امسال وزارت راه وشهرسازی برنامه ریزی لازم برای جابه جایی زائران را در سفر اربعین انجام داده است. یکی از حوزههایی که در این زمینه نقش موثری دارد حوزه حمل ونقل هوایی است.
طبق گفته آقای رستم قاسمی وزیر راه وشهرسازی مقرر شده ۶۰ هزار پرواز برای اربعین انجام شود که برای جابه جایی این تعداد زائر از طریق بخش هوایی چند شرکت هواپیمایی از جمله ایران ایر، قشم، آتا، آسمان و ایرلاین عراقی اعلام آمادگی کرده اند و بخش زیادی از جابه جایی این زائران هم از طریق این شرکتها انجام میشود.
آقای محمد محمدی بخش رئیس سازمان هواپیمایی کشور اعلام کرد که برای پروازهای اربعین آمادگی کامل داریم و پیش فروش بلیت این پروازها از ۱۲ شهریور و از طریق سایتهای شرکتهای هواپیمایی انجام شده و انجام پروازها هم از ۱۵ شهریور آغاز و تا ۳۰ شهریور ادامه مییابد.
در همین رابطه رامین حمزه مدیرعامل یکی از شرکتهای هواپیمایی اعلام کرد از تمامی ظرفیتهای خود برای انجام پروازها استفاده خواهیم کرد. با توجه به آنکه در اربعین امسال حدود ۶۰ هزار زائر از طریق مرز هوایی به کشور عراق اعزام میشوند که در این بین شرکتهای هواپیمایی از جمله قشم و آسمان بیشترین سهم را در جابه جایی زائران دارند، بنابراین مسافران برای خرید بلیت این مسیر باید حتما از سایتهای شرکتهای هواپیمایی خرید کنند.
در این خصوص حسن خوشخو معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی گفت: نرخ بلیت پرواز اربعین از ۱۵ تا ۳۰ شهریور، در تهران و شهرهایی که مسافتی مانند تهران دارند، ۶ میلیون تومان تعيين شده و برای مسیرهای یک طرفه سه میلیون تومان است.
به گفته معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری، برای شهرهایی با مسافت طولانی مانند زاهدان، کرمان، مشهد و یزد قیمت بلیت رفت و برگشت ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و برای مسیرهای یک طرفه سه میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده است.
معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: تمامی پروازهای نجف، عراق و بغداد از تاریخ ۱۵ شهریور تا ۳۰ شهریور به منظور انجام عملیات اربعين و با نرخ مصوب خواهد بود.
حسام قربانعلی گفت: فروش بليت پرواز ویژه اربعین از شنبه ۱۲ شهریور آغاز می شود. قیمت بلیت به طور متوسط ۶ میلیون تومان است و طبق دستور وزیر تاریخ تغییر کرده و بلیت ها با نرخ مصوب از ۱۵ شهریور صادر می شود.
به گفته سخنگوی ایران ایر، گروه های بیش از ۹ نفر برای ثبت اطلاعات فقط به اداره هما دفتر فروش چارتر در ادارات مرکزی هما جنب بانک ملی مراجعه کنند.
او گفت: مسافران این بخش با تلفن ۴۶۶۲۵۱۵۱ دفتر ارتباطات مردمی هما تماس گرفته و اقدام به دریافت نوبت و دریافت اسامی کنند. همچنین گروه های کمتر از ۹ نفر به خیابان نجات الهی دفتر هما مراجعه کنند.
یکی دیگر از بخشهای حمل ونقلی که امسال اقدام به جابه جایی زائران اربعین میکند و برای اولین بار هم کاروانی در این بخش راه اندازی شده، حمل و نقل ریلی است.
آقای میعاد صالحی مدیرعامل شرکت راه آهن درباره قطار تهران-کربلا گفت: این قطار از تهران تا مرز شلمچه در داخل کشور سیر خواهد کرد و از مرز شلمچه تا بصره به طول ۳۰ کیلومتر، مسافران مسیر را با اتوبوس طی خواهند کرد و در بصره سوار قطار شده و تا کربلا ادامه مسیر میدهند.
به گفته مدیرعامل شرکت راه آهن با توجه به اینکه این قطار در سه ماهه اول به صورت آزمایشی است، حرکت این قطار به صورت کاروانی و از طریق آژانسهای مسافرتی منتخب مورد تایید انجام میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی در مورد تکمیل خط آهن شلمچه-بصره نیز گفت: با توجه به تفاهم با کشور عراق، مطالعات عمرانی برای احداث خط در حال انجام است و گام به گام به جلو حرکت میکنیم تا این مسیر هر چه زودتر احداث شود.
به مناسبت ایام اربعین و برای رفاه حال زائران، در بازه زمانی ۱۵ تا ۳۰ شهریورماه، تعداد قطارهای تهران -کرمانشاه، تهران- خرمشهر و تهران- اهواز دو برابر خواهد شد، ضمن اینکه قطارهای اهواز تا خرمشهر نیز ادامه سیر خواهند داد. همچنین در این ایام شرکت راه آهن به طور ۲۴ ساعته، زائرین را از خرمشهر تا مرز شلمچه به طور رایگان جابجا خواهد کرد.
یکی دیگر از بخشهایی که در حوزه جابه جایی مسافران در اربعین فعالیت میکند بخش حمل ونقل جادهای به ویژه اتوبوس است.
در همین رابطه آقای شهریار افندی زاده معاون حمل ونقل وزیر راه وشهرسازی گفته است: در ایام اربعین پیش بینی ما جابه جایی ۵ میلیون زائر به کشور عراق است و ترددهای زمینی صرفاً از مرزهای غربی بوده و محورهای مواصلاتی هم محدود هستند؛ بنابراین اگر نتوانیم مدیریت کنیم زائران به مشکل بر میخورند.
به گفته معاون حمل ونقل وزیر راه وشهرسازی بیشترین سهم جابه جایی مسافر به جاده میرسد که پیش بینیها حاکی از ۴ میلیون و ۶۴۰ هزار مسافر اربعین است.
افندی زاده گفته است در سال ۱۳۹۸ سهم حمل و نقل عمومی جادهای ۳۰ درصد زائران بود که اگر همین رقم برای امسال باقی بماند ۱.۵ میلیون نفر با حمل و نقل عمومی جادهای جابه جا خواهند شد.
او گفت: ۸ هزار اتوبوس در ایام اربعین به سفرهای جادهای زائرانِ عتبات اختصاص مییابد و اتوبوسها از ۱۵ شهریور تردد میکنند. از آنجایی که تردد اتوبوسها در ایام رفت و از ۲۵ شهریور در ایام برگشت به صورت یک سر خالی است تصمیم گرفته شد تا با ۷۵ درصد افزایش کرایه مسافر، اقدام به فروش بلیت کنند. این در حالی است که در سال ۹۸ افزایش کرایه اتوبوسهای اربعین ۱۰۰ درصد بود، ولی امسال با همکاری صنف رانندگان ۲۵ درصد تخفیف دادیم. علیرغم آنکه شاهد افزایش قیمت روغن موتور و لاستیک و پرترافیک بودن مسیر هستیم.
به عنوان مثال کرایه اتوبوس ویژه تهران- ایلام ۱۳۵ هزار تومان است که در ۷۵ درصد ضرب میشود. مرزهای تمرچین، باشماق، خسروی، مهران، شلمچه و چذابه پذیرای زائران است. همچنین دربستی گرفتن اتوبوس و کاپوتاژ کردن خودروهای حمل و نقل عمومی به عراق ممنوع است.
آقای صاحبکار گفت: با افزایش ۷۵ درصدی نرخ بلیت های اتوبوس در اربعین قیمت بلیت اتوبوس ۲۵ نفره از تهران تا مهران ۴۰۵ هزار تومان، قیمت بلیت اتوبوس ۳۲ نفره ۳۳۶ هزار تومان و اتوبوس ۴۴ نفره ۲۴۵ هزار تومان تعیین شده است.
به گفته نایب رئیس کانون انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل کشور، قیمت بلیت اتوبوس از تهران تا ایلام برای اتوبوسهای ۲۵ نفره ۳۷۶ هزار و ۲۵۰ تومان ، اتوبوس ۳۲ نفره ۳۰۴ هزار و ۵۰۰ تومان و اتوبوس ۴۴ نفره ۲۴۵ هزار تومان تعیین شده است.
براساس این گزارش با توجه به آنکه دوسال مراسم اربعین به دلیل شیوع ویروس کرونا برگزار نشده بود پیش بینی میشود که مراسم اربعین امسال با استقبال بیشتری صورت گیرد بنابراین در این بخش باید نظارتها تشدید شود البته به نظر میرسد که در این شرایط گوش دلالان بازار سیاه تیز شود. البته وزیر راه وشهرسازی تاکید کرده که به هیچ عنوان اجازه فروش چارتری بلیت هواپیما را نمیدهند و همچنین در حوزه فروش بلیت اتوبوس هم اعلام شده که نرخها در تمامی تابلوها مشخص شده، اما باید منتظر ماند و دید که امسال به چه شیوهای نظارتها قرار است انجام شود تا مسافران با کمترین مشکل به سمت نجف و کربلا حرکت کنند.