سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کشاورزان نهبندانی در انتظار سردخانه برای خرما و زیتون هستند

نبود سردخانه، صنایع فرآوری و ­­­­­­­­بسته‌بندی از مشکلات اساسی مربوط به محصولات خرما و زیتون این شهرستان بوده که در چند سال اخیر کشاورزان را با چالش مواجه کرده است.

حیدرپور مدیر جهاد کشاورزی نهبندان گفت: درخصوص چالش نبود سردخانه برای نگهداری خرما و زیتون پیگیری‌های زیادی برای جذب سرمایه‌گذار در سالیان گذشته انجام شده، اما هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.

وی گفت: با رایزنی و پیگیری‌هایی که از طریق بنیاد برکت انجام شده، قول همکاری برای ایجاد سردخانه‌های کوچک مقیاس پنج و ۶ تنی به مجموعه ما داده شده و درخواست ما از بنیاد برکت و بنیاد علوی این است که با توجه به کم‌برخوردار بودن شهرستان نهبندان، در زمینه ایجاد سردخانه، بسته‌بندی و فرآوری محصولات خرما و زیتون ورود پیدا کنند.

مدیر جهاد کشاورزی نهبندان افزود: در صورت احداث یک سردخانه هزار تنی، مشکلات چندین ساله کشاورزان منطقه رفع خواهد شد و با توجه به نبود رغبت سرمایه‌گذاران برای ورود در این زمینه درخواست ما این است که نهاد‌های خدمات‌رسان و انقلابی وارد این عرصه شوند.

وی گفت: به دلیل نبود سردخانه، برخی کشاورزان محصول خرما را ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان زیر قیمت تمام‌شده عرضه می‌کنند و از آنجایی که کشاورزان منطقه خرده‌مالک هستند، توان اقتصادی برای ایجاد سردخانه، بسته‌بندی و فرآوری محصول را ندارند.

حیدرپور در عین حال افزایش بهره‌وری و کیفیت محصول خرمای این شهرستان را ضروری دانست و افزود: در چند سال گذشته طرح حذف و جایگزینی نخیلات در نهبندان اجرایی شده و باغات قدیمی دارای ارقام محلی حذف و با ارقام جدید تجاری جایگزین شده که این اقدام، افزایش کیفیت و بهره‌وری محصول را در پی داشته است.

وی کبکاب، زاهدی، مضافتی، ارقام محلی، خاره خوش و پرکو را از مهمترین ارقام خرمای نهبندان ذکر کرد و افزود: شهرستان نهبندان دومین تولیدکننده خرما در استان خراسان جنوبی است.

مدیر جهاد کشاورزی نهبندان با بیان اینکه برداشت خرما از نیمه مرداد شروع می‌شود و تا اوایل آبان ادامه دارد گفت: خرمای نهبندان بیشتر در داخل شهرستان و استان به مصرف می‌رسد البته به‌صورت محدود خارج از استان هم صادر می‌شود.

وی اظهار داشت: بیشتر نخلستان‌های منطقه در روستا‌های «دهسلم»، «بندان» و «چاهداشی» است و ۳۵۰ بهره‌بردار در تولید این محصول فعالیت دارند.

حیدرپور افزود: سطح زیرکشت خرما در نهبندان ۳۶۵ هکتار است که از این مقدار ۲۵۰ هکتار بارور است و پیش‌بینی می‌شود در سال جاری از این سطح ۵۸۰ تن محصول برداشت شود.

وی گفت: در سال جاری برداشت خرما حدود ۲۰ درصد کاهش دارد که علت اصلی آن وقوع گرمای شدید و خشکیدگی خوشه در فصل تابستان است.

روغن زیتون با کیفیت، اما فاقد برند

مدیر جهاد کشاورزی نهبندان گفت: یکی از خلاء‌های موجود در حوزه پرورش زیتون، برندسازی برای روغن استحصال شده از آن همچنین فرآوری این محصول برای تولید زیتون شور و زیتون پرورده است.

وی بیان کرد: چالش ما درباره زیتون مانند خرما نبود سردخانه و فرآوری است که اگر این مشکلات رفع نشود شاید کم کم کشاورزان از چرخه اقتصادی این ۲ محصول مهم و راهبردی منطقه خارج شوند، البته در چند سال اخیر کشاورزان به دلیل برخی مشکلات بیشتر به سمت تولید محصول پنبه رفته‌اند.

حیدرپور افزود: محصولی که براساس اقلیم منطقه کاشته شده، از کیفیت خوبی برخوردار است، اما سایر ارقام کیفیت و بهره‌وری بالایی ندارند.

مدیر جهاد کشاورزی نهبندان افزود: به دلیل جایگزینی و اصلاح درختان در مزرعه ۷۰ هکتاری آستان قدس رضوی، روغن زیتون نهبندان در کشور حرف برای گفتن دارد و دارای کیفیت مطلوبی است.

حیدرپور گفت: درخواست ما از کشاورزان منطقه این است که باغات قدیمی خود را حذف و ارقام متناسب با اقیلم منطقه را جایگزین کنند تا کیفیت محصول و عملکرد تولید در سطح افزایش یابد.

وی عنوان کرد: سطح زیر کشت زیتون در شهرستان نهبندان ۳۳۰ هکتار است که ۱۵۵ هکتار بارور و ۱۷۵ هکتار غیر بارور است.

مدیر جهاد کشاورزی نهبندان افزود: با توجه شرایط اقلیمی شهرستان و سازگار بودن محصول زیتون با شرایط آب و هوای چند سالی است که باغات زیتون توسعه یافته و نهبندان مقام اول محصول زیتون را در استان خراسان جنوبی داراست.

وی تصریح کرد: اگر کاشت زیتون در شرایط علمی و طبق اصول کارشناسی باشد به صرفه اقتصادی است و خسارات کمتری به کشاورزان وارد می‌شود.

وی بیان کرد: در حوزه فرآوری نیز ۲ کارگاه روغن‌کشی با ظرفیت استحصال ۶۰۰ کیلوگرم در ساعت وجود دارد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان با اشاره به اینکه ارقام عمده زیتون در این شهرستان زرد روغنی، کرونایکی، آربیکن، میشن و کنسروالیا است افزود: مناطق کاشت زیتون نیز چاهداشی، حیدرآباد و شوسف است.

محصول تولیدی شهرستان نهبندان علاوه بر مصرف در بازار داخل استان به استان‌های همجوار هم صادر می‌شود.

خرما با تولید سالانه حدود ۶۰۰ تن و زیتون با تولید سالانه ۲۵۰ تن از محصولات راهبردی شهرستان مرزی نهبندان محسوب می‌شود و کیفیت برخی ارقام خرمای این شهرستان به گونه‌ای است که توسط برخی نخل‌داران به خارج از کشور هم ارسال می‌شود.

با این وجود نبود سردخانه مناسب برای نگهداری و صنایع فرآوری و بسته‌بندی برای عرضه محصول با ارزش افزوده از مشکلات کشاورزان منطقه است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.