سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

استفاده جهاددانشگاهی از فناوری‌های نوین در راستای تأمین امنیت غذایی

در نشست تخصصی «نقش فناوری‌های نوین در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی» جهاددانشگاهی بر استفاده این نهاد از فناوری‌های نوین در راستای تأمین امنیت غذایی تاکید کرد.

در ابتدای این نشست تخصصی، یزدانی مدیرکل دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاددانشگاهی گفت: طبق پیش‌بینی‌های سازمان‌های جهانی به‌ویژه فائو، با توجه تغییرات اقلیمی تا سال ۲۰۵۰ جهان با بیش از ۵۰ درصد کاهش تولید و ۸۴ درصد افرایش قیمت‌ها مواجه خواهد بود.

وی با بیان اینکه امروز با توجه به افزایش جمعیت چاره‌ای جز استفاده از فناوری‌های نوین در راستای تأمین امنیت غذایی نداریم افزود: کشور ما امروز با بحران کمبود آب مواجه است که این مسئله یکی از مشکلات حوزه امنیت غذایی خواهد بود. 

مدیرکل دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه امروز روش‌‎های تولید در جهان شامل محصولات ارگانیک، طبیعی، متداول و تراریخته است گفت: فناوری‌هایی که در این زمینه موجب کاهش خسارات می‌شوند نیز شامل ماشین‌آلات پیشرفته و اختصاصی، انبارداری، نگهدارنده‌ها و کود‌ها و سموم زیستی است. همچنین، استفاده از پهباد، سم‌پاشی، سنسورها، اینترنت اشیا و ... فناوری‌های آینده حوزه کشاورزی و امنیت غذایی است.

نقش فناوری‌های نوین در امنیت غذایی کشور

در ادامه اسکندر زند نیز طی سخنانی در رابطه با نقش فناوری‌های نوین در امنیت غذایی کشور اظهار کرد: از اوایل دهه ۹۰ که در سازمان تات مسئولیت داشتم، بر روی امنیت غذایی حساس شده و به دو مسئله حاکمیت غذایی و امنیت غذایی توجه کردیم.

وی با بیان اینکه طی یک فعالیت یک‌ساله سند امنیت غذایی کشور تهیه شد که اکنون مراحل نهایی تصویب را می‌گذراند. ادامه همچنین، تاریخ شفاهی صدساله کشاورزی ایران را نیز تهیه کردیم که تجربه خوبی بود. 

دبیر کمیسیون تدوین ملی سند دانش‌بنیان کشاورزی و غذا شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه حلال و طیب بودن مسئله بسیار مهم در امنیت غذایی است افزود: امنیت غذایی دارای چهار رکن است. رکن اول فراهمی یعنی فراهم بودن غذا است که کشور طی سال‌های گذشته مشکلی در این زمینه نداشته است. 

زند با اشاره به اینکه دسترسی، دومین رکن امنیت غذایی است که ممکن است گاهی غذا وجود داشته باشد، اما قدرت خرید آن وجود نداشته باشد افزود: سلامت غذا رکن دیگر امنیت غذایی است که باید تأمین شود و غذایی که در اختیار جامعه قرار می‌گیرد، سالم باشد. الگوی مصرف نیز دیگر رکن امنیت غذایی است که باید در جامعه تصحیح شود. 

وی با بیان اینکه ثبات و پایداری نیز از دیگر مسائل مربوط به امنیت غذایی است که در رابطه با فناوری‌های نوین امنیت غذایی باید بدان توجه کرد افزود: مشکل ما این است که عمدتاً در مورد امنیت غذایی فقط به فراهمی توجه می‌کنیم؛ درصورتی‌که باید به‌تمامی ارکان بحث امنیت غذایی توجه داشته باشیم.

دبیر کمیسیون تدوین ملی سند دانش‌بنیان کشاورزی و غذا شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه در سند امنیت غذایی تمامی بخش تولید را متوجه به بهره‌وری کرده‌ایم و آنچه بهره‌وری را بالا می‌برد، دانش است عنوان کرد: بهره‌وری رکن اصلی و مغفول امنیت غذایی است. به نظر می‌رسد در آینده خیلی با مشکل غذایی مواجه نخواهیم شد؛ لذا امروز چنانچه جمعیت را در نظر بگیریم، روند تولید غذا حتی بیشتر از جمعیت بوده است.

وی با بیان اینکه امروز کشاورزی ایران وابسته به منابع است که این مسئله غیراقتصادی و ناپایدار است افزود: فناوری‌های تحول‌ساز و جریان‌ساز در امنیت غذایی کشور شامل مواردی همچون چاپگر‌های سه بعدی، فناوری هسته‌ای، نانوتکنولوژی، کلان داده، رباتیک، پهباد، کشاورزی دریایی، هوش مصنوعی، منابع جدید ریزگیاهان انرژی‌های نو، میکرو بایو فاکتوری‌ها و ... است.

دبیر کمیسیون تدوین ملی سند دانش‌بنیان کشاورزی و غذا شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: یکی از مسائلی که توصیه می‌شود تا جهاددانشگاهی بدان بپردازد، میکروپلنت‌ها یا ریزگیاهان و جلبک‌ها است. کشاورزی دارای چهار نسل سنتی، صنعتی، دقیق و هوشمند است که کشور ما بیشتر در حوزه صنعتی قرار دارد.

زند با اشاره به اینکه یکی از مسائلی که در آینده نقطه عطفی در جهان ایجاد خواهد کرد، انرژی خورشیدی است افزود: لذا فناوری نو باید چرخه ارکان امنیت غذایی را در بگیرد. امروز چرخه تولید در کشور باید به سمتی برود که در تولید تا مصرف و ضایعات این چرخه به صورت کامل از فناوری نو استفاده شود.

جهاددانشگاهی کار‌های خوبی در حوزه کشاورزی انجام داده است

در ادامه این نشست علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس نیز در سخنانی گفت: ایران کشوری است که با محدودیت منابع آبی و خاک مواجه است که در آینده به سمت محدودیت نیروی انسانی نیز پیش می‌رود. امروز متوسط سن کشاورزی در کشور نیز بالای ۵۰ سال است. 

وی با بیان اینکه باید به مسئله تأمین نیروی انسانی توجه کنیم افزود: در حوزه کشاورزی باید به چند نکته دقت کنیم که از مرحله پیش‌تولید و نهاده‌ها آغاز می‌شود. پس از تولید نیز از زمان کشت تا برداشت محصول باید بهره‌وری لازم را داشته باشیم. پس از تولید محصولات نیز باید به ضایعات محصولات نیز توجه کنیم.

نماینده مردم کرج با بیان اینکه اگر بتوانیم مسئله ضایعات محصولات را حل کنیم، نیازی به واردات نداریم ادامه داد: همچنین، پس از تولید محصول باید به فراوری آن نیز بیندیشیم؛ چراکه درآمدزایی فراوانی برای کشور به همراه خواهد داشت. 

عباسی با بیان اینکه جهاددانشگاهی کار‌های خوبی در حوزه کشاورزی انجام داده است افزود: باید به سمتی برویم که کشاورزی برای کشاورزان اقتصادی شود. نمایندگان مجلس هر کمکی بتوانند خواهند کرد تا در نهایت به خودکفایی و امنیت غذایی دست پیدا کنیم.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.