سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

داروهای کلسترول و دیابت ریسک بیماری چشمی را کاهش می دهند

یک مطالعه جدید نشان داد که داروهای کلسترول و داروهای دیابت ممکن است خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن را کاهش دهند.

محققان اثرات چندین دارو را بر شیوع دژنراسیون ماکولا وابسته به سن بررسی کردند.

یافته‌ها نشان می‌دهد که دارو‌های کاهش دهنده چربی و دارو‌های ضد دیابت با شیوع کمتر این عارضه چشمی مرتبط هستند.

دژنراسیون ماکولا وابسته به سن یک بیماری چشمی است که با بدتر شدن میدان دید مرکزی مشخص می‌شود. این عارضه علت اصلی نابینایی در افراد مسن است و معمولاً افراد ۵۵ سال و بالاتر را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

عوامل متعددی ممکن است بر خطر دژنراسیون ماکولا تأثیر بگذارد، از جمله عوامل خطر ژنتیکی و محیطی. عواملی که ممکن است خطر را افزایش دهند عبارتند از سیگار کشیدن، سبک زندگی کم تحرک و التهاب مزمن.

علیرغم دهه‌ها تحقیق، هیچ درمان پزشکی برای جلوگیری از دژنراسیون ماکولا وجود ندارد و روش‌های محدودی برای کُند کردن پیشرفت آن وجود دارد.

مطالعات بررسی کرده اند که چگونه دارو‌های مختلف، مانند دارو‌های کاهش دهنده چربی نظیر استاتین ها، دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی و دارو‌های ضد دیابت، بر ابتلا به این بیماری تأثیر می‌گذارند.

در یک مطالعه جدید، محققان یک متاآنالیز مطالعاتی را انجام دادند که ارتباط بین دارو‌های مختلف و دژنراسیون ماکولا را بررسی می‌کرد. آن‌ها دریافتند که دارو‌های کاهش دهنده چربی و دارو‌های ضد دیابت با شیوع کمتر دژنراسیون ماکولا مرتبط هستند.

برای این مطالعه، محققان ۱۴ مطالعه را تجزیه و تحلیل کردند که شامل داده‌هایی در مورد استفاده سیستمیک از دارو‌ها و بیماری دژنراسیون ماکولا در کشور‌های مختلف اروپایی بود.

پس از تجزیه و تحلیل داده ها، آن‌ها دریافتند که دارو‌های کاهش دهنده چربی و دارو‌های ضد دیابت به ترتیب با ۱۵٪ و ۲۲٪ شیوع کمتر دژنراسیون ماکولا مرتبط هستند.

دکتر «متیاز ماشیتز»، استاد دانشگاه بن آلمان و سرپرست تیم تحقیق، می‌گوید: «مطالعات مختلف استرس اکسایشی بالا و افزایش التهاب عمومی را گزارش کردند که منجر به از بین رفتن عملکرد‌های سلولی خاص در شبکیه می‌شود که ممکن است در ابتلا به دژنراسیون ماکولا دخیل باشند. دارو‌های کاهش دهنده چربی با کاهش سطوح خونی برخی متابولیت‌ها مانند کلسترول بد LDL و کلسترول، در متابولیسم لیپید تداخل ایجاد می‌کند. طبق گزارش‌ها هم دارو‌های کاهش دهنده چربی و هم دارو‌های ضد دیابت، به ویژه متفورمین، اثرات ضد التهابی دارند و استرس اکسایشی را کاهش می‌دهند.»

به گفته محققان، کلسترول بالا و قند خون بالا می‌توانند اثرات متابولیکی منفی داشته باشند. بنابراین، درمان این مشکلات با دارو‌هایی که کلسترول و قند خون را کاهش می‌دهند، به کل بدن، از جمله شبکیه چشم کمک می‌کند. برخی از این دارو‌ها همچنین اثرات ضد التهابی خاص خود را دارند که به محافظت از بدن و شبکیه در برابر آسیب کمک می‌کند.

نویسندگان مطالعه خاطرنشان کردند که تحقیقات بیشتری برای تایید نتایج و درک مکانیسم‌های اساسی مورد نیاز است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.