سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هراتی:

خدمات کتابخانه ها باید به سمتی بروند تا کاربرد کتاب در زندگی مشخص شود

مدیر کمیته محتوایی سی امین دوره هفته کتاب گفت: خدمات کتابخانه‌ای باید به سمتی برود که کاربرد کتاب در زندگی را بیش از پیش عیان کنند.

محمدرضا هراتی معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتاب‌خوانیِ نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و مدیر کمیته فرهنگی و محتوایی سی امین دوره هفته کتاب گفت: بر مبنای آمار و داده‌هایی که در مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان متولی ارائه آمار‌های این حوزه ثبت و ضبط است، مردم ما اهل مطالعه و کتاب خواندن هستند و به کتاب توجه دارند. سوال اینجاست که آیا این نکته مطلوب ماست؟ قطعاً خیر و ما باید بسیار روی این موضوع کار کنیم.

وی افزود: باید مسئله کتاب و کتاب مناسب خواندن و مطالعه مؤثر و مفید را گسترش دهیم و کتابخوانی، مسئله اول فرهنگی ما شود. دستگاه‌ها و نهاد‌های همکار در این فضا قدم‌هایی بر می‌دارند یکی همین راحت در دسترس قرار گرفتن کتاب، دیگری شکل‌های متفاوت کتاب است. در حال حاضر کتاب صوتی و کتاب دیجیتال داریم که باید راحت‌تر در دسترس قرار بگیرند؛ آن وقت است که اتفاقات خوبی در این فضا رقم می‌خورد.

هراتی ادامه داد: خدمات کتابخانه‌ای ما باید به سمتی بروند که کاربرد کتاب در زندگی را بیش از پیش عیان کنند. تجربه ملموس من می‌گوید که فرزندان ما کتاب را دوست دارند و کتابخوان هستند، یک اتفاقات زیادی در این بین رخ می‌دهد که وقتی وارد فضای آموزشی می‌شوند و در سنین نوجوانی قرار می‌گیرند، با شکلی که «کتاب» در ذهن ماست فاصله می‌گیرند. باید این روند را آسیب‌شناسی کرد و با تمرکز بر موضوع می‌توانیم به حل مشکلات و رفع موانع بپردازیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که بیشترین عناوین و پرتیراژترین کتاب‌ها در صنعت نشر ایران، کتاب کودک و نوجوان است، گفت: این موضوع نشان دهنده توجه خانواده‌ها و استقبال کودکان از کتاب است، ولی با بالا رفتن سن بچه‌ها توجه کمتر می‌شود و این آسیبی جدی است و اگر برای این طیف کاربرد و تأثیر کتاب و مطالعه روی زندگی به طور عینی و ملموس شرح داده شود، این آسیب برطرف خواهد شد.

مدیر کمیته فرهنگی و محتوایی سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: مهم‌ترین چیزی که در فضای عمومی برای کودکان باید انجام داد، این است که مطابق با سلیقه این نسل به تألیف بپردازیم. اکنون که در آستانه سی‌امین دوره هفته کتاب هستیم این موضوع ناراحت کننده است که از گذشته تا به امروز نگاه ما در حوزه ادبیات کودک و نوجوان به طور کامل ترجمه‌محور بوده است. نقش ترجمه برای سال‌ها پررنگ بود و برخی از کتاب‌ها تناسبی با فرهنگ ایرانی نداشت. مهم‌ترین کاری که می‌توانیم انجام دهیم حمایت از تولید کتاب تألیفی است. حتماً باید مختصات حوزه کودک را هم در نظر بگیریم و کتاب‌هایی متناسب با ذائقه کودک ایرانی تولید کنیم.

هراتی درباره برنامه‌های سی‌امین دوره هفته کتاب گفت: در کنار دوستان ما در مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران ارگان‌های مختلف متناسب با دستگاه‌های خودشان، با طراحی صفحات مجازی یا صفحات با کارویژه‌هایی که بعضاً برای اولین بار است، صورت می‌گیرد و همچنین تولید محصولاتی تبلیغاتی برای صدا و سیما، به برگزاری هرچه باشکوه‌تر این هفته کمک خواهند کرد. از صدا و سیما گرفته تا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و امور مساجد، نظام فرهنگی خود را فعال کرده‌اند تا در این هفته یک فضای فرهیخته را برای عامه مردم ایران ایجاد کنند.

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتاب‌خوانیِ نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در پایان گفت: از نگاه بنده فرق این دوره هفته کتاب با ادوار پیشین، یکدست شدن و یک صدا شدن تمام حوزه‌هایی است که حوزه کتاب را نمایندگی می‌کنند و متولی هستند و مستقیم با این حوزه کار می‌کنند، است. همچنین تلاش شده یک صدا، یک پیام و تولیدات واحد با گستردگی بیشتر و کار تشکیلاتی اتفاق بیفتد؛ ترکیب این برنامه‌ها از ویژگی‌های سی‌امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران است.

سی‌امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «ما همانیم که می‌خوانیم» از ۲۱ تا ۲۷ آبان ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.