سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

میزان کشندگی هاری صد در صد است

سرپرست مرکز بهداشت خوزستان گفت: هاری یک بیماری عفونی حاد (آنسفالیت) و کشنده ویروسی است که میزان کشندگی آن صددرصد است.

سرپرست مرکز بهداشت خوزستان گفت: ۵۷ درصدی موارد حیوان‌گزیدگی امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت  بیش از ۸۵ درصد موارد حیوان‌گزیدگی توسط سگ‌ها رخ می‌دهد، در دنیا سالانه حدود ۳ تا ۶ میلیون مورد گزش انسان توسط پستانداران رخ می‌دهد. سالانه ۵۹ هزار مرگ انسان به علت ابتلا به بیماری هاری در بیش از ۱۵۰ کشور در جهان اتفاق می‌افتد.

پژمان بختیاری‌نیا می گوید: ۴۰ درصد از افراد گاز گرفته شده توسط حیوانات مظنون به هاری، کودکان زیر ۱۵ سال هستند که این مساله نشان از اهمیت مراقبت از کودکان دارد، حدود یک میلیون نفر از گزیده‌شدگان به پزشک مراجعه می‌کنند که یک تا دو درصد این افراد به بستری نیاز پیدا می‌کنند و متوسط سالانه هزینه‌های بستری بیمارستانی این بیماران صد میلیون دلار است.

به گفته او اصلی‌ترین راه انتقال بیماری به انسان از طریق گاز گـرفتگی حیـوان هاری رخ می‌دهد. البته این بیماری از طریق کشیده شدن پنجه آغشته به بزاق حـاوی ویروس هـاری بـه ویـژه در گربه و گربه‌سانان نیز منتقل می‌شود و تمام پستانداران خـونگرم اهلی و وحشی، به بیمـاری هـاری حساس هستند و در شرایط مختلفی موجب گستـرش وسیع هـاری مـی‌شوند.

سرپرست مرکز بهداشت خوزستان می گوید: دوره نهفتگی بیماری در سگ و گربـه دو تـا سه هفتـه و گاهی چنـد مــاه است. باید توجه شود که در برخی موارد، سه تا ۱۰ روز قبل از بروز علائم بالینی در سـگ و گربه، ویروس موجود در بزاق حیوان می‌تـواند بیماری را منتقل کند یعنی اگر بزاق سگ و گربه در زمان گاز گرفتن به ویـروس هـاری آلوده باشد، علائم بالینی حداکثر تا ۱۰روز بعد در حیـوان ظاهر و حیوان تلف خواهد شد.

این مقام مسئول گفت: دوران نهفتگی بیماری در انسان به طـور معمول ۱۵روز تا سه مـاه و به طورمتوسـط یک تا دو ماه طول می‌کشد، اما این مدت از چنـد روز تـا بیش از سه ماه و حتی تا چند سال هم مشاهده شده است.

به گفته او ابتلا به هاری درمـان ندارد و به مرگ مبتلا منجر می‌شود. البتـه اگر افــرادی کـه توسط حیوانات اهلی و وحشی گاز گرفته می‌شـوند، بلافـاصله و در اسـرع وقت بـه مـراکز درمـان پیشـگیری هاری مــراجعه و تحـت اقــدام‌هــای مربوطه قرار بگیرند، می‌توانند از ابتلا به بیماری هاری رهایی یابنـد.

او گفت: هرگز نباید به سگ یا حیوانی که در حال نگهداری بچه‌هایش است، نزدیک شد. علاوه بر این هرگز نباید به سگ یا حیوان در حال غذا خوردن نزدیک شد و نباید غذای حیوان را از جلویش برداشت.

بختیاری‌نیا گفت: مردم هنگام درگیری سگ‌ها و دیگر حیوانات به آن‌ها نزدیک نشوند و از اقدام برای جداسازی سگ‌ها بپرهیزند. همچنین باید نسبت به واکسیناسیون سگ و حیوانات خانگی حساس از طریق دامپزشکی اقدام کرد.

سرپرست مرکز بهداشت خوزستان می گوید: باید از ریختن زباله و پس مانده‌های غذایی در اطراف منازل، گذرگاه‌ها و معابر عمومی خودداری نکرد و مردم هرگز نباید به چشمان سگ خیره شوند، از جلوی سگ‌ها ندوند و بدون اجازه و همراهی صاحبخانه وارد منزل دارای سگ نشوند. از پرتاب سنگ و یا اشیاء به طرف سگ و تحریک کردن آن نیز خودداری شود.

خارج و تمیز کردن ویروس هاری از محل زخم یکی از اقدامات مهم در پیشگیری از هاری است بنابراین تا حد مقدور در ساعات اولیه پس از گزش باید لابه‌لای زخم را حداقل به مدت ۱۵تا ۲۰ دقیقه با آب تمیز و صابون عمیقاً مورد شست‌وشو قرار داد. همچنین با استفاده از شیلنگ و فشار آب باید کف صابون‌های باقیمانده را از لابه‌لای زخم خارج کرد، زیرا باقیمانده صابون می‌تواند مواد ضدعفونی کننده را بی‌اثر کند.

بختیاری‌نیا ادامه داد: بعد از شست‌وشو باید محل زخم را با الکل ۶۰ تا ۷۰ درجه یا محلول بتادین یک درصد و یا سایر مواد ضدعفونی کرد. هیچ وقت نباید زخم را پانسمان کرد، زیرا میکروب هاری بی‌هوازی است و در صورت پانسمان، رشد آن سریع خواهد شد و تلقیح واکسن و سرم و پیگیری برای تکمیل نوبت‌های بعدی واکسن نیز باید با پیگیری، آموزش و حساسیت کامل دنبال شود و وضعیت واکسیناسیون توأم یا ثلاث فرد مجروح باید مورد بررسی قرار بگیرد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.