سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در میز اقتصاد مطرح شد؛

بازار سه محصول گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز یک هفته آینده به تعادل می‌رسد

معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی گفت:وضع عوارض صادرات برای سه محصول سیب زمینی، گوجه پیاز به شکل موقت بوده و در یک هفته آینده در این سه محصول شاهد معقول شدن فاصله قیمتی خواهیم بود.

مسئولان در خصوص عوارض صادراتی وضع شده در  زمینه سه محصول سیب زمینی، پیاز و گوجه فرنگی نکاتی را بیان کردند.
سوال: آیا هنگام  وضع این عوارض به صادرات هم توجه شده است؟
شیرآوند معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی : بحث بازار صادرات برای وزارت جهاد کشاورزی مهم و استراتژیک است اگر به عملکرد این وزارتخانه نگاه شود متوجه آن خواهید شد به طور مثال برای کیوی زمان صادرات آن را تغییر دادیم برای بخش شیر خشک صنعتی اقداماتی انجام شد.
سوال: نگاه وزارت جهاد کشاورزی به وضع عوارض چگونه است؟
شیرآوند: در وزارتخانه باید هر دو حوزه تولید و بازار را در نظر بگیریم نمی‌توانیم تک بُعدی باشیم در دنیا وضع عوارض در حال استفاده است در کشور‌های همسایه مانند روسیه وضع عوارض در حال جابه جایی است.عوارض یک ابزار مدیریتی است.
سوال: عوارض وضع شده جدید شامل محموله‌های داخل گمرک هم می‌شود؟
شیرآوند: بنا شد از روز ابلاغ اجرا شود و محوله‌هایی که در گمرک قرار دارند شامل این عوارض نمی‌شود.
سوال:چرا این عوارض شناور است؟
شیرآوند: عوارض را برای مدیریت شناور قرار دادیم در خصوص گوجه با این که سال گذشته از خرداد عوارض ۶ هزار تومانی وضع شده، اما در ۷ ماهه ۱۴۰۰ میزانی از آن صادر شده و در ۱۴۰۱ این میزان ۱۸ درصد پیشرفت داشته است.
از خرداد ۱۴۰۰ قیمت گوجه ۷۰ درصد رشد داشته امسال تا آبان شاهد ۵ درصد رشد قیمت بوده ایم. اما در دو هفته اخیر شاهد نوسان غیر طبیعی در گوجه بودیم که بحث دلالی‌ها در آن بسیار موثر بوده است قطعا بازار یک هفته آینده به تعادل می‌رسد
کمبودی که در  حوزه گوجه وجود دارد این است که از آبان تا اسفند حدود ۵۰۰ هزار تن کمبود در این زمینه داریم برای این که تولید کننده آسیب نبیند به تعاونی‌ها مسئولیت دادیم که محصول گوجه را خریداری تا محصول را به صورت مستقیم عرضه کنیم؛ و خرید‌ها از دیروز شروع شده است
سوال: منظور از تعادل بازار چیست؟
شیرآوند: تفاوت نرخ میان میادین و خرده فروش‌ها وجود دارد باید این عدد معقول باشد و این تفاوت محصول به محصول متفاوت است
سوال:چرا کمبود هر ساله گوجه فرنگی وجود دارد ؟
شیرآوند: به دلیل این‌که الگوی کشت ابلاغ و اجرا نشد ما با بخش خصوصی مواجه هستیم الگو کشت مهر بعد از نیم قرن ابلاغ شد، اما باید به کشاورز یک فرصت داده شود.
سوال:آیا مشکلات در سه محصول اعلامی حل می‌شود؟
شیرآوند: با توجه به برنامه‌هایی که وجود دارد امیدوارم مشکلات حل شود.از سال آینده عوارض را همزمان با الگوی کشت اعلام می‌کینم
سوال: در هنگام وضع عوارض به همه جوانب توجه شده است؟
شیرآوند: وضع عوارض موقت است صادر کننده نیز با یک بخش بار مواجه نیست بیشترین صادرات در زمینه گوجه را در شهریور داشته ایم که ۲۷ درصد گوجه در شهریور صادر شده است در خصوص سیب زمینی نیز فروردین ۴۰ درصد صادرات داشته ایم.
در کل یک هفته آینده در این سه محصول (سیب زمینی، پیاز و گوجه) فاصله قیمتی حد معقول می‌شود.
سوال:این عوارض بازار‌ها را از ما می‌گیرد؟
شیرآوند: نوسانات مقطعی خیلی بازار را از ما نمی‌گیرد.
سوال: وضع عوارض کمک به کنترل نوسانات می‌کند؟
شیرآوند: برای توسعه تولید موافق هستیم، اما باید مصرف کننده را نیز ببینیم. به این معنی نیست که باید کل زنجیره در نظر گرفته شودوظیفه ما این است نوسانات به حداقل برسد.
سوال: برنامه برای سال آینده وجود دارد؟
شیرآوند: برای سال آینده تنظیم بازار و الگوی کشت همه در یک برنامه تجمیع شده است و اقدامات پیش دستانه را خواهیم داشت.
سوال:نطر شما در خصوص عوارض اعلامی چیست؟
عسگری عضوی کمیسیون مجلس: ما در قانون بند ش تبصره ۸ بودجه ۱۴۰۱ در خصوص بحث عوارض نکاتی را آوردیم که باید ۶ ماه قبل تغییرات اطلاع داده تا فضا ایجاد شود و اتفاقات خوبی رقم بخورد در بحث صادرات یکی از پیگیری جدی ما این بوده که فضا ایجاد، ارز آوری و اشتعال داشته ایم باید ۶ ماه قبل اطلاع رسانی شود.
در خصوص بحث استثناء باید به دنیا توجه کنیم حدود ۵۰۰ میلیون علاقه‌مند به استفاده از محصولات کشاورزی ما وجود دارد.
ما معتقد هسیتم وزارت جهاد با توجه به این که قانون انتزاع را دراختیارش دارد باید مدیریت بر بازار و بحث صادرات داشته باشد.
تنها امروز بیش از ۱۰۰ نفر از صادر کنندگان با ما تماس گرفتند برای این بخشنامه جدید در کل با این تصمیمات نباید میل و انگیزه از بین برود.
ماده ۳۳ قانون احکام توسعه می‌گوید وضع عوارض در راستای مالیات ممنوع است در خصوص انتزاع ما مسیر را مشخص و فراهم کرده ایم.
دنیا این اقدامات را نمی‌پذیرد و این گونه جا خواهیم ماند.
سوال:با وضع عوارض موافق هستید؟
نیاورانی نایب رئیس صادرات و واردات اتاق ایران : به طور کل با وضع عوارض برای صادرات مخالف هستیم به ویژه به شکل یک دفعه عوارض باید یک میزان و نسبت داشته باشد اکنون افراد با مشکل مواجه هستند.
اعلام زودتر تکلیف قانون است مشکلی که وجود دارد تنها وضع عوارض نیست میزان و شکل آن است بین ۷۰ درصد کاهش در صادرات در این هفته با این ابلاغ خواهیم داشت.کشاورز حق دارد محصول اش گران شود و این حق کشاورز است.
سوال: تا به حال با وضع عوارض آیا بازاری را از دست داده ایم؟
نیاورانی: در سال‌های گذشته صادرات سیب با امضای ۴ وزیر ممنوع شد بازار امارات را از دست دادیم و ترکیه جایگزین ما شد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۴۲ ۲۵ آبان ۱۴۰۱
بارها مردم گفتند که وقتی نمیخواهید دلالی و رانت رو کنترل کنید دیگه اسم گوجه خیار و سیب زمینی پیاز رو بدنام نکنید. بزار اقایی خودشون رو داشته باشند....