معاون راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری از امضای تفاهمنامه با ایرانسل برای اجرای پروژه توسعه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری (FTTx) در کشور خبر داد. بر اساس این تفاهمنامه ایرانسل متعهد شده که تا پایان سال ۱۴۰۳، برای ۵ میلیون خانوار، پوشش دسترسی به فیبر نوری ایجاد کند. ورود این اپراتور به پروژه توسعه فیبر نوری، میتواند نویدبخش شکسته شدن انحصار مخابرات در این زمینه باشد، هرچند پیشتر نیز شرکتهایی وارد این حوزه شده بودند، اما ایرانسل بزرگترین رقیبی است که در این حوزه در کنار مخابرات قرار گرفته و شاید بتواند سرعت مسیر آینده پروژه فیبر نوری را تغییر دهد.
گفتنیست پوشش دسترسی ۲۰ میلیون خانوار به فیبر نوری یکی از مهمترین پروژههای وزارت ارتباطات دولت سیزدهم است؛ پوششی که البته اگر با کیفیت و اختلالات و حجم گسترده فیلترینگ پلتفرمهای جهانی همراه باشد، از ارزش و اهمیت آن به شدت کاسته خواهد شد.
آنطور که روابط عمومی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرده است، «مهدی روحانینژاد» این تفاهمنامه را در راستای تقسیم کار اجرای پروژه توسعه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری بین رگولاتوری و اپراتور ایرانسل دانست و اظهار داشت در قالب آن، این اپراتور متعهد شده است تا پایان سال ۱۴۰۳ برای ۵ میلیون خانوار پوشش دسترسی فیبر نوری ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه براساس این تفاهم نامه بخشی از تعهدات اپراتور ایرانسل برای ایجاد پوشش فیبرنوری میتواند از طریق عقد قرارداد با اپراتورهای FCP اجرایی شود، تاکید کرد با ورود اپراتور ایرانسل به حوزه ارتباطات ثابت، فضای رقابتی جدیدی میان ارائهدهندگان خدمات ایجاد خواهد شد که در پی آن میتوان امیدوار بود مردم سرویس دسترسی ثابت را با کیفیت بهتری دریافت کنند.
گفتنی است پیش از این نیز هفت اپراتور ارتباطات ثابت (FCP) و شرکت رایتل در تفاهمنامهای با رگولاتوری اجرای پروژه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری (FTTx) را بهعهده گرفتهاند. رایزنیها با ایرانسل نیز از مدتها پیش آغاز شده بود و رئیس رگولاتوری چندی پیش این موضوع را به صورت رسمی اعلام کرده بود.
دولت سیزدهم تصمیمی جدی به توسعه فیبر نوری گرفته و در این راستا تصمیمات مختلفی همچون بخشش حقالسهم دولت از اپراتورها و معافیت ۱۰ ساله خدمات خردهفروشی فیبر نوری گرفته شده، اما آخرین آمار از پیشرفت این پروژه همچنان تحقق آن را با، اما و اگرهایی رو به رو کرده است.
طبق آخرین آمارهای رگولاتوری، در حال حاضر تنها ۱.۷ میلیون خانوار تحت پوشش فیبر نوری قرار دارند و به اعتقاد کارشناسان هنوز موانعی همچون انحصار مخابرات، مانعی بزرگ بر سر این پروژه است. انحصاری که البته مخابرات نیز آن را رد میکند. حال به نظر میرسد با ورود ایرانسل به این حوزه میتوان به رقابتی شدن بازار امیدوار بود که به احتمال زیاد حتی پیشرانهای برای فعالیت جدیتر شرکت مخابرات در زمینه توسعه فیبر نوری خواهد بود.