سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

عضویت ده هزار نفر از نابینایان در کتابخانه‌های کشور

مدیرکل مشارکت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: در حال حاضر ده هزار نفر از نابینایان و کم‌بینایان کشور عضو کتابخانه‌های عمومی هستند.

اصغر گودرزی مدیرکل توسعه کتابخانه‌ها و مشارکت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: در حال حاضر، تعداد ۱۰۸۵۰ نفر از نابینایان و کم‌بینایان کشور عضو کتابخانه‌های عمومی هستند که حدود ۱۰ درصد از جمعیت حدوداً صد هزار نفری نابینایان (بر حسب آمار سرشماری‌های جمعیتی) را شامل می‌شود که نسبت قابل‌توجهی است، عضویت نابینایان در کتابخانه‌های عمومی و استفاده از خدمات آن کاملاً رایگان است. تمامی جمعیت نابینا و کم‌بینای کشور به طور عام و جمعیت استان‌ها به طور خاص، مخاطبان خدمات کتابخانه‌های عمومی هستند.

به گفته گودرزی، تعداد ۶۰ باب کتابخانه عمومی در سراسر کشور به نابینایان خدمات ارائه می‌دهند، در این خصوص، تمامی کتابخانه‌های عمومی وظیفه دارند به عموم مراجعان، به‌ویژه افراد نابینا و کم‌بینای کشور، خدمات ارائه کنند و در صورت امکان، خدمات و منابع اطلاعاتی مورد نیاز نابینایان را تأمین و در اختیار آنان قرار دهد.

گودرزی گفت: در حال حاضر، تعداد ۴۳۲۰۰ نسخه کتاب بریل در بخش‌های نابینایان کتابخانه‌های عمومی وجود دارد، همچنین نشریات بریل نیز در بازه زمانی مورد انتشار، تهیه و به کتابخانه‌های دارای خدمات نابینایان ارسال می‌شود، به علاوه، بانک اطلاعاتی کتب صوتی بخش‌های نابینیان دارای ۱۳۰۰۰ عنوان کتاب است که مورد استفاده اعضاء و مخاطبان نابینای کتابخانه‌های عمومی قرار می‌گیرد.

او می‌گوید: علاوه بر منابع ذکر شده، کتاب‌های مصور برجسته، اقلام آموزشی و کمک‌آموزشی نیز بخشی از اقلام اطلاعاتی موجود است. در این خصوص، از طرف نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، اقلام کمک‌آموزشی و آموزشی جدیدی برای تمامی کتابخانه‌های عمومی خریداری شده که تا مهرماه سال جاری به بخش‌های نابینایان ارسال خواهد شد.

گودرزی در خصوص نقش کتابخانه‌ها در تأمین نیاز‌های اطلاعاتی نابینا‌یان و کم‌بینایان در کشور گفت: منابع اطلاعاتی مانند کتب بریل و نشریات از طریق نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تهیه و برای بخش‌های نابینایان ارسال می‌شود، چندین مرکز برای تولید کتاب بریل در سطح کشور تجهیز و راه‌اندازی شده که کتاب‌های منتخب و مورد نیاز نابینایان با خط بریل در آن‌ها چاپ می‌شود، همچنین با تعاملات و هماهنگی‌های به عمل آمده با تولیدکنندگان کتب صوتی و نیز فروشگاه‌های مجازی کتاب صوتی، در نظر است زمینه استفاده نابینایان عضو کتابخانه‌ها از منابع مذکور از طریق سامانه‌های نرم‌افزاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور فراهم شود.

مدیرکل توسعه کتابخانه‌ها و مشارکت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: بخشی از منابع صوتی ویژه نابینایان از طریق فضای مجازی در اختیار اعضا و مخاطبان قرار داده می‌شود. همچنین، فرآیند‌های دسترسی غیرحضوری نابینایان به اطلاعات با طراحی نرم‌افزاری انجام شده و در نظر است منابع اطلاعاتی از درگاه نرم‌افزار مدیریت کتابخانه‌های عمومی (سامان) و سایر سامانه‌های اطلاعاتی نهاد در اختیار اعضای نابینای کتابخانه‌ها قرار گیرد.

گودرزی گفت: بخش‌های نابینایان به تمامی گروه‌های سنی افراد کم‌بینا و نابینا خدمات ارائه می‌دهند، بخشی از خدمات به نابینایان و کم‌بینایان در کتابخانه‌های عمومی شامل امانت کتب و نشریات بریل، امانت کتاب‌های صوتی، آموزش خط بریل به افراد نابینا، خدمات غیرحضوری ارجاع کتاب صوتی، آموزش استفاده از تجهیزات سخت افزاری، آموزش استفاده از نرم افزار‌های کاربردی، ارائه خدمات اینترنتی به مخاطبان، برگزاری نشست‌های هم اندیشی، برگزاری نشست‌های کتابخوانی است.

مدیرکل توسعه کتابخانه‌ها و مشارکت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: در تعدادی از کتابخانه‌های دارای خدمات نابینایان، فضای ویژه‌ای به عنوان استودیو‌های ضبط کتاب پیش‌بینی شده که افراد علاقه‌مند به همکاری می‌توانند ضمن هماهنگی برای خوانش کتاب‌ها اقدام کند، یادآور می‌شود لازم است مجوز‌های قانونی لازم قبل از خوانش کتاب‌ها از مراجع ذیربط اخذ شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.