سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فست فود‌ها عامل ایجاد کننده سرطان روده بزرگ هستند

فست فود‌ها و غذا‌های فرآوری شده و انواع گوشت‌های کبابی، پلی کربن‌هایی را تولید می‌کنند، که به دیواره روده می‌چسبند و می‌توانند، عامل ایجاد کننده سرطان روده بزرگ باشند.

در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما متخصص رادیو آنکولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص بدخیمی‌های روده بزرگ به گفت و گو پرداخت.

کارشناس برنامه، با بیان اینکه این سرطان دومین سرطان شایع در مردان و سومین سرطان شایع در زنان کشور است، ضخیم شدن مخاط دیواره روده را، بدخیمی روده بزرگ نامید. وی افزود: اکثر پولیپ‌های روده خوش خیم هستند، اما ممکن است در طول زمان، تبدیل به توده‌های سرطانی شوند.

کارشناس برنامه، پیشگیری، تشخیص به موقع و درمان صحیح را، اصول اولیه برخورد با انواع سرطان‌ها دانست.

وی گفت: سرطان کولون از نظر ژنتیک از تنوع زیادی برخوردار است، که از نوع بدون علامت، تا متاستاز و درگیری کبد، خود را نشان می دهد.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال، که عوامل خطر ساز سرطان روده بزرگ کدامند؟، گفت: در کشور‌های توسعه یافته و صنعتی که غذا‌های پرکالری و پر انرژی بیشتر مصرف می‌شوند، آمار سرطان روده بزرگ، بیشتر است، هرچه مصرف غذا‌هایی که اجابت مزاج افراد را زیادتر کنند (مصرف فیبر ها) بیشتر باشد، حرکت مواد سرطان زا در روده با سرعت بیشتری انجام می شود و با خروج عوامل سرطان زا از بدن، احتمال ابتلا به سرطان کمتر می‌شود.


وی افزود: فست فود‌ها و غذا‌های فرآوری شده و انواع گوشت‌های کبابی، پلی کربن‌هایی را تولید می‌کنند، که به دیواره روده می‌چسبند و می‌توانند، عامل ایجاد کننده سرطان روده بزرگ باشند. در این بیماری، نوع سبک زندگی بسیار مهم است، اگر در سبک زندگی افراد، تحرک کافی و غذای سالم وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به سرطان کولون کمتر خواهد بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سیگار و الکل را جزو دیگر عوامل ایجاد کننده سرطان برشمرد، او همچنین از سن، به عنوان یک عامل مهم در بروز این سرطان نام برد، و گفت: هرچه سن فرد، بالاتر رود، احتمال بروز این سرطان بیشتر خواهد شد.

این استاد دانشگاه، در پاسخ به این سوال: که چه عواملی در زمان انجام غربالگری این بیماری اثر گذار است؟، گفت: ژنتیک و سابقه خانوادگی و همچنین سابقه ابتلاء فرد به انواع دیگر سرطان ها، در سن انجام غربالگری روده بزرگ مؤثر است.

او همچنین به اهمیت تشخیص زودرس این سرطان، در درمان پذیری سریعتر و راحت‌تر این بیماری اشاره کرد.

وی یادآوری کرد: اولین غربالگری این بیماری در ۵۰ سالگی انجام می‌شود، اما افرادی که سابقه خانوادگی دارند. (افراد درجه اول خانواده آن ها، ابتلا به سرطان روده بزرگ، پستان، تخمدان ویا رحم داشته باشند)
این غربالگری زودتر انجام می شود و شامل: آزمایش یافتن خون مخفی در مدفوع، معاینه داخلی و انجام کولونوسکوپی است.

وی در پاسخ به این سوال که در صورت انجام کولونوسکوپی در ۵۰ سالگی، دیگر نیازی به انجام این آزمایش نیست، گفت: اگر در ۵۰ سالگی کولونوسکوپی انجام شد، و هیچ گونه مشکلی وجود نداشت، تا ۵ الی ۱۰ سال آینده، نیاز به انجام کولونوسکوپی نیست. (افرادی که در خانواده درجه اول آنها، فرد مبتلا به سرطان روده بزرگ وجود دارد، سن اولین غربالگری به ۴۰ سالگی کاهش می‌یابد)

افشین رخشا، خونریزی در داخل مدفوع را، شاه علامت سرطان روده بزرگ دانست  و  گفت: رگه‌هایی از خون که همراه با مدفوع دفع می‌شوند، حتما نیاز به پیگیری دارند، او، کاهش وزن، یبوست و اسهال مزمن و درد طولانی شده شکم را، از علائم دیگر سرطان روده بزرگ برشمرد. وی گفت: اگر فرد بعد از اجابت مزاج، چند لکه خون دفع کند، ممکن است مبتلا به شقاق یا بواسیر باشد و به معنی سرطان روده بزرگ نیست.

وی یادآور شد: اگر در هنگام کولونوسکوپی، پولیپ بزرگ و پایداری مشاهده شد، نمونه برداری انجام میشود (قابل ذکر است که فاصله بعدی کولونوسکوپی در این افرد، سه سال کاهش می‌یابد)

کارشناس برنامه متذکر شد که در حال حاضر بسیاری از سرطان‌ها قابل علاج هستند و لازمه آن این است، که با مراجعه به موقع، تشخیص زودرس و به دنبال آن، درمان صحیح، انجام شود.



تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.