سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

افزایش قیمت کتاب دلیل پایین بودن سرانه مطالعه

یک نویسنده گفت: افزایش قیمت کتاب نمی‌تواند عاملی برای پایین بودن سرانه مطالعه در کشور باشد، اما تاثیر آن را نمی‌توان نادیده گرفت.

عالیه محرابی نویسنده و پژوهشگر گفت: در خصوص جایگاه مطالعه و سرانه‌ی آن تا نقطه مطلوب جهانی فاصله زیادی داریم، قطعا نهاد‌ها و سازمان‌هایی که در حوزه‌ی کتابخوانی و فرهنگ فعالیت دارند می‌توانند با ایجاد بستر مناسب زمینه را برای افزایش سرانه مطالعه در خانواده‌های ایرانی را فراهم کنند.

دستگاه های تاثیر گذار بر افزایش سرانه مطالعه

به گفته این نویسنده، در خصوص تاثیر هر یک از نهاد و دستگاه‌ها درباره‌ی افزایش سرانه مطالعه باید گفت هر یک از دستگاه‌هایی که امروزه به نوعی با فرهنگ ارتباط دارند می‌توانند در این جریان و رویداد موثر واقع شوند، آموزش و پرورش، وزارت ورزش و جوانان به نوعی باید فرهنگ کتابخوابی را مطالبه عمومی درنظر بگیرد و همه ارگان و نهاد‌ها برای رشد و تعالی فرهنگ کتاب و کتابخوانی اقدام کنند.

افزایش قیمت کتاب به نوعی در کاهش سرانه مطالعه موثر است

او می‌گوید: افزایش قیمت کتاب نمی‌تواند عاملی برای پایین بودن سرانه مطالعه در کشور باشد، اما تاثیر آن را نمی‌توان نادیده گرفت، در سال‌های گذشته یک دانشجو با بن دانشجویی به مبلغ ۲۰۰ هزار تومان می‌توانست چندین کتاب تهیه کند، اما امروزه با توجه به افزایش قیمت کاغذ و فرآیند چاپ قیمت کتاب به شدت افزایش یافته است که در حال حاضر چنین مبلغی قیمت یک کتاب است.

لزوم بهره مندی رایگان از خدمات کتابخانه های عمومی

محرابی گفت: از این حقیقت نمی‌توان چشم پوشی کرد که کسی که طالب کتابخوانی است می‌تواند از طریق کتابخانه‌های عمومی اقدام به مطالعه کند، برای رسیدن به این منظور باید زمینه‌ی ثبت نام رایگان برای مردم به خصوص اقشار متوسط و کم درآمد در راستای استفاده از خدمات کتابخانه‌های عمومی فراهم شود.

پیوست فرهنگی و رسانه ای کتاب 

مدیر خانه شعر و ادبیات شهر یزد گفت: تمدید رایگان کتاب‌ها می‌تواند به عنوان یک راهکار موثر در جهت افزایش سرانه مطالعه موثر واقع شود، علاوه بر این موارد کتابی که وارد بازار نشر می‌شود باید یک پیوست فرهنگی و رسانه‌ای داشته باشد به این معنی که مخاطب از طریق رسانه‌های مکتوب و دیداری، خبرگزاری‌ها بتوانند با نویسنده‌ی کتاب جلسات نقد کتاب، جشن رونمایی و امضا را برگزار کنند.

محرابی گفت: این تعاملات در معرفی کتاب به اقشار عمومی جامعه می‌تواند موثر باشد، حضور نویسندگان کتاب‌ها در سطح محلات به نوعی در افزایش سطح فرهنگ کتاب و کتابخوانی موثر است.

او می‌گوید: برخورداری اقشار متوسط، کم درآمد و دهک‌های پایین از امکانات رایگان برای بهره گیری از کتاب و کتابخوانی راهی تحقق عدالت اجتماعی است، کتاب باید در سبد فرهنگی همه اقشار جامعه وجود داشته باشد، قطعا یک خانواده‌ی با درآمد پایین نمی‌تواند خرید موفقی از نمایشگاه کتاب داشته باشد.

ضرورت برقراری سبد فرهنگی

به گفته محرابی، همان طور که در دولت‌های قبل به بحث سبد کالا توجه شد به نظر می‌رسد که وجود سبد فرهنگی برای بهره گیری خانواده‌های ایرانی از کتاب، تئاتر، سینما یک ضرورت است، در سال ۹۲ چنین طرحی را برای افزایش سطح مطالعه خانواده‌های کم درآمد پیشنهاد دادم.

ایجاد بستر سازی برای حضور نویسندگان در کتابخانه های عمومی

این نویسنده گفت: قطعا کتابخانه‌های عمومی و فضای آن‌ها در ایجاد بستر سازی فرهنگ کتابخوانی هم از جهت زیبایی شناسی، تعریف کردن رویداد‌ها بسیار می‌تواند موثر باشد،‌ای کاش کتابخانه‌های عمومی ما شاهد حضور مداوم نویسندگان، شاعران، اهل قلم و مردم باشد و تریبونی در اختیار نویسندگان و اهل قلم برای معرفی جدیدترین آثار قرار بگیرد که اگر این اتفاق مهم بیفتد قطعا سرانه مطالعه افزایش پیدا خواهد کرد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.