سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

داستان دستگیری یک جاسوس سیا در ایران

خبرگزاری رویترز طی مصاحبه‌ای با یکی از جاسوسان سیا در ایران نحوه بازداشت او بدست نیروهای امنیتی ایرانی را کامل شرح داد.

خبرگزاری رویترز در گزارشی به شرح به دام افتادن فردی به نام «غلامرضا حسینی»، یکی از مأموران سیا در ایران در سال ۲۰۱۰ پرداخته است.

رویترز در این خصوص نوشت: تنها چند دقیقه مانده بود جاسوس [سیا] از ایران خارج شود که دستگیر شد. غلامرضا حسینی اواخر سال ۲۰۱۰ در فرودگاه امام خمینی آماده پرواز به سمت بانکوک بود. این مهندس ایرانی قرار بود در آنجا با مدیرانش در سیا ملاقات کند. اما قبل از آنکه مالیات خروجش را پرداخت کند، دستگاه خودپرداز فرودگاه اعلام کرد که کارتش معتبر نیست. لحظاتی بعد، یک مأمور امنیتی خواستار بررسی گذرنامه‌ او شد و سپس، او را به سمتی دیگر هدایت کرد.

حسینی گفته او به یک سالن VIP هدایت شده از او خواسته شده روی یک صندلی‌ که به سمت دیوار چرخانده شده بود بنشیند. حسینی برای چند دقیقه تنها گذاشته شد و با توجه به آنکه هیچ دوربین امنیتی در آنجا نمی‌دید دستش را داخل جیب شلوارش برد و کارت حافظه‌ای که پر از اطلاعات دولتی بود و می‌توانست به اعدامش منجر شود را در دهانش گذاشت، آن را جوید و بلعید. تنها اندکی بعدتر، مأموران وزارت اطلاعات وارد اتاق شدند و بازجویی آغاز شد. انکار‌های او و نابودی آن اطلاعات هیچ فایده‌ای برایش نداشتند. به نظر می‌رسید که آن‌ها از همه چیز خبر داشتند. اما چگونه؟

این جاسوس سیا به خبرگزاری رویترز گفته است که این‌ها چیز‌هایی هستند که به هیچکس در دنیا نگفته‌ است. در آن لحظاتی که اطلاعات به فکرش هجوم می‌آوردند حتی این به ذهنش خطور کرد که شاید سیا او را فروخته است.

خبرگزاری رویترز نوشته تحقیقات این رسانه درباره نحوه مدیریت جاسوسان در سازمان سیا نشان می‌دهد غلامرضا حسینی، به جای آنکه قربانی خیانت سیا باشد، قربانی غفلت و قصور این سازمان جاسوسی شده است. مطابق این گزارش، نظام ارتباطات پنهانی سیا معیوب بوده و این موجب شده دستگاه‌های اطلاعاتی ایران بتوانند به آسانی مخبرانی مانند او را شناسایی و دستگیر کنند. حسینی که نزدیک به یک دهه در ایران زندانی شد گفته که دیگر هیچ‌گاه، حتی بعد از آزادی‌اش در سال ۲۰۱۹ چیزی از سازمان سیا نشنیده است.

سازمان سیا از اظهارنظر درباره روایت این جاسوس خودداری کرده است.

رویترز نوشته تجربه حسینی از سوءمدیریت و بی‌اعتنایی سیا به سرنوشت او، تنها مختص او نیست. رویترز طی مصاحبه‌ای که با ۶ جاسوس سابق سیا در ایران داشته به این نتیجه رسیده که سیا برای جمع‌آوری اطلاعات در ایران بی‌احتیاط عمل کرده و زندگی کسانی که جانشان را برای کمک به ایالات متحده به خطر می‌اندازند در معرض خطر قرار داده است.  

یک جاسوس گفت سیا به او دستور داد برای جمع‌آوری اطلاعات به مکانی در ترکیه برود که آن سازمان اطلاع داشت تحت نظر ایران است. یک مرد دیگر که از کارکنان دولت بود می‌گوید هنگام سفرش به ابوظبی برای گرفتن ویزای آمریکا یک مأمور سیا از او خواسته برای آمریکا جاسوسی کند؛ او این درخواست را رد کرده، اما بعد از بازگشت به ایران دستگیر شده است.

رویترز نوشته چنین اقدامات بی‌پروایی از سوی سیا گاهاً ایرانی‌های عادی را در معرض خطر قرار می‌دهد بی‌آنکه هیچ اطلاعات حساسی نصیب واشنگتن کند. وقتی این افراد دستگیر می‌شدند سیا هیچ کمکی به آن‌ها یا خانواده شان حتی در سال‌های بعدتر نمی‌کرده است.

جیمز اولسون، از مقام‌های سابق ضداطلاعاتی سیا گفته اطلاعاتی درباره این پرونده‌های بخصوص ندارد. اما گفته ایجاد خطرات غیرضروری برای منابع اطلاعاتی از سوی سازمان، یک شکست حرفه‌ای و اخلاقی برای سیا خواهد بود.اولسون به رویترز گفت: «اگر ما بی‌احتیاط بوده‌ایم، اگر بی‌پروا عمل کرده‌ایم و باعث شده‌ایم به ما نفوذ کنند، شرم بر ما. اگر آدم‌هایی به ما آنقدر اعتماد کرده‌اند که اطلاعاتی در اختیار ما قرار داده باشند و بعد مجازات شده‌اند ما از لحاظ اخلاقی شکست خورده‌ایم.»

رویترز نوشته این افراد در پاکسازی‌های ضداطلاعاتی‌ که ایران از سال ۲۰۰۹ آغاز کرد دستگیر شدند. تهران در گزارش‌های پخش‌شده از رسانه‌های دولتی خود بار‌ها گفته که موفق به شکار ده‌ها نفر از جاسوسان سیا شده است.

رویترز می‌گوید برای تهیه این گزارش ده‌ها ساعت مصاحبه با ۶ نفر از ایرانی‌هایی که بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۵ توسط حکومت ایران به جاسوسی متهم شده‌اند انجام داده است.برای راستی‌آزمایی روایت این افراد، رویترز اقدام به مصاحبه با ۱۰ مقام سابق اطلاعاتی آمریکا که از عملیات‌ها در ایران مطلع بوده‌اند کرده‌اند و علاوه بر آن به بررسی اسناد و گزارش‌های رسانه‌ای در ایران پرداخته است. علاوه بر این، این رسانه می‌گوید با کسانی که جاسوس‌ها را می‌شناخته‌اند نیز مصاحبه کرده است.

هیچ‌یک از مقام‌های سابق یا کنونی آمریکا که با رویترز مصاحبه کرده‌اند هویت هیچ یک از منابع اطلاعاتی سیا را تأیید یا افشا نکرده‌اند. سیا از اظهارنظر به طور مشخص درباره گزارش رویترز خودداری کرده، با این حال، یک سخنگوی این سازمان گفت سیا همه تلاش خودش را برای محافظت از منابع اطلاعاتی خود انجام می‌دهد.

از میان ۶ فردی که رویترز با آن‌ها مصاحبه کرده حسینی تنها فردی بوده که گفته ابزار ارتباطی که در اختیار او قرار داده شده معیوب بوده است؛ اما تحلیل دو متخصص امنیت سایبری به این نتیجه رسیده که سیستم ارتباط مخفیانه آنلاین مورد استفاده حسینی احتمالاً ۲۰ جاسوس ایرانی دیگر و شاید صد‌ها جاسوس در دیگر نقاط دنیا را لو داده است.   این پلتفرم پیام‌رسانی که تا سال ۲۰۱۳ عملیاتی بوده در میان وب‌سایت‌های خبررسانی و سرگرمی پنهان شده بود و جاسوس‌ها از طریق آن با سیا ارتباط می‌گرفتند. رویترز از طریق چهار مقام سابق آمریکایی وجود این سیستم ارتباطی را تأیید کرده است.

رویترز نوشته سیا، ایران را یکی از سخت‌ترین مقاصد جاسوسی‌ خود قلمداد می‌کند. از سال ۱۹۷۹ که دانشجویان ایرانی سفارت آمریکا در تهران را به تسخیر خود درآوردند، ایالات متحده حضور دیپلماتیک خود در ایران را از دست داده است؛ به همین سبب، مأموران سیا مجبور شده‌اند از مأموران بالقوه‌ این سازمان را در خارج از ایران یا از ارتباطات آنلاین برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده کنند.

چهار مأمور سابق اطلاعاتی به رویترز گفته‌اند سیا تمایل دارد هنگام جاسوسی در ایران مخاطرات بزرگتری را بپذیرد. یکی از موضوعاتی که آمریکا علاقه زیادی به جمع‌آوری اطلاعات درباره آن دارد برنامه هسته‌ای ایران است. «جیمز لاولر»، از مأموران سابق سیا گفت: «یکی از اهداف اطلاعاتی بسیار بسیار جدی ما نفوذ در برنامه هسته‌ای ایران است. هیچ اولویتی از این بالاتر وجود ندارد. بنابراین، هنگامی که آن‌ها (مأموران سیا) تحلیل هزینه-فایده انجام می‌دهند مجبورند دستاورد باورنکردنی‌ که حاصل می‌شود را در نظر بگیرند.»

شش ایرانی که رویترز با آن‌ها مصاحبه کرده به مجازات‌هایی از ۵ تا ۱۰ سال حبس محکوم شده‌اند. چهار نفر از آن‌ها از جمله حسینی بعد از آزادی‌شان در ایران باقی ماندند و کماکان در خطر دستگیری مجدد قرار دارند. دو نفر دیگر از ایران فرار کرده و پناهنده شده‌اند. هر شش نفر گفته‌اند که مرتبطان سیا به آن‌ها وعده‌ای برای کمک در صورت دستگیری نداده بودند، با وجود این، همگی معتقد بوده‌اند که آمریکا بالاخره یک روز به آن‌ها کمک خواهد کرد.

رویترز نوشته این شکست می‌تواند به مخدوش شدن اعتبار سیا منجر شود که در تلاش برای باسازی شبکه جاسوسی خود در ایران است. رسانه‌های دولتی ایران بعضی از این پرونده‌ها را علنی کرده و آن را نشانه ناکارآمدی و بی‌خاصیت بودن سیا دانسته‌اند. حسینی به رویترز گفت: «این، برای دولت آمریکا یک لکه ننگ است.»

او در گفتگو با خبرگزاری رویترز گفته از طریق یک سایت خبری درباره فوتبال به نام Iraniangoals.com با مدیرانش در سیا در ارتباط بوده است. او گذرواژه‌ای را در بخش جستجوی این سایت وارد می‌کرده تا یک پنجره برای ارتباط باز شود و اطلاعاتش را برای سیا ارسال کند.

متخصصان سایبری گفته‌اند که تنها با یک کلیک راست بر روی صفحه Iraniangoals.com که کدگذاری صفحه را نشان می‌داد می‌شد. متوجه شد که سیستم ارتباط مخفی در این صفحه پنهان شده است.

چیزی که برای این جاسوس نامفهوم بوده این است که قدرتمندترین سازمان جاسوسی دنیا سیستمی در اختیارش قرار داده بود که به دستگیری او منجر شد. سال ۲۰۱۸، یاهونیوز گزارش داده بود که این نظام ارتباطی سیا از طریق وب‌سایت‌ها باعث دستگیری و اعدام ده‌ها نفر از مخبران سیا در ایران و چین شده است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۱۷ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
وضعیت اقتصاد م گرونی رو دریابید
saeed
۱۰:۱۲ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
تمام جاسوسان و حتی اغتشاشگران بایستی اعدام شوند
چون اینها روزی علیه خودمان خواهند بود و روی مردم سلاح می کشند
علیرضا
۰۶:۳۸ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
اول چرا آزاد شد هر جاسوسی باید اعدام بشه و الان هم سلبریتیهای بی شرف خود فروخته از هر جنسی که باشند از جاسوسان بدترند. مرگ برتمام وطن فروشان خود فروخته و بی غیرت
علی
۰۵:۴۷ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
آلبانی نشین های بدبخت بی غیرت با زن و بچه هاشون هم ارتباط ندارن فکر میکنید با ایران ارتباط دارند حاشا و کلا !!!
ناشناس
۰۲:۲۳ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
سیا، روزی سیاه خواهدشد.
ناشناس
۰۱:۲۳ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
لعنت به توجاسوس سیا
ناشناس
۰۰:۱۱ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
مرگ بر آمریکا کاش روزی برسد که موشک های ایران کاخ سفید رو منهدم کند سیلی محکمی به این شیطان بزرگ بزند دیگر در خیال خود واسه ضربه زدن به کشورمان خیال پردازی نکند
ناشناس
۲۳:۰۷ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
من اینقدر می فهمم که هیچ کس وطن خودشو نمی فروشه ...اونایی که اینجا چرت پرت می پرونن ...اشغال مونده های منافق های تروریستن...لعنت خدا به هر وی قاتل منافق بی وطن ...
ناشناس
۲۰:۰۱ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
همین سلیبریتهای وبعضی از بازیگران وحتی بعضی از فوتبالیستهای معروف یه نوع جاسوس از آب درآمدن .
چه فرق میکنه پنهان کاری میکنن یا آشکارا از آمریکا وسازمانهایش دفاع وکمک به انها میکنن برای سرنگون کردن نظام اسلامی در ایران ویا تجزیه ایران ویا برگردوندن سلطنت طلبها.....
ناشناس
۱۹:۵۷ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
قحطی خبر بوده که خبر۱۲سال پیش تیتر زدی یا ملت سر کار گذاشتید
منصور
۱۹:۰۵ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
جاسوس ؟؟؟// خارجی ها که الکی به کسی پاسپورت و اقامت نمیدن
چهل سال دیگه که اسناد محرمانه اشان را فاش کردن // اوخت میفهمید کیا جاسوس بودن
علیرضا
۰۶:۴۱ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
همه دوتابعیتیها جاسوس و وطن فروشند.
منصور
۱۹:۰۲ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
اگه واقعا بخواهی جاسوس بگیری // باید تمام دو پاسپورته ها و تمامی اون مقاماتی که فرزندانشان خارج از کشور بهر دلیلی ساکن هستن را باید بگیری
ناشناس
۱۷:۲۲ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
کاش اینو اونهایی که فیلم برای اونوریا میفرستن بفهمن
ناشناس
۱۶:۵۷ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
الکی :)))
محمد
۱۶:۱۰ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
محسن موتوری رو عوض نکن عالیه کارش
ناشناس
۱۴:۱۶ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
الآن 2022 آیا هنوز هم قوی هستیم امیدواریم یه روزی بشه که همه کشور از خائنین پاکسازی بشه
محسن
۱۴:۴۰ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
ناشناس جان ،توی آلبانی نشستی و از هیچ چیز خبر نداری .اگه خبر نداری باید بهت بگم که ایران ۴سال پیش تمام شبکه پنهانی سی آی ای رو در آسیا و روسیه شناسایی و اطلاعاتش رو در اختیار چین و روسیه گذاشت که این موضوع بزرگترین شکست اطلاعاتی آمریکا طی ۷۰سال گذشته بوده .پس دهنتو ببند . ما نسبت به اون زمان ضعیف نشدیم که هیچ ،تازه خیلی قوی تر هم شدیم . به کوری چشم امثال تو
ناشناس
۱۵:۰۰ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
محسن جان متایی که زدی واقعا خفن بوده. لطفا بگو از کجا تهیه کردی. چون من هنوز مصرف نکرده خندم گرفت دیگه فکر کن بعد مصرف چه شود!
ناشناس
۱۶:۲۹ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
منقل و سیخ محیاست ،بیا تا برویم
ناشناس
۱۶:۳۷ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
دادا مجیدجان دلبندم
اون متاع
ناشناس
۱۶:۴۴ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
ناشناس البانی تو خودت متاعی
ناشناس
۱۸:۰۵ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
ساقیم ولی این دونفرو گردن نمی‌گیرم مخصوصا ناشناس
ناشناس
۱۸:۲۵ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
در کل سایبری های حکومت جنس بد بهشون نمیرسه بزار تو توهمات خودشون باشن :) فقط اگه اطلاعاتتون انقدر قویه چرا فرت فرت کتلت تحویل میگیرین
فراز
۱۸:۵۵ ۰۸ مهر ۱۴۰۱
محسن جان تو ساندیست گرد سفیدی چیزی نبوده ؟
علیرضا
۰۶:۴۶ ۰۹ مهر ۱۴۰۱
در جواب اون لجن ناشناس که گفته کتلت تحویل میگیرید کثافت ما تکه تکه هم که بشیم برای شرف و ناموس ایران عزیز است ولی امثال شما کثافتها رفتید آلبانی و خودفروشی میکنید.زنده باد جمهوری اسلامی ایران عزیز و مقتدر.مرگ بر وطن فروشان