دارند، اما برخی اوقات مشکلات خارج از اراده آنهاست.
او در پایان به مشکلات مربوط به گاز نیز اشاره کرد و گفت: هر دفعه با شرکت گاز چالش داریم که البته آنها هم تقصیری ندارند و باید وظیفه خود انجام دهند و با همه اوصاف مشکلات هست و گیر ما این است که برخی تصمیم کلان میگیرند، اما تبعات آن را نمیدانند.