سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ثبت ملی باغستان امکانپذیر نیست

مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین گفت: ثبت اثری به وسعت ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار در فهرست آثار ملی با بودجه این سازمان قابل انجام نیست.

خزائلی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین با بیان اینکه ثبت ملی باغستان امکانپذیر نیست، گفت: اگر برای ثبت ملی یک اثر بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ هکتاری،کل بودجه سازمان را هم هزینه کنیم محقق نخواهد شد. در سال ۱۴۰۰ کل بودجه استانی میراث فرهنگی ۱۵ میلیارد تومان بود؛ بنابراین باید در مقابل تغییر کاربری‌ها و توسعه‌های شهری ایستادگی کنیم.

 اشدری عضو شورای شهر قزوین هم با اشاره به خطرات پیش روی باغستان گفت: مهمترین تهدید باغستان، توسعه شهری بوده است. عامل دوم هم بحث غیراقتصادی شدن فعالیت باغداران در باغستان بوده است. عامل سوم هم بحث آب است. به هر نحو با تهدیدات آب مواجه هستیم. دست اندازی در مسیر آبیاری سنتی باغستان، آن را تحت الشعاع قرار داده و مورد چهارم هم بحث امنیت در باغستان است. به توصیف ناصرخسرو، باغستان بی در و دیوار بوده و ازبین رفتن امنیت هم موضوع جدی است. بحث آخر هم دسترسی هاست.

وی گفت: به طور عمده حفاظت از باغستان دو طرف دارد. یکی دستگاه‌های دولتی و غیرانتفاعی و یک قسمت دیگر مالکان است. این دو گروه در قبال وظایف خود مسئولیت دارند.

در ادامه بحث اشدری گفت: باتوجه به نوع آبیاری درختان در باغستان برای آبیاری غرق آبی یک بار در سال نیاز است، اما باغداران این روند را رعایت نمی‌کنند و جلوی تغییر کاربری‌های باید گرفته شود. نهاد‌ها و سازمان‌ها باید در این زمینه پیشقدم شوند. تزریق پساب تصفیه شده به باغستان می‌تواند بسیار موثر باشد.

خزائلی تصریح کرد: اینکه باغستان مانع توسعه شهری است باید تعادل بین حفظ توسعه و باغستان را در نظر بگیریم. برای توسعه شهری باید طرح‌های جامع تهیه شود. متاسفانه پیش بینی طرح‌ها با توسعه شهری متناسب نبود. وضعیت توسعه سکونت در شهر قزوین، با توجه به پیگیری‌های انجام شده در قسمت بالای اتوبان در نظر گرفته شده است.

وی گفت: برای حفظ باغستان و توسعه شهری کار کارشناسی صورت گرفته است. در سفر وزیر  تفویض اختیار به استان انجام شده که مسیر خوبی در پیش روست.

اشدری عنوان کرد: اگر احداث کمربندی‌ها اطراف باغستان اتفاق می‌افتاد باغستان حفظ میشد. متاسفانه در طرحی که سال ۹۵ مصوب شد برای کاهش هزینه ها، کمربندی موردنظر از بخشی از باغستان احداث شد. شهرداری و شورای ترافیک هم طرح مذکور را تایید کرده اند.

ظاهری کارشناس باغستان هم در ارتباط تلفنی گفت و گوی ویژه خبری شرکت کرد و گفت: باغستان سنتی برای شهروندان خط قرمز است که میراث مادی و معنوی شهر است. ساختار‌های فعلی در مدیریت باغستان جوابگو نیست و اگر بخواهیم ساختار جدید تعیین کنیم یک مجموعه پیچیده پیش روست. حق آبه و مالکیت و سایر مسائل در این زمینه دخیل هستند.

بابوک باغدار باغستان هم گفت: میراث فرهنگی از سال ۹۳ هیچ برنامه‌ای برای حفظ باغستان نداشته است. براساس طرح صیانت در مرداد ۱۴۰۰ میراث فرهنگی موظف به حفظ باغستان باتوجه به آیین نامه شده است. برای تمام مشکلات باغستان از طرف باغدار راه حل وجود دارد و جلسات کارشناسی باید با حضور باغدار انجام شود.

خزائلی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: آنچه که توسط وزارت ابلاغ شد ضوابط عرصه و حریم است. موضوعی که باغداران پرتلاش باغستان مطرح می‌کنند صحیح است و وظیفه ماست که این راه حل‌ها را در نظر بگیریم. جلسات مختلف در حال برگزاری با باغداران متعدد است. برای اولین بار در ضوابط عرصه و حریم در کشور پیشنهادات باغدار و مالک به شورای عالی ارسال می‌شود. صندوق حمایت از باغستان در حال تشکیل است که اعضای آن باغداران هستند.

اشدری عضو شورای شهر قزوین هم گفت:  باغستان به تفسیری یک کمربند سبز است. وقتی که تصور می‌کنیم شهر قزوین چه ویژگی داشته که این حلقه باغستان آن را در بر گرفته است به این نتیجه می‌رسیم که فضای باغستان حدود ۶ برابر فضای شهری بوده است. حالا چه اتفاقی افتاده که فضای ۳ هزار و ۵۰۰ هکتاری به ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار می‌رسد جای بررسی دارد.

وی افزود: تمامی دستگاه‌ها باید پای کار بیایند، اما اجرای آن توسط خود باغداران انجام شود. هرگونه تغییر کاربری و تعریض ممنوع اعلام شده است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.