یکی از اقدامات ارزشمند سازمان جهانی یونسکو برای توجه بیشتر به اهمیت و نقش علوم پایه در درک و حل چالشهای اجتماعی، فنی و علمی و تهیه نقشه راهی برای بهبود رفاه جهانی برای نسلهای فعلی و آینده، نامگذاری سال ۲۰۲۲ بهعنوان «سال بینالمللی علوم پایه برای توسعه پایدار» است که بیش از ۲۱ برندهی جایزه نوبل در رشتههای علوم پایه و بیش از ۷۰ نهاد بینالمللی از این تصمیم جهانی حمایت کردهاند.
در همین راستا، شورای سیاستگذاری علوم پایه به ریاست وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، با مشارکت برخی افراد حقیقی و حقوقی تشکیل شد و تاکنون پنج نشست خود را برگزار کرده و تصمیمات خوبی گرفته شده است.
براساس تصمیم این شورا یک کمیته اجرایی متشکل از نمایندگان انجمنهای علوم پایه مرتبط با آموزش عالی، آموزش پزشکی و آموزش و پرورش تشکیل یافته و جلسات متعددی برگزار کردهاند. این کمیته در بخشی از برنامههای مؤثر خود، پیشنهاد تشکیل ستادهای استانی را نیز مطرح و دستورالعملی برای این منظور تدوین کرده که در آن، مسئولیت این ستادها به رؤسای دانشگاههای مادر استانها واگذار شده است.
با اعلام سال ۲۰۲۲ بهعنوان گرامیداشت علوم پایه و نقش آن در توسعه و پیشرفت کشورها، در بخشهای مختلف دانشکده علوم دانشگاه شیراز نیز که در رشتههای مختلف علوم پایه، همانند بسیاری از رشتههای دیگر، سرآمد دانشگاههای کشور است؛ رویدادها و فعالیتهای مختلفی شامل برگزاری سخنرانیها، کارگاهها، وبینارها، مسابقات دانشجویی تاکنون انجام شده است.
پیرو پیشنهاد کمیته اجرایی شورای سیاستگذاری علوم پایه، ستاد فارس سال جهانی علوم پایه با محوریت دانشگاه شیراز و متشکل از نمایندگان سایر نهادها، سازمانها و دانشگاههای مرتبط با علوم پایه در سطح استان تشکیل شد و اولین جلسه این ستاد با حضور رؤسای بخشهای ششگانه دانشکده علوم (ریاضی، آمار، زیستشناسی، زمینشناسی، فیزیک و شیمی)، با حضور نمایندگان نهادها، سازمانها، و دانشگاههای استان فارس در ۱۶ شهریورماه جاری بهمیزبانی دانشگاه شیراز برگزار شد.
رئیس دانشگاه شیراز و رئیس ستاد استان فارس در این مراسم در خصوص اهمیت علوم پایه و نقش آن در توسعه پایدار سخن گفت.