پاییز با تمام زیبایی هایش درحالی به نیمه نزدیک میشود که انواع ویروسهای سرماخوردگی یا شاید هم کرونا با سرعت زیادی از هم پیشی گرفته اند و تقریبا هر روزمان با گرفتگی بینی و خس و خس صدا سپری میشود، اما قرار نیست این ویروسهای مزاحم مانع از لذت ما از فصل رنگها و آن خوراکیهای خوشمزه اش بشوند. تازه خوشمزگی فقط یکی از محاسن آن هاست و اگر بدانید که هرکدامشان چطور میتوانند سرماخوردگی را مغلوب کنند، حتی اگر خیلی هم میوه خور نباشید، حتما به سراغشان خواهید رفت. دراینجا میخواهیم شما را با چند خوراکی مفید پاییزی آشنا کنیم که شاید تا قبل از این نمیدانستید چقدر میتوانند برای سرماخوردگی مفید باشند.
این تنبلهای پرخاصیت
بگذارید قبل از هرچیز بگوییم که تفاوت زیادی بین خواص کدوحلوایی و کدوتنبل وجود ندارد و این توضیحات در مورد هردونوع این کدوها صدق میکند، پس درخرید انواع کدوها وسواس به خرج ندهید و هرآنچه دم دستتان بود را بی معطلی بخرید، چون این یک فرصت طلایی است! هرچند که شاید خیلی از شما اصلا اهل خوردن کدوحلوایی نباشید و از خواص شگفت انگیز این تنبلهای پرخاصیت هم چیزی ندانید، اما قطعا اگر بدانید که کدوحلوایی علاوه بر تمام فوایدش، چقدر میتواند در پیشگیری و البته درمان سرماخوردگی موثر باشد، نگاهتان به این بامزهها تغییر خواهد کرد.
کدو تنبل شامل انواع ویتامینها از جمله ویتامین آ،ای و سی، موادمعدنی و آنتی اکسیدان هاست و با افزایش تعداد گلبولهای سفید به عنوان یک قرص طبیعی برای تقویت سیستم ایمنی و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا عمل میکند و حتی برای کودکان نیز توصیه میشود. همچنین کدو حلوایی با تاثیری که روی نرم کردن گلو و خروج ترشحات دارد به عنوان یک داروی ضدسرفه قوی شناخته میشود و با خواص ضدآلتهابی اش معجزه میکند. تا حالا کدو حلوایی نخورده اید یا اصلا نمیدانید چطور باید آن را بپزید؟ خب نگران نباشید میتوانید صدها دستور پخت را سرچ کنید یا به توصیه ما، کدوحلوایی را به تیکههای بزرگ برش بزنید، بخارپز و با ترکیب عسل و دارچین میل کنید و یا با آن، انواع سوپهای خوشمزه را بپزید و بدانید که این دو روش برای درمان سرماخوردگی بسیارمناسب است.
لبو لبو داغه لبو
احتمالا با خواندن این تیتر یاد لبوفروشهای دوران کودکی تان افتادید که در روزهای سرد زمستان حسابی بازارگرمی میکردند و ما هم آنچنان جذب رنگ و بوی لبوهای عمودستفروش میشدیم که حتما دهانی شیرین میکردیم، اما آیا اصلا میدانستید که این لبوهای داغ و خوشمزه فقط گرمابخش ما در روزهای سرد و شبهای طولانی زمستان نیستند و میتوانند به شکلی معجزه آسا در درمان سرماخوردگی موثر باشند؟ تعجب نکنید، اما بدانید که به اعتقاد برخی کارشناسان خواص لبو حتی از خواص شلغم هم بیشتر است و طبیعتا اثرگذارتر!
از آنجایی که ویتامین سی در این قرمز خوشمزه به وفور یافت میشود و از فیبر، موادمعدنی و آنتی اکسیدانهای بالایی نیز برخوردار است، میتواند به تحریک و تولید آنتی بادیها و گلبولهای سفید کمک کرده و آنها را به مبارزهای نفس گیر با ویروسهای سرماخوردگی و دیگر بیماریهای عفونی بطلبد. همچنین لبو منبع بتائین و کولین است و این توانایی را دارد که التهابهای مزمن را کاهش دهد، پس لبو را از دست ندهید. البته حواستان باشد که بهترین روش استفاده از لبو به خصوص در دوران سرماخوردگی، مصرف ان بدون شکر است، زیرا شکر به خودی خود میتواند سیستم ایمنی را پایین بیاورد. نگران نباشید لبوی بدون شکر هم انقدر خوشمزه است که عاشقش شوید و حتی دلتان بخواهد آن را با ترکیب ماست و یا انواع اشها نوش جان کنید. راستی یادتان باشد که لبوی زنگ خطر بیماران دیابتی هم به شمار میرود و دیابتیها باید در مصرف آن محتاط باشند.
انار! مگر میشود؟
انار؟! بله درست خواندید انار؛ همین میوه بهشتی. حتما تعجب کردید و با خودتان میگویید از قدیم شنیده ایم که انار برای سرماخوردگی ضرر دارد و حال بیمار را بدتر میکند. خب ما هم شنیده ایم، اما باید بپذیریم که این یک باور غلط است و متاسفانه درمیان اکثر مردم رواج دارد که آن نیز از طبع سرد انار ناشی میشود، ولی جالب است بدانید که براساس نظریه متخصصان حوزه تغذیه، مصرف متعادل انار نه تنها برای سرماخوردگی ضرر ندارد بلکه میتواند با خواص فوق العاده اش به روند درمان نیز کمک کند.
انار به سبب داشتن آنتی ویرال و آنتی اکسیدان قوی (۳ برابر بیشتر از چای سبز) و میزان قابل توجهی ویتامین سی در افزایش سیستم دفاعی و ایمنی بدن موثر است و همچنین به بهبود بیماریهای گوش و حلق و بینی، برطرف کردن ترشحات پشت حلق، علایم الرژی و بیماریهای میکروبی کمک میکند. انار پخته میتواند مثل یک آنتی بیوتیک عمل کرده و عفونتهای ناشی از سرماخوردگی همچون گلودرد و گوش درد و عفونت ریه بهبود بخشد. ضمنا انار یک انتی هیستامین قوی، یک ادرارآور و تب بر موثر نیز به شمار میرود و برای سرفه هم کاربرد دارد؛ ترکیب انارشیرین با ترکیب نشاسته و شکر برای بهبود سرفه بسیار توصیه میشود. خب حالا که با بخشی از خواص انار آشنا شدید، دیگر دست از باورهای غلط بردارید و فرصت استفاده از این میوه پرخاصیت فصلی را از دست ندهید، حتی اگر همین حالا سرما خورده اید.
خرمالو؛ همان اسمش را نیاور معروف
اینکه چرا بعضیها با شنیدن نام خرمالو، مورمور میشوند و به اسمش هم آلرژی دارند را نمیدانم، هرچند که فکر میکنم این حس به خاطر گسی خرمالو در هنگام نارس بودن باشد، اما با تمام این احوال دوست نداشتن خرمالو به هیچ وجه در ذهنم نمیگنجد. اصلا مگر میشود، پاییز بیاید و از این میوه خوش رنگ و خوش خوراک دل کند؟ البته که همه محاسن خرمالو به رنگ زیبا و طعم بی نظیرش خلاصه نمیشود و این میوه را به سبب خواص فوق العاده اش باید در دسته میوههای بسیارمفید برای سرماخوردگی گنجاند.
خرمالو غنی از ویتامینها و موادمعدنی مختلف از جمل ویتامین سی است که به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری و درمان سرماخوردگی کمک میکند، میزان هیستامین یعنی عامل آبریزش بینی و چشم را در بدن کاهش میدهد و با افزایش گلبولهای سفید، به جنگ عفونتهای میکروبی، ویروسی و قارچی میآید. همچنین خرمالوی رسیده برای باز شدن راههای تنفسی مفید است و به تسکین گلودرد، سرفه و نرم سینه سینه کمک میکند. آنتی اکسیدانهای موجود در خرمالو نیز، خستگی، ضعفهای عضلانی و کاهش انرژی حاصل از بیماری را برطرف میکند. تقریبا همه خواص خرمالو برای درمان سرماخوردگی را گفتیم، اما حواستان به شیرینی بیش از حد خرمالو و بیماری دیابت باشد. کسانی که دیابت دارند هرگز نباید در مصرف خرمالو زیاده روی کنند. راستی آنهایی که میانهای با خرمالو ندارند، دلشان نمیخواهد برای یکبار هم که شده طعم بی نظیر خرمالوی رسیده را بچشند و از خواص درمانی آن بهرهمند شوند؟
نارنگی نگو، بگو اکسپکتورانت
هروقت کسی میشنود که سرما خورده اید قطع به یقین به شما توصیه میکند که آب لیموشیرین و پرتقال بخورید. بله درست است و همه ما نیز به اندازه کافی در مورد خواص این دومیوه برای بهبود سرماخوردگی میدانیم، اما آیا میدانستید که نارنگی، یک رقیب جدی برای ان دوتای دیگر است؟
خیلیها در طب سنتی از نارنگی به عنوان شربت اکسپکتورانت طبیعی یاد میکنند. بله همان شربت تلخی که وقتی سرفه هایتان شدید میشود، آن را سر میکشید و دلتان میخواهد هرچه زودتر شما را از شر سرفه نجات دهد. به واقع، نارنگی خلط آور است و میتواند کمک زیادی برای خروج خلط از گلویتان بکند. البته مصرف نارنگی شیرین برای چنین مواقعی توصیه میشود، چون نارنگی ترش ممکن است تحریک سرفه را به همراه داشته باشد و شاهد نتیجه عکس باشید. این میوه خوش خوراک که تقریبا فقط درفصل پاییز مهمان ماست، دارای مقادیر بسیارزیادی ویتامین سی است که درست مثل همه میوههای دیگری که به شما توصیه کردیم، هم سیستم ایمنی را تقویت میکند، هم به مبارزه عفونتهای ویروسی میآید و هم هیستامین بدن را کاهش میدهد. نارنگی همچنین ادرارآور است و سرگیجه و تهوع که معمولا در دوران سرماخوردگی به سراغمان میآید را نیز از بین میبرد. راستی اگر مثل خیلیها درگیر آنفولانزا هستید، دمنوش نعناع و نارنگی را فراموش نکنید. این دمنوش برای کاهش علایم بیماری بسیاری موثر است. حالا که نگاهتان به نارنگی محترمانهتر شده، لطفا این میوه پرخاصیت و خوش خوراک پاییزی را فراموش نکنید.
منبع: فارس