دکتر سید حسام الدین نبوی زاده فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز اظهار کرد: آلرژی یکی از شایعترین بیماریهای مزمن در سراسر جهان است که در اثر حساسیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن به مواد معمولی بیضرر در محیط (آلرژن) ایجاد میشود. سیستم ایمنی بدن با ایجاد آنتیبادی به آلرژن واکنش نشان میدهد.
او ادامه داد: کودکان همیشه در معرض ابتلا به سرماخوردگی هستند؛ اما زمانی که آبریزش بینی و عطسه آنها تا چند هفته ادامه پیدا کند، لازم است احتمال بیماری حساسیت و آلرژی بررسی شود.
نبوی زاده تصریح کرد: عطسههای طولانی مدت، گرفتگی بینی یا آبریزش بینی نشانههایی از وجود رینیت آلرژیک یا حساسیت کودکان است.
او افزود: حساسیت فصلی واکنشی است که به دلایل خاصی تنها در برخی از افراد دیده میشود. سیستم ایمنی این افراد نسبت به برخی چیزهای بیخطر موجود در محیط مثل گرده گیاهان یا قارچها واکنش بیش از حد نشان میدهد و باعث بروز علائمی شبیه به سرماخوردگی میشود.
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز ادامه داد: مهمترین بخش درمان تشخیص علت آلرژی و نوع آلرژن حساسیت زا است. گاهی اوقات میتوان با دوری و حذف آلرژن و یا محدود کردن تماس با آلرژن، از واکنش آلرژیک پیشگیری کرد.
او اضافه کرد: اگر فصل خاصی موجب حساسیت میشود، میتوان با بستن پنجرهها و استفاده از تهویه هوای مطبوع و ماندن در فضاهای بسته در صورت امکان از موارد آلرژی زا دوری کرد. شستن مرتب دستها و دوش گرفتن و عوض کردن لباسها بعد از به خانه برگشتن میتواند از حساسیت پیشگیری کند.
نبوی زاده بیان کرد: در صورتی که با دوری از مواد آلرژی زا نتوان حساسیت را کنترل کرد، میتوان درمان دارویی را آغاز کرد. از جمله داروهای متداول برای حساسیت فصلی میتوان به آنتی هیستامینها و اسپریهای استروئیدی اشاره کرد.
او تصریح کرد: خوب است بدانیم که محرکها و عوامل آلرژی زای موجود در مدرسه، علائم آلرژی را تشدید میکند؛ بنابراین توصیه میشود به کودکمان درباره اینکه چه چیز باعث علائمی مانند آبریزش بینی، احساس خارش در چشمها یا مواردی از این قبیل میشود، آگاهی بدهیم.
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز درخصوص مواردی که در تشدید علائم آلرژی موثر است، گفت: غبار که تا حدودی معمول است، اما اگر کلاس دارای تهویه هوای مطبوع باشد، آلرژیهای کمتری از آن ناشی میشود.
او ادامه داد: عوامل آلرژی زای حیوانات که میتواند در کلاس درسهایی که حیواناتی مانند همستر یا خرگوش وجود دارند، مشکل ساز باشد.
نبوی زاده بیان کرد: گرد و غبار گچ و بوهای شدید و همچنین کپک که در دستشویی مرطوب و لولههای نشت کرده میتواند با تشدید خطر آلرژی همراه باشد.
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز توصیه کرد: کودکان را تشویق کنیم اگر چیزی در کلاس باعث عطسه یا گرفتگی بینی میشود، با معلم در این باره صحبت کنند.
او اضافه کرد: برای درمان آلرژی فصلی پاییز در کودکان، باید عوامل محرک سیستم ایمنی بدن را بشناسیم.
نبوی زاده بیان کرد: گام دوم کنترل آلرژی و دوری کردن از آلرژن (محیط) موردنظر است. شاید در برخی موارد، این امکان وجود نداشته باشد که توصیه میشود از سوی متخصص و دارو درمانی کنترل شود.
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: با تشخیص پزشک میتوان از واکسن ضد حساسیت استفاده کرد که بدن کودک را نسبت به ماده حساسیت زا عادت میدهد.
او ادامه داد: آلرژی میتواند برای هر کودکی رخ دهد که باید نسبت به علائم آن دقت کرد تا بتوان در زمانی کوتاه، بیماری را تحت کنترل قرار داد.
نبوی زاده افزود: آلرژی با علائم سرماخوردگی شباهت بسیاری دارد که با توجه به مواردی که اشاره شد، باید دقت لازم را داشته باشیم و با مراجعه به متخصص ایمونولوژی اقدامات لازم را انجام دهیم.