حجت الاسلام و المسلمین سید احمد مرتضوی مقدم در نشست هماندیشی و اندیشهورزی که با حضور معاون اول قوه قضاییه و جمعی از قضات و روسای شعب دیوان عالی کشور با موضوع نظارت بر حسن اجرای قوانین در دادگاهها و اتقان آراء برگزار شد، گفت: یکی از راهکارهای موفقیت و راهیابی به توسعه، اندیشهورزی است و با استفاده از نظرهای صاحبان اندیشه، صاحبان تجربه به راحتی میتوانیم به نتیجه برسیم.
وی با استفاده از اندیشههای نخبگان و دانشگاهیان تاکید کرد و گفت: امروز در قوه قضاییه درگیر چند مشکل هستیم که در این رابطه دیوان عالی کشور نیز از آن مستثنی نیست.
رئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه اتقان آرای قضایی یکی از مشکلات است، تصریح کرد: مشکل دوم که تاثیر در اتقان آراء دارد، گردش بیهوده پرونده در قوه قضاییه است؛ یک پرونده ممکن است ۱۰ سال در دستگاه قضایی کشور در گردش باشد؛ بنابراین باید کار دستگاه قضایی بدون فوت وقت انجام شود.
وی ادامه داد: آمارگرایی مشکل سوم است، اگر همکار ما آخر هر ماه آمار منفی بدهد آن وقت است که دید مسئول نسبت به وی دید خوبی نیست.
مرتضوی مقدم افزود: بیتجربگی برخی قضات یکی دیگر از موارد مهم است و باید با تقویت آموزش این نقیصه برطرف شود.
نظارت دیوان عالی کشور بر همه دادگاهها باید تقویت شود
معاون اول قوه قضاییه گفت: دیوان عالی کشور بر همه دادگاهها نظارت دارد؛ بنابراین باید این نظارت عالیه تقویت شود و ارتقا یابد.
حجت الاسلام و المسلمین محمد مصدق افزود: پس از گذشت بیش از ۴۰ سال از انقلاب اسلامی، خواسته به حق رهبر معظم انقلاب و مردم، مدیریت قضایی توام با عقلانیت است که این موضوع در دوره کنونی تا حد زیادی محقق شده و احساس میشود.
وی ادامه داد: وظیفه دستگاه قضایی به ویژه دیوان عالی کشور آن است که رسیدگی به پرونده قضایی، مدیریت دستگاه قضایی و مدیریت قضایی و اداری همواره توام با عقلانیت و مستند به پشتوانه علمی باشد.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به اینکه در دوره جدید و تحول و تعالی در دستگاه قضا تاکنون جلسات متعددی با نخبگان علمی، دانشگاهی و جامعه برگزار شده است، تصریح کرد: مباحث این جلسات در رابطه با کیفیت مدیریت قوه قضاییه بود تا ببینیم نخبگان از رئیس قوه قضاییه چه خواستههایی دارند و اینکه چه کارهایی انجام دهیم تا تحول در قوه قضاییه اتفاق افتد.
وی افزود: رئیس قوه قضاییه نیز از این فکر حمایت و تاکید کرد که برنامههای دستگاه قضا حتما مستند و مبنای علمی داشته باشد و نخبگان پیشنهاد دهند و در این باره مسائل مختلف صحبت کنند.
مصدق با بیان اینکه باید بدانیم انتظار از قوه قضاییه چه هست و باید در راستای تحقق این انتظار چه اقداماتی انجام دهیم، اظهار کرد: باید این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم که کیفیت رسیدگی به پروندههای قضایی در کل کشور چگونه باشد.
وی افزود: دیوان عالی کشور بر همه دادگاه نظارت عالیه دارد؛ بنابراین باید ببینیم که این نظارت عالیه چگونه اعمال میشود؛ امروز نباید صرفاً به اقدامات پایهای درباره اتقان آرای قضایی و کیفیت رسیدگی به آن توجه کرد بلکه باید موارد کلان و مهم در این حوزه مورد تاکید قرار گیرد.
معاون قوه قضاییه اضافه کرد: پیشنهاد میدهم تا دیوان عالی کشور هر فصل از سال یک همایش برگزار کند تا قضات دادگاههای کیفری یک در استانها به تهران بیایند و موارد دارای اهمیت به آنها گوشزد شود.
مصدق با بیان اینکه امروز در دستگاه قضا به فکر نو نیاز داریم، تاکید کرد: نباید گرفتار روزمرگی شویم و یکی از مسائل مهم موضوع اتقان آرای قضایی است که نیازمند فکر و اندیشه تحولی است.
وی با اشاره به قرارگاه اجرای فرامین مقام معظم رهبری در قوه قضاییه، گفت: باید به گونهای عمل شود که در سال آینده نسبت به هشت بند بیانات رهبر معظم انقلاب در مراسم هفتم تیر سال جاری به نحوی اقدام شود که این فرامین به صورت عملیاتی اجرایی شود و نسبت به عملکرد خود گزارش دهیم.