منصوره نوروزپور کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد با بیان اینکه تغذیه به عنوان یک عامل مهم در تعیین سلامتی می تواند بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان موثر باشد، اظهار کرد: بررسی ها نشان می دهد مصرف یک صبحانه مغذی به همراه یک میان وعده سالم تأثیر مهمی بر توانایی یادگیری، تمرکز و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد.
او ادامه داد: نوجوانانی که صبحانه نمی خورند به میزان کافی عناصر ضروری مانند آهن، کلسیم، منیزیم و پروتئین را دریافت نمی کنند، بنابراین در طول روز احساس خستگی بیشتری کرده و نمی توانند به درستی تمرکز داشته باشند و بهره هوشی پایین تری دارند.
کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد با بیان اینکه صبحانه مهم ترین وعده غذایی در روز است، گفت: یک صبحانه مغذی می تواند به نوجوان کمک کند تا تغذیه بهتر و حتی عملکرد بهتری در مدرسه داشته باشد، زیرا پس از وقفه ۸ تا ۱۰ ساعته در سوخت رسانی به بدن در طول خواب شبانه، صرف صبحانه ای که از غلات کامل با فیبر غذایی کافی تشکیل شده باشد، می تواند مانع از نوسانات شدید قند خون شده و به این ترتیب از آسیب های ناشی از این نوسانات مانند لرزش، ضعف، سرگیجه، سردرد، احساس سوزن سوزن شدن، سریع شدن ضربان قلب، کاهش یادگیری و اختلال حواس و گاه کج خُلقی که در اثر کاهش سطح گلوکز موردنیاز مغز به وجود می آید، جلوگیری کند.
او افزود: صبحانه سالم و مغذی به همراه یک میان وعده سالم می تواند انرژی و پروتئین موردنیاز دانش آموز را در زمان حضور در مدرسه فراهم کرده و مانع از بروز سوء تغذیه در نوجوان شود.
نوروزپور تصریح کرد: نخوردن صبحانه می تواند خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را در نوجوان افزایش دهد؛ در واقع نخوردن صبحانه سبب اُفت طولانی مدت قند خون می شود که این امر باعث قرار گرفتن بدن در حالت گرسنگی شدید و قحطی شده و منجر به مصرف بیش از حد مواد غذایی در وعده ناهار می شود و زمینه را برای ابتلای نوجوان به اضافه وزن و چاقی فراهم می کند؛ همچنین مصرف صبحانه سبب کنترل اشتها شده و میل به خوردن قندهای ساده را برطرف می کند.
او بیان کرد: حذف وعده صبحانه در دختران دانش آموز، با بی نظمی های دوران قاعدگی همراه است؛ علاوه بر این قاعدگی دردناک و یبوست نیز از عوارض دیگر آن به شمار می رود.
کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد ادامه داد: یک صبحانه کامل شامل نان تهیه شده از غلات کامل، گروه گوشت ها (تخم مرغ، حبوبات، مغزدانه ها) و لبنیات و همچنین گروه سبزیجات (خیار، گوجه، کاهو) است.
او با بیان اینکه میان وعده سالم نیز شامل انواع سبزیها و میوهها است، افزود: بهتر است در هر فصل از میوههای همان فصل به صورت متنوع استفاده شود، خشکبار و مغزدانهها به صورت خام و بسیار کم نمک مانند بادام، پسته، گردو، همچنین نخودچی کشمش، مویز، برنجک، گندمک، برگههای میوه، شیر و آبمیوههای طبیعی از بهترین میان وعدهها محسوب میشود.
نوروزپور بیان کرد: یک نکته جالب اینکه دانش آموزانی که صبحانه میخورند، تمایل دارند غذای سالم تری را در طول روز انتخاب کنند که میتواند بر سلامت طولانی مدت آنها تأثیر مثبت بگذارد.
او افزود: بنابراین دانش آموزان باید عادتهای صحیح تغذیهای که مهمترین آن خوردن صبحانه سالم است را یاد بگیرند و تیم سلامت در حوزه بهداشت، والدین و مسئولان مدرسه نیز باید دانش آموزان را در یادگیری این اصل مهم یاری کنند.