سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آشنایی با برنامه پیشگیری از پوکی استخوان

بیماری‌های عضلانی اسکلتی یکی از عمده‌ترین مشکلات سلامتی در دنیا است، بر اساس شیوع و بار ناشی از آن، در این گروه از بیماری‌ها، بیماری پوکی استخوان، کمردرد، استئوآرتروز و بیماری‌های دیسترفی عضلانی بیشتر مطرح است.

دکتر فریبا مرادی مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: ایران در شیوع شکایت‌های روماتیسمی بالاترین رقم در منطقه آسیا را داشته و حدود ۷۰ درصد زنان و ۵۰ درصد مردان بالای ۵۰ سال نیز به نوعی دچار استئوپروز یا استئوپنی هستند.

او گفت: در سال‌های گذشته، مداخله در هر سه سطح پیشگیری (اول، دوم و سوم) از بیماری‌های غیرواگیر، جزو اولویت‌های نظام سلامت قرار گرفته است.

مرادی گفت: در همین راستا کاهش شیوع پوکی استخوان، کمردرد و آرتروز در جمعیت به میزان دست کم ۱۰ درصد سال پایه تا پایان برنامه، یکی از وظایف مرتبط با حوزه مدیریت بیماری‌های غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه است.

او گفت: به همین دلیل لزوم برنامه ریزی در خصوص مدیریت بیماری‌های عضلانی اسکلتی از سال ۱۳۹۰ به عنوان یکی از اولویت‌های برنامه ریزی مدیریت بیماری‌های غیرواگیر تعیین شده است؛ هم اکنون مدیریت بیماری‌های عضلانی اسکلتی با سه گروه بیماری هدف شامل «پوکی استخوان و اختلالات متابولیک وابسته»، «کمردرد و آرتروز» و «دیستروفی‌های عضلانی» شروع شده است که برنامه مدیریت بیماری پوکی استخوان و اختلالات متابولیک وابسته، در مرحله اجرای آزمایشی و نهایی سازی طرح «پیشگیری و درمان بیماری پوکی استخوان» است و سایر گروه‌های بیماری‌های هدف در مرحله مطالعه و جمع آوری داده‌ها هستند.

مرادی گفت: افزایش جمعیت سالمندان در دنیا از یک سو و تغییر الگو‌های زندگی و شهرنشینی از سوی دیگر باعث سیر صعودی در شیوع پوکی استخوان در بسیاری از کشور‌های جهان شده است.

او گفت: در مطالعه‌ای بر روی جمعیتی بالغ بر دو هزار و ۴۰۰ نفر از زنان و مردان بالای ۶۰ سال در شهر بوشهر، شیوع استئوپروز ۴۱ و نیم درصد (در مردان ۲۴ و ۶ دهم درصد و در زنان ۶۲ و هفت دهم درصد) گزارش شده که نشانگر شیوع بالای این بیماری در کشور است.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: شیوع عوامل خطر شناخته شده استئوپروز نیز در کشور زیاد است و حدود ۵۸ میلیون نفر در ایران مبتلا به کمبود کلسیم هستند.

او گفت: بر اساس مطالعه متاآنالیز انجام شده، ۵۶ درصد از جمعیت کشور (۶۴ درصد از زنان و ۴۴ درصد از مردان) مبتلا به کمبود ویتامین D هستند؛ شیوع کمبود ویتامین D در گروه سنی زیر ۲۰ سال معادل ۵۶ و چهار دهم درصد است؛ این در حالی است که ۷۲ و چهار دهم درصد از گروه سنی ۲۰ تا ۵۰ سال نیز مبتلا به کمبود ویتامین D بوده و شیوع این کمبود در گروه سنی بالای ۵۰ سال معادل ۵۹ و هشت دهم درصد است.

مرادی در خصوص برنامه پیشگیری از پوکی استخوان به راه اندازی درمانگاه‌های پیشگیری از شکستگی ثانویه، اجرای پیمایش IMOS (پیمایش بررسی وضعیت استئوپروز در ایران) در ۱۳ دانشگاه با پوشش هشت استان و شامل دانشگاه های: تهران، شهید بهشتی، ایران، بجنورد، اسفراین، کرمانشاه، آذربایجان غربی، خوی، مازندران، بابل، شیراز، فسا، جهرم، لارستان، گراش، اهواز، دزفول، آبادان، بهبهان، شوشتر، اصفهان و کاشان برای تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری در ایران نام برد.

او همچنین گفت: برگزاری پویش پوکی استخوان همزمان با بزرگداشت روز جهانی استئوپروز و با پوشش کل کشور از سوی تمام دانشگاه ها، با هدف ارتقای سطح آگاهی عموم، اجرای آزمایشی برنامه کنترل پوکی استخوان و پیشگیری از شکستگی ناشی از آن در دانشگاه‌های همدان، اراک، کاشان و قزوین با هدف ارایه خدمات غربالگری و کنترل بیماری در سطح یک، راه اندازی کلینیک‌های FLS پیشگیری از شکستگی ثانویه در بیماران مبتلا به شکستگی استئوپروتیک در دانشگاه‌ها با هدف ارایه خدمات پیشگیری از شکستگی مجدد در بیماران، کلینیک FLS بیمارستان شهید چمران شیراز نیز برای خدمات موردنظر در حال راه اندازی است که شناسایی افراد دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان در میان مراجعان و پیگیری، مراقبت و درمان آنان با هدف پیشگیری از شکستگی ثانویه از اهم خدمات این کلینیک است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.