سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر:

۲۵ میلیون مترمکعب آب پشت سدهای بوشهر ذخیره شد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر گفت: ۲۵ میلیون مترمکعب آب پشت سدهای استان بوشهر ذخیره شده است.

علی محمدی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر گفت: در سامانه بارشی اخیر ۲۵ میلیون مترمکعب آب پشت سدهای خائیز و رئیسعلی دلواری و تاسیسات آبی این استان ذخیره شده است.

علی محمدی افزود: در سامانه بارشی اخیر که اواسط هفته گذشته آغاز شد ، شبکه باران سنجی (تیسن) این شرکت، میانگین ۱۰۰ میلیمتر بارش را برای استان بوشهر به ثبت رسانده است.

وی اظهار کرد: این رقم از میانگین بلند مدت بارندگی استان بوشهر در تاریخ مشابه، ۵۰ درصد بیشتر است و امید می‌رود این روند در زمستان نیز ادامه یابد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر گفت: میانگین میزان بارش در این استان ۲۵۴ میلی‌متر است که بر اساس آمار ایستگاه‌های باران سنجی این شرکت، تاکنون ۹۲ میلی‌متر بارش معادل ۳۵ درصد از بارندگی سالانه این استان به ثبت رسیده است.

وی ادامه داد: این درحالی است که این رقم در سال آبی گذشته در زمان مشابه ۱۸ میلی‌متر و میانگین بلندمدت در زمان مشابه ۶۱ میلی‌متر ثبت شده است.

به گفته محمدی میانگین متوسط بارش استان بوشهر ۲۵۴ میلی‌متر است که در ۱۲ سال از دوره ۱۵ ساله اخیر، این میانگین محقق نشده و امید می‌رود با بارش‌های پیش رو، این میزان در سال آبی جاری تحقق یابد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر اضافه کرد: البته در برخی از نقاط به ویژه جنوب استان، همچنان از میانگین بلند مدت بارش کمتری تاکنون ثبت شده و این موضوع و تغذیه نشدن آبخوان ها به ویژه در فصل کشت، فشار مضاعفی بر منابع آب زیرزمینی وارد می‌سازد.

محمدی با اشاره به شرایط آبگیری سازه های آبی استان بوشهر گفت: با توجه به بارندگی های اخیر و ذخیره سازی بخشی از مخزن سدها در بارندگی های قبلی، سد آبپا و تنگ ارم سرریز کرده و سد ارغون نیز در آستانه سرریز قرار دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر شرایط شبکه‌های آبیاری استان را مطلوب ارزیابی کرد و افزود: بندهای انحرافی سرقنات، سعدآباد و اهرم نیز در پی بارش های اخیر سرریز کرده و آب موجود در این نقاط به شبکه های آبیاری پایاب آن ها تزریق شده است.

محمدی با اشاره به اینکه میانگین بلند مدت آورد رودخانه‌های استان بوشهر ۲.۵ میلیارد مترمکعب است گفت: میانگین کل آورد رودخانه‌های استان در سال آبی گذشته ۱.۵ میلیارد مترمکعب است که ۶۳ درصد از آن از بالادست حوضه تامین می‌شود و مابقی ماحصل روان آب‌های داخل استان است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر اضافه کرد: با کاهش بارش‌ها، آورد رودخانه‌ها نیز کاهش یافته و به تبع آن بهره برداران آب سطحی اعم از کشاورزان حاشیه رودخانه‌ها و شبکه‌های آبیاری و همچنین در برخی از مناطق بخش شرب، این کمبود آب را به طور ملموس حس می‌کنند.

وی با اشاره به ظرفیت ذخیره سازی آب در استان بوشهر گفت: در حال حاضر تنها ظرفیت مهار ۳۰ درصد از روان آب های ورودی به استان بوشهر وجود دارد و بر اساس برنامه ریزی انجام شده، این ظرفیت می‌بایست از طریق طرح‌های سدسازی، احداث بندهای کنترل سیلاب و طرح‌های تغذیه مصنوعی به ۶۰ درصد افزیش یابد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر افزود: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، بخشی از طرح‌های توسعه منابع آب استان بوشهر باید تا افق ۱۴۰۳ به مرحله آبگیری برسد که در این ارتباط از تمام ظرفیت‌های قانونی به منظور تامین اعتبار این طرح‌ها بهره گرفته می‌شود.

به گفته محمدی احداث سدها در استان بوشهر منجر به جلوگیری از تخلیه روان آب‌های در دسترس به خلیج فارس، کاهش اتکا به منابع آب زیرزمینی و کمتر شدن برداشت‌ها از این منابع می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر جلوگیری از تخلیه روان آب‌ها به دریا و کاهش اتکا به منابع آب زیرزمینی را از دستاوردهای مهم سدهای استان بوشهر عنوان کرد.

افت سالانه یک متر از آب‌های زیرزمینی در استان بوشهر

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر گفت: کاهش بارندگی‌ها و تغذیه نشدن این منابع از یک سو و برداشت‌های بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمینی از سوی دیگر، آسیب‌ها قابل توجهی به آبخوان‌های استان وارد کرده است.

وی اظهار کرد: میانگین افت سطح آب های زیرزمینی در استان بوشهر سالانه یک متر است و این رقم در برخی دیگر از دشت‌ها، بیش از یک متر نیز برآورد می‌شود، این بدان معنی است که دسترسی به آب سالانه یک متر دشوارتر می‌شود.

محمدی با اشاره به پیشینه تاریخی پرباری از ایرانیان در بهره برداری از منابع آب از جمله قنات‌ها گفت: امروز یکی از علت‌های اصلی برداشت‌های بی‌رویه، خرده مالک شدن کشاورزی در ایران است که باعث شده تا خردجمعی در خصوص مدیریت منابع آب از بین رود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر افزود: برای حل مساله آب‌های زیرزمینی، پیش از هر چیز باید فرهنگ بهره برداری از منابع آب اصلاح شود.

وی با اشاره به اجرای طرح اصلاح الگوی کشت از سوی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در صورت تعیین الگوی کشت و تامین اقتصاد بهره برداران، این طرح از سوی کشاورزان مورد استقبال قرار می‌گیرید.

محمدی اضافه کرد: افزایش سطح زیرکشت و انتقال آب از محدوده های تعیین شده به سایر مناطق نیز دیگر موارد آسیب رسان به منابع آب زیرزمینی است.

وی با اشاره به تعاریف موجود در خصوص چاه‌های غیرمجاز افزود: بر اساس قانون تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه و چاه‌های حفر شده بعد از سال ۱۳۸۵، در زمان حاضر حدود یک هزار حلقه چاه آب غیر مجاز و ممنوعه وجود دارد که بر اساس قانون باید همه این چاه‌ها پر و مسلوب المنفعه شود.

محمدی با اشاره به برنامه جامع مدیریت منابع آب زیرزمینی گفت: برای سامان بخشیدن به منابع آب زیرزمینی، طرحی به نام "طرح احیا و تعادل بخشی" در حال اجراست که اجزای مختلفی دارد و یکی از مهم ترین بخش‌های آن، فرهنگ سازی و جلب مشارکت عمومی است.

وی ادامه داد: همچنین کنترل و مدیریت چاه‌های بهره برداری از طریق نصب کنتور از دیگر اقدامات این طرح است.

به گفته محمدی در زمان حاضر تامین آب آشامیدنی استان بوشهر از طریق سد کوثر، منابع کازرون، آبشیرین‌کن‌ها و منابع داخلی انجام می‌شود و بر اساس آمار اعلامی شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر، سالانه حدود ۱۸۰ الی ۱۹۰ میلیون مترمکعب آب در استان بوشهر توزیع می‌شود.

محمدی افزود: علاوه بر مصرف غیربهینه، مواردی چون تلفات شبکه، برداشت‌ها و استفاده‌های غیرمجاز از آب نیز عمده موارد آسیب رسان به تامین آب شرب در استان بوشهر است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر اظهار کرد: استان بوشهر یکی از استان‌های جوان در زمینه مدیریت منابع آب است و به همین علت طرح‌های توسعه منابع آب در استان بوشهر دیرتر از سایر نقاط کشور آغاز شده است.

وی تامین آب شرب و محیط زیست را از اولویت‌های تامین آب در استان بوشهر عنوان کرد و گفت: در برنامه ریزی منابع آب پیش از ساخت سدها، تامین آب شرب، محیط زیست و حقابه بران سنتی در ردیف اول اولویت قرار می گیرند و پس از تامین این موارد می توان به توسعه برداشت از منابع جدید پرداخت.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.