افشین محمودیان معاون مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی در نشست فرصتها و چالشهای سامانه مودیان گفت: تایید سند پایانه فروشگاهی انجام شده است و تا حدودی مشکلات آن حل شده، در بحث آموزشی جلسات توجیهی برگزار شده و تلاش شده فضای کار برای تکمیل سامانه مودیان هماهنگ شود. در حال حاضر سازمان ثبت نام مشمولان را ظرف یک هفته انجام میدهد.
وی افزود: بر اساس برآوردها در حال حاضر حدود ۴۰ درصد از مشمولان سامانه مودیان، برای ثبت نام اقدام کردهاند و در این زمینه با شرکتهای حقوقی و فعال در بورس و فرابورس مشکلی ندارد و مشکل اصلی ما با شرکتهای خرد و کسب و کارهای خرد است. بر این اساس تا به امروز حدود ۶ میلیون حساب در سامانه مودیان ثبت شده است.
هوشمندسازی و حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک کارکرد اصلی سامانه مودیان
معاون مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی، هدف طرح جامع مالیاتی را تجمیع دادهها و تجزیه و تحلیل آن توسط خبرگان و رسیدگی به درصد کمی از مودیان دانست و افزود: اینکه این طرح هنوز به طور کامل اجرایی نشده است به دلیل مشکلات متعددی است که از جمله آنها میتوان به عدم تکمیل بانکهای اطلاعاتی اشاره کرد و با وجود هزینههای زیاد، کارایی که از آن انتظار میرفت محقق نشد. اما در عین حال سامانه مودیان یکی از پایگاههای داده طرح جامع مالیاتی است که هدف آن هوشمندسازی و حسابرسی مبتنی بر ریسک است؛ بنابراین انتظار میرود طرح جامع نیز با تکمیل پایگاههایی همچون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی، عملیاتی شود و از وضعیت فعلی خارج گردد.
وی تصریح کرد: درخصوص جامعه پذیری سامانه مودیان و تسهیل اجرایی شدن آن نیز سازمان امور مالیاتی اقدامات متعددی انجام داده و جلسات متعددی با مودیان، از جمله مودیان حاضر در بورس و فرابورس، برگزار کرده است. به عقیده ما این روند افزودن مودیان بزرگ راهبرد بهتری است و به مرور مودیان کوچکتر نیز با دیدن شرایط مودیان بزرگ، حاضر به همکاری و حضور در این سامانه خواهند شد.
کاهش فرار مالیاتی با تکمیل سامانه مودیان
محمودیان ادامه داد: تکمیل سامانه مودیان به طور کلی از هر نظر به سود مودیانی است که در شفافیت و ارائه اطلاعات درست مشکلی ندارد. مودیانی که در فرآیند با مشکلاتی مواجه هستند نیز با ارائه آموزش لازم با این سامانه همراه میشوند. در نهایت مودیانی که احیانا قصد فرار مالیاتی و ارائه اطلاعات نادرست دارند نیز با این سامانه انگیزه خود را از دست میدهند.
وی تصریح کرد: تا به حال مالیات مودیان عمدتا به شکل برآوردی اخذ میشود که مشکلات زیادی را در ارتباط سازمان امور مالیاتی با مودیان ایجاد کرده است؛ ولی با تکمیل سامانه مودیان این مشکلات نیز به طور سیستمی برطرف میشود و به کلی از برآورد آمار فاصله میگیریم. این طرح بیش از ۷۰ ذی نفع در کشور دارد که یکی از آنها سازمان امور مالیاتی است و مزایای متعدد دیگری از جمله در مدیریت اقتصاد کشور بر آن مترتب است.
اطلاع رسانی و آموزش حلقه مفقوده تکمیل سامانه مودیان مالیاتی
محمدرضا جعفریان مشاور مالیاتی اتاق اصناف، در این نشست گفت: ۲۰ سال از آغاز به کار طرح جامع مالیاتی گذشته و حاصل آن فقط افزایش هزینهها و بروکراسی بیشتر برای مودیان مالیاتی بوده است. متاسفانه اگر به شکل دستی تایید یک اظهار نامه به ۴ امضا نیاز داشت، در طرح جامع مالیاتی به ۱۶ امضا افزایش یافته است.
وی ادامه داد: سامانه مودیان مالیاتی از جهت ایجاد شفافیت در اقتصاد کشور بسیار کارآمد است و باید اجرایی شود. اما نکته مهمی که باید به آن توجه شود اینکه قانون باید با اقبال عمومی همراه شود و از سوی مودیان پذیرفته شود. این مهم نیز نیازمند اطلاع رسانی و آموزش کافی است که به عقیده من تا به حال اینطور نبوده است.
او گفت: در ماههای اخیر اقدامات متعددی در بخشهای مختلف مربوط به حوزه مالیات به یکباره در دستورکار قرار گرفته که مخالفت فعالان کسب و کار را درپی داشته باشد و انتظار ما این است که از تکرار چنین اقداماتی جلوگیری شود. همچنین لازم است مودیان به مرور زمان در سامانه مودیان اضافه شوند و اینطور نباشد که بخواهیم در وقت کوتاهی همه مودیان را اضافه کنیم.
مشاور مالیاتی اتاق اصناف در پایان تاکید کرد: اینکه تصور کنیم هدف اجرای سامانه مودیان مالیاتی، اخذ مالیات بیشتر از مودیان است، به عقیده من در اشتباه هستیم؛ چراکه در حال حاضر نیز دولت در بسیاری از موارد مالیات زیادی از مودیان اخذ میکند و اجرای قانونی همچون مالیات بر ارزش افزوده جای زیادی برای افزودن بر درآمدهای دولت از مسیر مالیات اصناف نگذاشته است.