سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فرسایش، جانِ خاک را در گلستان تهدید می‌کند

یک محقق بین المللی حوزه خاک گفت: فرسایش خاک در اراضی شیبدار شرق گلستان به ۳۲ تن در هکتار رسیده است.

فرسایش خاک پدیده‌ای نگران‌کننده در حوزه تولید محصولات کشاورزی گلستان به شمار می‌رود که بی‌توجهی به آن امنیت غذایی مردم را به خطر خواهد انداخت.

فقر پوشش گیاهی و خشک بودن خاک، بارندگی شدید، وجود شیب تند در نواحی کوهستانی از جمله عوامل طبیعی در فرسایش خاک است که رواناب سطحی را افزایش می‌دهد و موجب فرسایش خاک می‌شود.

دکتر محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر بین المللی آب و خاک و مروج سامانه کشاورزی حفاظتی در کشور در این باره گفت: میانگین فرسایش خاک در کشور ۱۷ تن در هکتار بر آورد شده است، اما متاسفانه ما در برخی مناطق استان از غرب به شرق شاهد فرسایش ۸ تا ۳۲ تن در هکتار هستیم و از این حیث در رتبه‌های نخست در کشور جای داریم.

او افزود: علت وقوع فرسایش در اراضی استان عملیات خاک‌ورزی مکرر برای کشت محصولات است.

اسدی ادامه داد: با شخم و دیسک زدن‌های مکرر خاک سطح اراضی کشاورزی سبک می‌شود و با هر بارش این خاک شسته شده و در پشت سد‌ها جمع می‌شود و در نهایت به صورت گل و لجن رسوب می‌کند.

او گفت: راه درمان پیشگیری از فرسایش خاک در استان ارتقای پوشش گیاهی و توسعه کشاورزی حفاظتی است.

اسدی توضیح داد: در کشاورزی حفاظتی سطح خاک با شخم و دیسک به هم نمی‌خورد، بقایای باقی مانده گیاه از زمین خارج نمی‌شود و بذر گیاهان در شیار‌های باریکی که در زمین کشاورزی ایجاد می‌شود قرار می‌گیرد.

او افزود: متاسفانه به خاک بهایی داده نمی‌شود و مردم و مسئولان تصور می‌کنند این خاک همیشه وجود دارد در حالی که خاک یک منبع تجدید ناپذیر است و یک سانتی متر خاک بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ سال زمان میبرد تا تشکیل شود.

اسدی گفت: استان گلستان در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی، دام و طیور، همچون کالا‌های راهبردی گندم، کلزا، سویا و گوشت مرغ حائز رتبه‌های بالای کشوری است که با خاک ارتباط مستقیم دارد.

او ادامه داد: مقام اول کشوری داشتن در برخی محصولات کشاورزی زمانی که به ازای تولید آن‌ها خاک‌های مرغوب سطحی را دچار فرسایش کرده باشیم اهمیتی ندارد.

به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی در حال حاضر کشاورزی حفاظتی در ۲۷۰ هزار هکتار از ۶۳۰ هزار هکتار اراضی استان در حال اجراست.

عباسی گفت: افزایش سطح کشاورزی حفاظتی در استان نیازمند فرهنگ‌سازی است و در کنار آن تجهیزات مورد نیاز کشاورزان هم باید فراهم شود.

عباسی ادامه داد: برای خرید تجهیزات مورد نیاز تسهیلات ۴ درصد با بازپرداخت ۵ ساله در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.