سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در میز اقتصاد مطرح شد

بهره‌گیری از ظرفیت‌های سازمان شانگهای در زمینه توسعه تجارت خارجی

رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی و تقویت زیرساخت‌ها می تواند زمینه ساز توسعه تجارت خارجی و صادرات کالاها به کشورهای عضو سازمان شانگهای شود.

امروز در میز اقتصاد درباره آخرین دستاوردهای عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای با حضور علیرضا پیمان پاک رئیس سازمان توسعه تجارت  و تقوا منش کارشناس تجارت بین الملل بحث و بررسی شد.

سوال: ۵ پیشنهاد ایران به سازمان شانگهای داده شده است درباره این پیشنهادات و دستاوردهای آن توضیح دهید.

 پیمان پاک: در ابتدا عضویت در این سازمان سیاسی بود اما به مرور در حوزه اقتصادی و فرهنگی تاثیر گذار شد و کشور ایران هم با عضویت در این سازمان در آینده می تواند از این فرصت ها استفاده کند. 

با عضویت ایران در این سازمان دسترسی به بازارهای جهانی فراهم شده بنابراین باید زیرساخت ها را مدیریت کنیم چرا که بدون اهمیت دادن به زیرساخت ها امکان استفاده از این فرصت ها محقق نمی شود‌.

در حوزه ترانزیت با توجه به جایگاه ژئوپلیتیک ایران امکان تجارت بسیار فراهم شده اما برای استفاده از آن باید مدیریت و برنامه‌ریزی صورت گیرد‌.

سوال : پیش از این ایران در حوزه نظارت سازمان شانگهای بوده اما با عضو شدن رسمی در این اجلاس چگونه باید از این فرصت‌ها استفاده کند؟

 پیمان پاک: در زمان نظارت ایران بر سازمان شانگهای اجازه استفاده از اطلاعات و فرصت ها داده نمی شد اما هم اکنون با عضو شدن رسمی در این سازمان امکان دسترسی کامل مانند ۸ عضو دیگر فراهم شده و از این فرصت تجاری بسیار بزرگ باید از طریق پیگیری های تجاری و دیپلماسی استفاده شود.

سوال : چه میزان تجارت خارجی افزایش یافته است؟

۹ میلیارد دلار صادرات در ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۱ داشته ایم که نسبت به سال ۹۸ دو برابر رشد را نشان می دهد پیگیری و عزم و اراده تجاری و استفاده از ظرفیت های خوب منطقه ای و ناتو در این بخش اثر گذار بوده است.

بزرگترین تولید‌کننده و مصرف کننده انرژی در این اجلاس حضور دارند همچنین بزرگترین تامین کننده مالی در این اجلاس هستند بنابراین باید از انواع و اقسام قرار دادها و بازار های مطمئنی که ایجاد شده است استفاده کنیم.

 پیمان شانگهای و اعضای آن چنان ظرفیت های خوبی را فراهم کرده اند که باید با توسعه زیرساخت انرژی وصنعتی زمینه صادرات و فروش آن را محقق کنیم.

سوال: حتی اگر تحریم ها باشد آیا عضویت در این بخش می تواند زمینه ساز توسعه تجارت خارجی شود ؟ 

پیمان پاک: ما هم اکنون در شدید ترین تحریم های کشور آمریکا به سر می بریم و در چنین شرایطی در حوزه صنعتی رشد وزنی داشته ایم و ارزش صادرات و وزن کالای صادراتی ما هم افزایش داشته است از سوی دیگر رئیس جمهور در سخنرانی این اجلاس بر حوزه علمی ،فرهنگی و توسعه صادرات در این بخش هم تاکید داشته است. 

ایران هم اکنون به سمت صادرات کالاهای هایتک در حال حرکت هست بنابراین باید فضا را به گونه ای طراحی می کنیم و سازوکارهای مالی و بانکی را به گونه ای ایجاد کنیم که خارج از ارزهای دلار و یورو اقدام به انجام معامله کنیم.

در حوزه تجارت خارجی رشد ۳۰ درصدی داشته ایم اما برای افزایش این حجم از تجارت خارجی باید زیرساخت ریلی ،گمرک و کشتی که با مشکل مواجه است را تقویت کنیم و در این بخش هم تاکید شد که اعضای شانگهای با حضور و سرمایه گذاری در این بخش و همچنین تکمیل کریدور شمال، جنوب و شرق غرب بتوانند اقدام به افزایش تجارت خارجی کنند.

۲۰ میلیون تن ترانزیت و ۶میلیارد دلار درآمد در سازمان شانگهای وجود دارد که با تقویت لوکوموتیو و توسعه زیر ساخت های بندری ظرفیت استفاده از آن در کشور ایجاد می شود.

سوال: آیا از صندوق سرمایه گذاری در سازمان شانگهای می توان در حوزه کریدور شمال، جنوب و سایر زیرساخت ها استفاده کرد؟ 

پیمان پاک: بله رئیس جمهور علاوه بر سخنرانی در این سازمان، با تمامی روسای جمهور کشورها در این اجلاس بحث و گفتگو کرده و در حوزه توسعه زیرساخت ها و استفاده از ظرفیت های موجود تاکید دارد.

سوال: آیا در داخل کشور و بخش خصوصی آماده سرمایه گذاری در این بخش است؟ 

پیمان پاک: تلاش می کنیم به موازات در این بخش پیش برویم به گونه ای که علاوه بر تقویت فرصت های خارجی به استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی در داخل کشور اهمیت دهیم هم اکنون در حوزه اوراسیا بخش خصوصی را تقويت کرده ایم .

از ظرفیت اتاق های بازرگانی استفاده می کنیم و از طریق برون سپاری در این بخش سعی داریم این فرصت ها را بیشتر کنیم . همچنین امکان برقراری ارتباط استان های ایران با استان های کشورهای مختلف را فراهم کرده ایم.

سوال : بخش خصوصی در این حوزه چه نقشی می تواند داشته باشد؟

 تقوا منش کارشناس تجارت بین المللی: ایران با توجه به عضویت در سازمان شانگهای، توانمند تر خواهد شد  و با توجه به پیامدهای اقتصادی که ایجاد می کند در واقع می تواند گسترش همکاری در حوزه انرژی را هم فراهم کند.

درحوزه زنجیره تامین حلقه ها و با تعامل و همکاری دستگاه ها کار باید به گونه ای پیش رود که زمینه ساز کاهش هزینه های بروکراسی شود .

بهره گیری از شرکت های داخلی ایران و کشتی رانی و استفاده از ظرفیت های حوزه cis و استفاده از ظرفیت بندر چابهار را باید در دستور کار قرار دهند.

سوال : در حوزه تقویت صادرات چه برنامه هایی در دستور کار قرار گرفت؟

 پیمان پاک : صادرات مجدد کالا در تمامی کشورها از جمله امارات، ترکیه مرسوم است اما در ایران زیرساخت‌های قانونی فراهم نشده است بنابراین باید این زیرساخت های قانونی را فراهم کنیم.

در طی این دو روز رئیس جمهور نشست های تخصصی را با کشورهای خارجی برگزار کرده و تمامی این دستورالعمل ها را در دستور کار خود قرار داده است. استفاده از ظرفیت های اتاق بازرگانی و اتاق تعاون را در دستور کار خود قرار داده ایم و از تجربیات ایران در حوزه اوراسیا هم در این بخش استفاده کرده ایم.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.