محمد جعفر ملکوتی استاد گروه خاک شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در همایش خاک گفت: مصرف روی در مزارع کشاورزی افزایش یابد. در مزارع و باغات که با کمبود روی مواجه هستند عنصر کادمیم افزایش مییابد و کیفیت محصول تولیدی کاهش یافته و استاندارد لازم برای صادرات را نخواهد داشت.
وی افزود: در تولید محصولات کشاورزی بایستی میزان کود و سم مورد نیاز را بهینه و درست استفاده کنیم.
ملکوتی یادآور شد: مصرف مناسب روی در گیاهان باعث افزایش عملکرد محصولات کشاورزی، بهبودکیفیت و خوش خوراکی محصولات زراعی و باغی به ویژه تسهیل صادرات، غنی سازی محصولات زراعی و باغی در راستای سلامت جامعه و فعال سازی تعداد زیادی از آنزیمهای گیاهی میشود.
وی افزود: تحقیقات ثابت کرده که رابطه تنگاتنگی بین خاک سالم، گیه سالم و انسان سالم وجود دارد ومنشا اکثر کمبودها و بیماریهای انسانی به سوء تغذیه بر میگردد.
ملکوتی، کمبود کربنات در آب آبیاری کشاورزی، پایین بودن مواد آلی در خاکهای زراعی، حاکمیت تنش خشکی در مزارع، آهکی بودن خاک و مصرف نامتعادل کودها را از مهمترین عوامل در ناهنجاری تغذیهای در کشور ذکر کرد.
این استاد دانشگاه گفت: تغذیه نامتعادل گیاهی (مصرف نامتعادل کودها) که متاسفانه امروزه گریبانگیر بخش کشاورزی کشور شده علاوه بر کاهش عملکرد هکتاری (کمی و کیفی) محصولات کشاورزی؛ منجر به سوء تغذیه انسان شده که علائم آن در جامعه به مشکلات و آسیب به سلامتی انسان است.
ملکوتی افزایش میزان مواد آلی، رواج کودهای زیستی خاکهای زراعی کشور، رعایت اصول مصرف بهینه کودی، غنی سازی تولیدات کشاورزی درمزارع، باغها و مراتع کشور و مصرف نان سبوس دار غنی شده برای ارتقای سطح سلاکت جامعه را از مهمترین راهکارها ذکر کرد.
در این همایش رضا افلاطونی رئیس سازمان جهاد کشاورزی، رجب رحمانی نماینده مردم تاکستان در مجلس شورای اسلامی، محصص مستشاری معاون موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، مدیران کل، معاونین و مدیران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی حضور داشتند.