سید ابوالقاسم موسوی مدیر کل دفتر مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی در نشست سمنها و تشکلهای مردمی گفت: هیچ سرمایهای بالاتر از محیط زیست در کشور نداریم.
او تأمین امنیت حقوقی را از اولین درخواستهای سازمانها وتشکلهای مردم نهاد در استان مطرح نمود و افزود: با توجه به اینکه تشکلات در حمایت از سرمایههای طبیعی و ارزشمند کشور به کمک دولت آمدند، اگر حمایتی از آنها صورت نپذیرد، تمام تشکلها از بین خواهند رفت.
مدیر کل دفتر مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی با بیان اینکه اولین تشکل ثبت شده در کشور بسیج مردمی است که توسط امام خمینی (ره) به ثبت رسید، ادامه داد: در موقعیت زمانی قرار داریم که تمام مسئولین از رهبر معظم انقلاب (حفظه) و رئیس جمهور تا تمامی بخشهای دولت و نظام جمهوری اسلامی توجه ویژهای به موضوع محیط زیست دارند.
موسوی بیان کرد: ما در سازمان حفاظت محیط زیست در حال فراهم کردن برنامه و بستر برای سازمانها و تشکلات مردم نهاد هستیم.
او تصریح کرد: در تلاشیم روز درختکاری به یک رویداد محیط زیستی تبدیل کنیم و طبق صحبتهایی که در شورای فرهنگ عمومی صورت گرفته است، آموزش محیط زیست را در تقویم به ثبت برسانیم.
این مقام مسئول با اشاره به بیانات و تأکیدات مقام معظم رهبری (حفظه) در خصوص مردمی سازی دولت و فرمایشات ایشان در خصوص حفظ محیط زیست که یک امر فانتزی نیست یک مسئله جدی کشور است تأکید کرد: توسعه فرع بر محیط زیست است، تکلیف را برای تمامی بخشها و مردم در حوزه محیط زیست مشخص نمودند.
موسوی اظهار کرد: وظیفه امروز سازمانهای مردم نهاد نسبت به قبل خیلی جدیتر شده و باید به مباحث کارشناسی شدهتر ورود کنند و مطمئن باشند که در این صورت مورد حمایت سازمان حفاظت محیط زیست قرار میگیرند و سعی کنند با همدلی و هم افزایی بدون هیچگونه اختلافی در استان با یکدیگر تعامل داشته باشند و فاصلهها را بین خود کم کنند.
او افزود: هر استان بر اساس چالشها و موضوعات محیط زیستی که دارد میتواند پرچم دار یک موضوع در حوزه آموزش و مشارکت محوری و مسائل فنی محیط زیست که تمام تمرکز، نیروی انسانی و اعتبارات خود را بر روی همان موضوع متمرکز نماید و بصورت پایلوت ملی طبق حمایتهای سازمان حفاظت محیط زیست فعالیت کند و استانهایی که درگیر این موضوع مشابه هستند بتوانند از آن استفاده کنند.
این مقام مسئول گفت: یکی از طرحهایی که در سازمان حفاظت محیط زیست پیگیر آن هستیم، برای ۳۷ هزار دهیار در ۳۷ هزار روستا برنامهای مدون داریم، که در تلاشیم در هر روستا با تربیت یک تسهیل گر محیط زیست در مباحث مختلف آب و خاک، زباله و ... در کنار دهیار کمک و یاوران محیط زیست در آن منطقه باشند.
موسوی با اشاره به اهمیت رسانه در انتشار اخبار محیط زیستی، رسانه را روایت گران بحثهای آموزشی در حوزه محیط زیست عنوان نمود، که میتواند با ظرفیت بالایی که دارد، به مقامات دولتی و مردم، آموزشهای بسیار مفیدی در این عرصه ارائه نماید، و باید از آن نهایت استفاده را نمود.
او افزود: طرحی به نام " طرح ایجاد، توسعه، راه اندازی خانه محیط زیست در کشور" را در سازمان دنبال میکنیم، که طی این طرح مکانهایی را در استان به عنوان محل تجمع برای جامعه هدف در نظر بگیریم تا در ردههای سنی مختلف و در ساعتهای متفاوت توسط کارکنان و تشکلهای محیط زیستی آموزشهایی ارائه نماییم و دانش آموزان را در اولویت این طرح که مهمترین رده سنی میباشد، تحت آموزش قرار دهیم.
خراسان رضوی دارای بیشترین میزان سمنها در کشور است
شیوا خوش نسب مدیر کل اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی نیز در این جلسه با بیان آمار مجوزات سازمانهای مردم نهاد در استان، گفت: بالاترین میزان فعالیتهای پروانههای صادر شده در کشور و طبق بیان رئیس سازمان امور اجتماعی کشور، حداکثر ۲۰ درصد پروانههای صادر شده در کشور مربوط به استان خراسان رضوی میباشد که از این رقم، ۴/۵۷ درصد فعال هستند.
او افزود: درخواستهای سازمانهای مردم نهاد برای ما مانند آن خیرینی است که موقوفه را به ثبت میرساند، محترم و جنبه انسان دوستانه میباشد.
مدیر کل اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی ادامه داد: در سال گذشته موفق شدیم، منشور تعامل دستگاههای سازمانهای مردم نهاد در دستگاههای اجرایی استان را به کمک نمایندگان منتخب سازمانهای مردم نهاد تدوین کنیم و به تمام دستگاهها ارسال و ابلاغ کنیم.
خوش نسب بیان کرد: در تمامی دستگاه مدیران موظفند که از سازمانهای مردم نهاد ثبت شده دارای پروانه فعالیت معتبر را به عنوان مشاور و منشی و ناظر به صورت کاملا رسمی بکارگیری کنند.
فرهنگسازی برای محیط زیست باید از خانهها شروع شود
نجمه کمالی مشاور امور زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این نشست گفت: ما معتقد هستیم در سازمان حفاظت محیط زیست فرهنگ سازی باید از درون خانواده به عنوان اصلیترین نهاد اجتماعی انجام شود و زنان به دلیل نقش تربیتی که دارند، تأثیر گذاری در تربیت نسل آینده یک ظرفیت بسیار مناسب برای تغییر سبک زندگی هستند.
او افزود: از این رو در سازمان حفاظت محیط زیست با حضور دکتر سلاجقه، تفاهم نامهای با معاونت زنان و امور خانواده ریاست جمهوری انعقاد شد، که یکی از مواردی که خیلی به آن اشاره شده، موضوع تقویت تشکلهای مردم نهاد و استفاده از ظرفیت تشکلها برای توانمند سازی بانوان میباشد و از تمام کسانی که در این حوزه فعالیت داشته باشند و در حوزه کار آفرینی طبق اطلاع رسانی که انجام شد، صندوق ملی محیط زیست طرحهایی که در روستاها منجر به کاهش آلودگی و تخریب محیط زیست شوند و منجر به حوزه کار آفرینی در بخش بانوان شوند، حمایت خواهیم کرد.
مهدی اله پور مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در ادامه گفت: سازمانهای مردم نهاد و تشکلهای مردمی، دغدغهمندان حوزه طبیعت و حافظان سرزمین ایران میباشند.
اوافزود: یکسری مواردی در سازمان حفاظت محیط زیست وجود دارد که از توان اجرایی سازمان حفاظت محیط زیست بیرون است و نیازمند حمایتگران بیرونی میباشد و تا این لحظه این حمایتگران در این حوزه سازمانهای مردم نهاد میباشند.
این مقام مسئول ادامه داد: طبق اصل ۵۰ قانون اساسی کشور، حفظ محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند وظیفه عمومی طلقی میشود، و این نشان از اهمیت موضوع حفاظت محیط زیست و نگرش قابل توجه قانون به این موضوع میباشد که در قانون اساسی به آن اشاره شده است.
اله پور بیان کرد: وظایف دیگر دستگاههای دولتی تأمین مایحتاج حال حاضر و روز مردم است، اما در سازمان حفاظت محیط زیست طبق وظیفه قانونی که بر عهده داریم، وظیفه ما تأمین و حفاظت از سرمایههای طبیعی برای آیندگان میباشد و با عنایت به این وظیفه سنگینی که قانون بر عهده ما گذاشته است، با وجود مشکلات و چالشهای پیش رو و کمبود امکانات و نیروی انسانی، نیازمند حمایت مردم و تشکلهای مردمی میباشیم.
او تصریح کرد: خراسان رضوی با وجود ۴۲ منطقه حفاظت شده و شکار ممنوع و همچنین کمبود نیروی محیط بان در مناطق با چالشهای بسیار زیادی مواجه شده است که این حجم از مناطق، با وجود برداشتهای بی رویه از سرزمین و منابع، نیازمند حمایت سازمانهای مردم نهاد، و تشکلها و همکاری مردم میباشد.
کمبود آب میتواند کشور را با بحران زیست محیطی روبه رو کند
حمید طراوتی رئیس شبکه تشکلهای محیط زیستی استان گفت: عمدهترین موضوعات و چالشهای کشور در زمینه آبهای زیر زمینی، مصرف بی رویه، آلودگی ناشی از سوختهای فسیلی و تجدید ناپذیر، تولید انبوه خودرو، زباله و پسماند، تخریب منابع طبیعی، تغییر اقلیم و گرمایش زمین میباشد، که اگر برنامه ریزی سریع و دقیقی برای آن صورت نپذیرد، دچار مشکلات فراوان محیط زیستی در کشور میشویم.
وی افزود: در تمام دنیا در امر حفاظت از محیط زیست شاهد تغییر رویه نسبت به مسائل کشاورزی، برداشت منابع هستیم که یکی از این تغییرها توجه به سازمانهای مردم نهاد میباشد که باید در کشور بیش از پیش به آن توجه نماییم.