سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کمبود کیت های آزمایشگاهی از مشکلات جدی حوزه سلامت

مسئله کمبود کیت در آزمایشگاه‌های طبی یکی از مشکلات جدی حوزه سلامت محسوب می‌شود.

کمبود کیت‌های‌های آزمایشگاهی مسئله‌ای است که این روز‌ها مسئولان آزمایشگاهی از آن گله‌مند هستند.

 کیت تخصصی گران است

کمبود کیت آزمایشگاهی نه تنها سرعت انجام آزمایش‌ها را پایین می‌آور؛ بلکه تشخیص درست را هم گاهی دچار اختلال می‌کند.

علی عجمی، مدیر یک آزمایشگاه در اصفهان در رابطه با کمبود کیت‌های آزمایشگاهی گفت:کیت‌های تخصصی یا کم هستند یا اصلاً موجود نیستند. به خصوص در آزمایش‌های تخصصی، کاملاً دچار مشکل شده‌ایم. به علاوه این که کیت‌ها گران هستند و راحت هم به دست نمی‌آیند.

او گفت: شاید آزمایشگاه‌های کوچک بتوانند خود را سر پا نگه دارند؛ اما آزمایشگاه‌های بزرگ وابسته به کیت‌های خارجی هستند. این روز‌ها آزمایشگاه‌ها اغلب برای انجام آزمایش‌های خود از کیت‌های داخلی استفاده می‌کنند.

عجمی درباره کیفیت این کیت‌ها گفت: هر چند کیت‌های داخلی پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته اند، اما ضعف‌هایی هم دارند.

قیمت کیت از ۷۰۰ یا ۸۰۰ هزار تومان به ۴ یا ۵ میلیون رسید

محمدرضا رضی، مدیر یک آزمایشگاه در تهران نیز گفت: تعرفه‌های آزمایشگاهی غیر واقعی هستند و متاسفانه به آزمایشگاه‌ها نه به عنوان مرکز سلامت و مرکز تشخیص بیماری‌ها، بلکه به عنوان یک بنگاه اقتصادی نگاه می‌شود.

او ادامه داد: کیت‌ها را به سختی تهیه می‌کنیم. البته قاچاق هم وارد می‌شود که خیلی گران است؛ به علاوه نمی‌توانیم به سلامت این کیت‌ها اعتماد کنیم. اغلب استانداردهایشان باید بررسی شود. جالب است بگویم ما کیت‌ها را قبلاً از شرکت‌ها ۷۰۰ یا ۸۰۰ هزار تومان می‌خریدیم؛ حالا بابت هر کدام از آن‌ها باید ۴ یا ۵ میلیون پول بدهیم. گاهی هم آزمایشگاه‌ها به این فکر می‌کنند که مردم مریض هستند و مجبورند و کیت‌های قاچاق را تهیه می‌کنند.

دستگاه‌ها را خاموش می‌کنیم

مهرداد مددی، مدیر یک آزمایشگاه در تهران است. او گفت: دستگاه‌های مهم آزمایشگاه فقط با کیت‌های خاص خودشان کار می‌کنند. ما هم کیت نداریم و ناچاریم که دستگاه را خاموش کنیم. به همین دلیل کیفیت آزمایش‌ها پایین آمده است.

او گفت: بسیاری از آزمایشگاه‌ها مجبور به تهیه کیت‌های قاچاق می‌شوند.

در ادامه مدیر یکی از آزمایشگاه‌های دولتی گفت: کمبود کیت گریبان آزمایشگاه‌های دولتی را هم گرفته و کیفیت آزمایش‌ها افت کرده است. آزمایشگاه‌های دولتی اغلب کیت‌های قاچاق تهیه نمی‌کنند و مجبور می‌شوند دستگاه‌های پیشرفته خود را خاموش کنند.

بهروز حاجیان تهرانی، رئیس هیئت مدیره انجمن شرکت‌های تامین کننده تجهیزات و اقلام آزمایشگاهی گفت: متاسفانه آزمایشگاه‌های ما دستگاه‌های بزرگ و گران قیمت خریده‌اند؛ در حالی که این دستگاه‌ها به کیت‌های خارجی وابسته هستند. حالا هم که به دلایلی قدرت این که واردات انجام بدهند، ندارند. حالا موضوع این جا است که افزایش قیمت‌ها با تعرفه آزمایشگاه‌ها همخوانی ندارند. بیمه‌ها باید کاور کنند که آن‌ها هم توان مالی ندارند و این سیکل معیوب ادامه دارد.

او ادامه داد: بسیاری از آزمایشگاه‌ها از کیت‌های تولید داخل استفاده می‌کنند و راضی هستند. ممکن است در کیت‌های داخلی درصد خطای انسانی بیشتر باشد؛ اما جوابگوی تست‌های آزمایشی هستند و این مشکل اجتناب ناپذیر است.

 تهرانی در مورد کیت‌های قاچاق گفت: این کیت‌ها مورد تایید من نیستند. اعتباری هم به آن‌ها نیست. همیشه وقتی سیستم دچار اختلال می‌شود، عده‌ای کار قاچاق انجام می‌دهند؛ ولی آزمایشگاه‌ها نباید تهیه کنند.

مشکل کمبود کیت صحت دارد

عبدالحسین ناصری، رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت نیز گفت: در تهیه کیت‌های آزمایشگاهی مشکلاتی وجود دارد. این مشکل را بار‌ها با مدیر کل غذا و دارو در میان گذاشته‌ایم. بحث تفاوت نرخ ارز به میان آمده است. باید نرخ ارز به نیمایی تغییر پیدا کند. چون در حال حاضر یک بلاتکلیفی وجود دارد. ما پیشنهاد داده‌ایم یارانه‌ای که به کیت‌ها پرداخت می‌شود، قطع شود. البته بیمه‌ها پوشش دهند تا فشاری به بیمار وارد نشود.

او دلیل کمبود کیت را افزایش تورم، به دلیل تحریم‌های ظالمانه آمریکا می‌داند و گفت: «تحریم‌ها روی تامین به موقع و کافی وسایل تشخیصی آزمایشگاه پزشکی تاثیر منفی داشته اند، اما این کمبود تجهیزات آزمایشگاهی فراگیر نیست.

ناصری در پاسخ به این سوال که چرا آزمایشگاه‌ها ناراضی هستند، گفت: تعداد آزمایشگاه‌هایی هم که روند کارشان متوقف نشده است، زیادند. اما این طور نیست که آزمایشگاه‌ها از انجام آزمایش‌ها منصرف شده باشند. آزمایش‌ها با همان کیفیت قبلی انجام می‌شوند.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت در رابطه با کیفیت کیت‌های داخلی گفت: در همه کشور‌ها برخی سری ساخت‌های کیت‌ها و فرآورده‌های آزمایشگاهی از کیفیت مطلوب برخوردار نیستند. به‌زودی از محصولات موجود در سطح مصرف نمونه‌برداری و نمونه‌های جمع‌آوری شده ارزیابی عملکرد خواهد شد. چنانچه محصولی از کیفیت لازم برخوردار نباشد، اقدامات قانونی از جمله فراخوان و جمع‌آوری محصولات توزیع شده انجام می‌شود.

او با بیان این که کیت‌های قاچاق را نباید تهیه کرد و مشکل کمبود کیت صحت دارد؛ گفت: کمبود کیت وجود دارد؛ اما نباید کیت‌های قاچاقی را تهیه کرد.

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.