امروز در برنامه میز اقتصاد درباره کاهش رشد نقدینگی و نرخ تورم با حضور قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی بحث و گفت وگو شد.
سوال: بانک مرکزی برای رسیدن به اعدادی که در حوزه تورم اعلام شد چه برنامهای دارد؟
قربانی: یکی از مسائل اصلی دولت سیزدهم کنترل تورم بوده است. ما در شهریور ماه سال گذشته تورم ۵۳ درصدی را تجربه کردیم. خوشبختانه این تورم کاهش پیدا کرده و به ۴۰/۰۱ درصد رسیده است، اما این کافی نیست و دولت دنبال پایین آوردن این ارقام است.
در مقوله اقتصادی سال گذشته در حوزه نفتی و غیر نفتی رشد صادرات داشته ایم .
سال گذشته یکی دیگر از مسائل رشد نقدینگی بالای ۴۰ درصد بود که این به عملکرد بانکها باز می گردد. هم اکنون رشد نقدینگی ما ۳۴.۰۹ درصد شده است.
در بانک مرکزی برنامه پولی تنظیم کردیم و اجزای پایه پولی را هدف گذاری کردیم. در چند ماه اخیر مطابق برنامه پیش رفته ایم و از آن عقب نیستیم. هر هفته کمیته پایش پولی را داریم و مرتبا کنترل میشود و اگر تحولی صورت گیرد ما اقدامات جبرانی آن را انجام میدهیم.
در حوزه پایه پولی به اصلاح رابطه دولت و بانک مرکزی خیلی تاکید داشتیم. امسال دولت متکی بر سپردههای خودش بوده است و در حال پیشروی است. ما امسال فروش ارز نیمایی هم نداریم. باید بر مدیریت بانکها تمرکز کنیم و این اقدام در اضافه برداشت بانکها نشان داده می شود.
در کمیته بانکهایی که تخطی میکنند مورد پایش قرار میگیرند و مرتبا کنترل میشوند. در حوزه نقدینگی باید به تراز خوبی برسیم و خوب مدیریت شود. عملکرد بانک مرکزی هم از سال گذشته بهبود یافته است. ما در سالهای گذشته هم رشد نقدینگی ۲۰ درصد داشتیم پس این برنامه قطعا جواب میدهد.
سوال: یک مقدار درباره خلق نقدینگی توسط بانکها توضیح میدهید؟
قربانی: ما در اردیبهشت پنج و هفت دهم درصد تورم داشتیم و در مرداد به دو و چهار دهم درصد رسید. امیدواریم در ماههای بعدی هم نرخ تورم کاهشی باشد. یک سری از بانکهای نا تراز اقدام به خلق پول میکردند و نقدینگی ایجاد میکردند.
برای تعدادی از بانکها ما محدودیت اعطای تسهیلات گذاشتیم تا فرایند رشد نقدینگی آنها کنترل شود و برای بانکهای مجاز محدودیتی نداریم.
با سامانه سمات میتوانیم آمار را کنترل کنیم.
سوال : برنامه دولت برای رفع مشکل چیست؟
قربانی: مصوبات شورای پول و اعتبار برای همه بانکها لازم الاجرا است. بانکها همه باید نرخ را رعایت کنند. بانک مرکزی توجه دارد بر همه چیز و این در طرح نظام بانکی در حال پیگیری است. ما به صورت ریشهای برخورد خواهیم کرد.
سوال : تفکیک بین حسابهای جاری و بلند مدت چگونه است؟
قربانی: زمانی که نقدینگی سیال میشود تلاطم در اقتصاد ایجاد میکند و باعث ایجاد تورم میشود. ما اقدامات تکمیلی را در این حوزه طراحی کردیم. بانک مرکزی حتی تشویق و تنبیه هم برای این موضوع در نظر گرفته است یکی از مسائل در این بخش آن است که اقتصاد کشور بانک محور است. در صورتی که به زنجیرهها توجه نشود ما باید چندین برابر تسهیلات پرداخت کنیم.
سوال: حجم تسهیلات چه میزان است؟
قربانی: بخشی از گردش تسهیلاتی مربوط به سرمایه در گردش است. اگر اجازه دهید این موضوع را مسئولان دیگر بیشتر باز کنند.
سوال: آیا بانک مرکزی برای مدیریت بانکهای نا سالم برنامه ای دارد؟
قربانی: ما هر آنچه هم که قانون داشته باشیم در صورتی که در زمینه اجرا فعال نباشیم به معنای آن است که کاری انجام نشده است.
بانکهایی که به مقررات اعتنایی ندارند برخورد جدی با آنها صورت میگیرد. بانک مرکزی به هیچ عنوان کوتاه نمیآید.
سوال: آیا برنامهای برای شناسایی ریشههای مشکلات دارید؟
قربانی: بانک مرکزی باید رویکرد خود در این بخش را فعال کند و فعالانه برخورد کند و ما نیاز به سامانهها و ابزارهای بیشتری داریم. اقدامات وسیعی در حوزه پیشرفت سامانه های خود انجام دادیم.
بانک مرکزی خودش را در سر خط قرار داده و ما از سامانه سمات کنترل میکنیم و تمامی اعطای تسهیلاتها منوط به سامانه سمات است. ما اعتقاد داریم که بانکها باید در خدمت دولت باشند، اما وقتی بانکی منافع عامه را در نظر نمیگیرد قاعدتاً ما باید ابزارهای لازم را داشته باشیم. در حوزه کنترل ریال بسیار پیشرفت داشته ایم.
سوال: آیا سامانه سمات به سامانههای دیگر هم متصل میشود؟
قربانی: بله بخشهای مختلف کشور باید به همدیگر سرویس دهند، اتصال سامانه سمات به سامانه مالیاتی جزو مقولاتی است که وجود دارد. و در پایان عرض کنم که از شهریور ماه حسابهای شخصی از حسابهای تجاری جدا خواهد شد و ما برای حسابهای تجاری تسهیلات خاصی قائل خواهیم شد.