سالمند شناس و عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی شهرکرد گفت: همه گیری کووید-۱۹ در سه سال گذشته باعث شد تأثیرات اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی، بهداشتی و آب و هوایی بر زندگی افراد مسن، بهویژه زنان مسنتر که اکثریت افراد مسن را تشکیل میدهند، تشدید شود.
دکتر شهرزاد حبیبی افزود: در حالی که زنان مسن به طور معناداری به زندگی سیاسی، مدنی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خود ادامه میدهند. مشارکتها و تجربیات آنها تا حد زیادی نادیده گرفته میشود و توسط تبعیض جنسیتی انباشته شده در طول زندگی محدود میشود.
بیشتر بخوانید
وی تصریح کرد: این در حالی است که، اضافه شدن تبعیض سنی، نابرابریهای جدید و موجود را ترکیب میکند و منجر به تشدید این فشار میشود.
حبیبی یادآور شد: موضوع سال ۲۰۲۲ روز جهانی سالمندان به عنوان نشانه و یادآوری نقش مهم زنان سالمند در عبور از چالشهای جهانی و کمک به راه حلهای ارائه شده آنها با انعطاف پذیری و استقامت است.
وی اضافه کرد: به رسمیت شناختن سهم حیاتی زنان مسن و ترویج گنجاندن صداها، دیدگاهها و نیازهای آنها برای ایجاد سیاستهای معنادار برای تقویت پاسخی جامع به چالشها و فجایع محلی، ملی و جهانی بسیار مهم است.
حبیبی در ادامه، استقبال از نظرات زنان مسنتر و نشان دادن انعطاف پذیری و مشارکت آنها در جامعه، در عین حال ترویج گفتگوهای سیاستی برای تقویت حمایت از حقوق بشر سالمندان و به رسمیت شناختن سهم آنها در توسعه پایدار را بسیار لازم و ضروری دانست.
سالمند شناس و عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی شهرکرد برجسته کردن تاب آوری زنان مسن در مواجهه با نابرابریهای محیطی، اجتماعی، اقتصادی و مادام العمر و افزایش آگاهی در مورد اهمیت بهبود جمع آوری دادههای تفکیک شده بر اساس سن و جنسیت در سراسر جهان را از اهداف شعار امسال روز جهانی سالمند برشمرد و افزود: از کشورهای عضو، نهادهای سازمان ملل متحد، و جوامع مدنی دعوت میشود تا زنان مسن را در مرکز همه سیاستها قرار دهند و از برابری جنسیتی، اطمینان حاصل کنند.
حبیبی از تاب آوری بعنوان ظرفیت بازگشتن از دشواری پایدار و ادامه دار و توانایی در ترمیم خویشتن نام برد و افزود: انواع تاب آوری را میتوان در حیطههای هیجانی و روانی، فیزیولوژیک وجسمی و اجتماعی در نظر گرفت.
وی با بیان اینکه، تاب آوری استرس را محدود نمیکند و مشکلات را از بین نمیبرد افزود: تاب آوری به افراد قدرت میدهد تا با مشکلات پیش رو مقابله سالم داشته باشند و بر سختیها فایق آیند و با جریان زندگی حرکت کنند.
وی ادامه داد: در سالمندان تفکر تاب آوری باعث میشود آنها توانایی مواجهه با سختیها را با وجود تغییرات و بیماریهای مزمن، از دست دادن عزیزان، معلولیت، مراقبت از همسر و ... پیدا کنند.
حبیبی در خصوص چگونگی بهبود تاب آوری در سالمندان اظهار داشت: افراد متخصص و درمانگر میتوانند فرایند تاب آوری را به سالمندان آموزش دهند و پرداختن به فعالیتهای تازه، دوستیهای جدید، پیوستن به گروههای اجتماعی، دورهمیهای خانوادگی، بازی و سرگرمیهای تازه و پرداختن به کارهای داوطلبانه میتواند موجب بهبود تاب آوری شود.
وی، تقویت معنویت و دینداری، معنی دار کردن زندگی با ایجاد هدف برای آن را از دیگر راه کارهای موثر در بهبود تاب آوری برشمرد.
سالمند شناس و عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی شهرکرد به منظور به حداقل رساندن آسیبهای روانی در کرونا و پساکرونا و افزایش تاب آوری سالمندان توصیه کرد: خطر ابتلا به بیماری اغراق نشود.
وی افزود: با شناخت صحیح موضوع میتوان واقع بینانه به آن نگاه کرد چرا که مغز مسائل ناشناخته و غیر عادی و جدید را فاجعه سازی میکند.
پیشگیری معمول طبق نظر متخصصان، پیگیری اخبار از رسانههای معتبر و مراقبت در تغذیه سالمندان از دیگر نکاتی است که این عضو هیئت علمی به منظور به حداقل رساندن آسیبهای روانی در کرونا و پساکرونا و افزایش تاب آوری سالمندان توصیه نمود.
وی در پایان یادآور شد، شرایط در اختیار ما نیست، اما اولین گام تمرین تاب آوری داشتن عکس العمل درست است پس بهتر است یاد بگیریم عکس العملهای خود را مدیریت کنیم.