سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حقایقی که درباره ازدواج با تک‌فرزند‌ها باید بدانید

سمیه بابائی مشاور پیش از ازدواج می‌گوید: ازدواج با تک‌فرزند‌ها مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

با وجود آنکه متأسفانه بیشتر خانواده‌های امروزی دارای یک یا نهایتاً دو فرزند هستند، اما اغلب برچسب‌های خاصی به تک‌فرزند‌ها زده می‌شود؛ از جمله خودخواهی، کمبود اعتمادبه‌نفس، خواهان توجه بودن، خودمحوری، تنهایی و ...؛ این تفکرات در رابطه با تک‌فرزند‌ها باعث شده تا برخی در ازدواج با این افراد نیز دچار تردید شوند. به همین خاطر در گفتگو با دکتر سمیه بابائی، روانشناس، مشاور پیش از ازدواج و عضو انجمن روانشناسی و مشاوره به بررسی حقایق ازدواج با تک‌فرزند‌ها پرداختیم.

تک فرزندی تأثیری در شخصیت افراد ندارد

متأسفانه در رابطه با تک‌فرزند‌ها تفکرات غالب و کلیشه‌ای وجود دارد. دکتر سمیه بابائی دراین‌باره می‌گوید: «این تفکرات سال‌ها وجود داشته و ضرب‌المثل‌هایی هم درباره تک‌فرزند‌ها گفته‌شده است. البته خود علم روانشناسی تا حدی مسئول این تفکرات و کلیشه‌ها است؛ ازجمله جی استنلی هال، رئیس انجمن روانشناسی امریکا در قرن گذشته اظهار کرده بود که تک‌فرزندی به‌خودی‌خود یک نوع بیماری است! بلافاصله پس‌ازآن، آلفرد آدلر، بنیان‌گذار روانشناسی فردی تحلیلی از مشکلات تک‌فرزند‌ها ارائه کرد.»


بیشتربخوانید:

«طلاق‌های صوری» و «زندگی‌های صوری»؛ خانواده‌های «آشفته» را دریابیم


بابائی ادامه می‌دهد: «در ابتدای قرن ۱۹ و ۲۰ چنین تفکرات کلیشه‌ای راجع به تک‌فرزند‌ها به وجود آمد. این‌ها ریشه‌های تاریخی دارد و به‌طورکلی تک‌فرزند‌ها در آن زمان در اقلیت بودند و اکثر خانواده‌ها پرجمعیت بودند. شاید علت اصلی چنین تفکراتی در رابطه با تک‌فرزندها، تعداد اندک آن‌ها در آن زمان بوده است.»

به گفته بابائی، بعد از ادعا‌های مطرح‌شده در رابطه با تک‌فرزند‌ها تحقیقات زیادی صورت گرفت. به‌منظور پی بردن به تفاوت رفتاری و شخصیتی تک‌فرزند‌ها با افراد دارای خواهر و برادر سال ۲۰۱۹ مطالعه‌ای بر روی ۲۰۰۰ بزرگ‌سال آلمانی انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که برخلاف تفکر رایج و کلیشه‌ای، هیچ تفاوت معناداری بین تک‌فرزند‌ها با فرزندان دارای خواهر و برادر در خودشیفتگی وجود ندارد. همچنین در سال ۱۹۸۷ مطالعه دیگری بر روی شخصیت تک‌فرزند‌ها انجام شده بود و نتایج این تحقیقات نیز نشان داد که هیچ تفاوت معناداری در رابطه با درون‌گرایی- برونگرایی، پختگی، استقلال، خودکنترلی و مسئولیت‌پذیری بین تک‌فرزند‌ها با افراد دارای خواهر و برادر وجود ندارد؛ تنها تفاوت تک‌فرزند‌ها با سایرین این بود که تک‌فرزند‌ها انگیزه، پشتکار و تلاش بیشتری برای پیشرفت داشتند و همچنین برای سازگاری با شرایط جدید از توانایی بالاتری برخوردار بودند.

این روانشناس خانواده با ارائه مستندات علمی دیگر می‌گوید: تحقیقات انجام‌شده در سال ۲۰۱۰

نشان می‌دهد که تک‌فرزند‌ها معمولاً تحصیلات بالاتری داشته و در مشاغل رده بالایی مشغول به کار می‌شوند. تحقیق بر روی بهداشت روانی تک‌فرزند‌ها در سال ۱۹۸۶ نیز نشان می‌دهد که این‌ها در اضطراب، اعتمادبه‌نفس و مشکلات رفتاری تفاوتی با افراد دارای خواهر و برادر ندارند. همچنین بر اساس تحقیقات انجام‌شده در سال ۲۰۰۲، تک‌فرزند‌ها در دوست‌یابی و ایجاد روابط باکیفیت دوستانه در مدرسه به اندازه افراد دارای خواهر و برادر موفق هستند.»

بابائی تأکید می‌کند: «تحقیقات زیادی دراین‌باره انجام‌شده و ممکن است تحقیقاتی نیز در رابطه با نکات منفی تک‌فرزند‌ها وجود داشته باشد، اما درمجموع غالب پژوهش‌ها نشان می‌دهد که تفاوت فاحشی بین تک‌فرزند‌ها با افراد دارای خواهر و برادر وجود ندارد لذا نداشتن خواهر و برادر تأثیر منفی بر روی شخصیت فرد نمی‌گذارد.»

آیا ازدواج با تک‌فرزند‌ها مشکل‌ساز می‌شود؟

متأسفانه برخی تصور می‌کنند که تک‌فرزند‌ها به دلیل دریافت محبت و دلسوزی بیش‌ازاندازه از والدینشان لوس، خودخواه، حساس و پرتوقع تربیت می‌شوند؛ به همین خاطر عده‌ای معتقدند ازدواج با تک‌فرزند‌ها ممکن است با مشکلاتی همراه باشد؛ بابائی دراین‌باره می‌گوید: «با استناد به تحقیقات به‌عمل‌آمده می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که تک‌فرزند‌ها در ازدواج و روابط آینده تفاوتی با بقیه افراد نخواهند داشت. ازاین‌رو، ازدواج با تک‌فرزند‌ها مشکلی ایجاد نخواهد کرد و هر مشکلی که دو زوج دارای خواهر و برادر ممکن است با آن روبرو شوند، دو زوجی که یکی از آن‌ها یا هر دو تک‌فرزند هستند نیز ممکن است با آن مواجه شوند.»

برخی افراد نگران‌اند که در ازدواج با تک‌فرزند‌ها به چه نکاتی باید توجه کرد، در پاسخ باید بگویم: «به همه نکاتی که افراد دارای خواهر و برادر به آن‌ها توجه می‌کنند، تک‌فرزند‌ها و کسانی که قصد ازدواج با آن‌ها رادارند نیز باید توجه نمایند.»

تک‌فرزند‌ها به والدینشان وابسته نیستند

برخی معتقدند که تک‌فرزندها، چون تنها عضو خانواده هستند، پدر و مادرشان چشم و امیدشان به همین یک بچه است؛ به همین خاطر تک‌فرزند‌ها بعد از ازدواج تمام و کمال باید در اختیار والدینشان باشند و این مسئله ممکن است زمینه بروز اختلافات را فراهم آورد. بابائی درباره این تفکر رایج توضیح می‌دهد: «تک‌فرزند‌ها در وابستگی به والدین نیز تفاوتی با افراد دارای خواهر و برادر نخواهند داشت. وابستگی به والدین مسئله‌ای است که در خانواده‌های دارای چند فرزند هم ممکن است وجود داشته باشد؛ آنچنان که می‌بینیم مسئولیت‌های یک خانواده گاهی به دلیل تک پسری، تک دختری، بچه آخر بودن و... بیشتر روی دوش یک نفر می‌افتد. بنابراین، نمی‌توانیم بگویید تک‌فرزند‌ها وابسته به والدینشان هستند و این مسئله در ازدواج مشکل‌ساز می‌شود.»

این مشاور پیش ازدواج ادامه می‌دهد: «اگر فردی -خواه تک‌فرزند یا دارای خواهر و برادر- به والدین خود وابستگی دارد، باید پیش از ازدواج به دنبال رفع وابستگی باشد.»

تک‌فرزند‌ها باهم ازدواج کنند

بابائی می‌گوید: «علیرغم تحقیقات که نشان می‌دهد تک‌فرزند‌ها تفاوتی با افراد دارای خواهر و برادر ندارند، اما به این افراد اغلب برچسب زده می‌شود؛ حتی این سؤال که آیا تک‌فرزند‌ها می‌توانند با افراد دارای خواهر و برادر ازدواج کنند یا خیر، برآمده از این تفکر غالب است. ازاین‌جهت ازدواج تک‌فرزند‌ها با یکدیگر از نکات مثبت بیشتری برخوردار است، چون باعث می‌شود حداقل همدیگر را درک کنند.»

این استاد دانشگاه در پایان تأکید می‌کند: «شاید وقت آن رسیده باشد تا از سرزنش و برچسب زدن به تک‌فرزند‌ها دست‌برداریم. به‌هرحال اکثر جوامع ازجمله کشور ما نگران کاهش جمعیت است و این‌یک سیاست‌گذاری سطح کلان است، اما نباید این مسئله را به تک‌فرزند‌ها ربط داد و اذعان داشت که برای اینکه تک‌فرزند‌ها دچار مشکل نشوند باید فرزند آوری را افزایش داد، چون این مسئله باعث انگ زدن به تک‌فرزند‌ها می‌شود.»

منبع: ایرنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
زینب
۱۲:۳۲ ۰۸ شهريور ۱۴۰۱
سلام من یه پسر دارم تعریف نباشه خیلی مودب پسرارومی هست .
مهدی
۰۰:۰۶ ۰۸ شهريور ۱۴۰۱
سلام باتوجه به اینکه بنده با تک فرزند ازدواج کردم و ده ساله دارم زندگی میکنم حداقل50درصد حرفهای خانوم روانشناسدک دقیقا برعکس و قطعا اشتباه است حداقل دیگه بنده همش رو تجربه کردم و میکنم و ایشون کاش خودشون اینقدر سوادش رو داشت که بشینه تحقیق میدانی بکنه نه اینکه از چهارتا منبع خارجی از فرهنگ های دیگه که اصلا باسبک زندگی ما سازگاری ندارند بیاد مثال بزنه وملاک قرار بده متاسفم برای داشتن همچبن مثلا دخترهایی در مملکتمون
بنیامین
۲۳:۴۹ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
چطور روتون میشه تو این اوضاع کشور که بی پولی و بیکاری بیداد میکنه از ازدواج بنویسید من مجردم تو خرج خودم موندم شماها هم دلتون خوشه ۲۶ سالمه هیچ امیدی به خودم ندارم
ناشناس
۲۳:۲۷ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
اصلاً ازدواج اشتباه است
نسرین
۲۲:۵۹ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
عالی بود.
آشتیانی
۲۱:۵۸ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
ولی ما توی فامیلامون تک فرزند داریم...
یکیشون خیلی لوس و وابسته و دیگری به شدت خودشیفته هست...
ناشناس
۲۱:۱۹ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
تا حالا فرزندان طلاق را بد نام کردید و انگ می زدید. حالا نوبت تک فرزندهاست خود تو پند بچه اری؟
ناشناس
۲۰:۵۸ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = ترافیک کمتر
ناشناس
۲۰:۵۷ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = بدبختی کمتر
ناشناس
۲۰:۵۷ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = بدبخت کمتر
ناشناس
۲۰:۵۷ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = آسایش و امنیت بیشتر
ناشناس
۲۰:۵۶ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = امنیت و آسایش بیشتر
ناشناس
۲۰:۵۶ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = رفاه عمومی بیشتر
ناشناس
۲۰:۵۵ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = رفاه و آسایش بیشتر
ناشناس
۲۰:۵۵ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = رفاه بیشتر
ناشناس
۲۰:۵۵ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
زندگی کمتر = دنیای بهتر
ناشناس
۲۰:۵۴ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = دنیای آزاد تر
مجید
۲۰:۴۶ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
زندگی بدون فرزند عالیه
ناشناس
۲۰:۴۶ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = زندگی آزاد تر
ناشناس
۲۰:۴۵ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = همه چیز بهتر
ناشناس
۲۰:۴۵ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = زندگی راحت تر
ناشناس
۲۰:۴۴ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر‌ = زندگی بهتر
ناشناس
۱۸:۵۱ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
زیبا بود
ناشناس
۱۸:۲۵ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کنونی ایران، خیلی بیشتر از گنجایش کشور برای تامین کمترین نیازها مانند آب و هواست. مردم نیاز به رفاه و ارامش دارند. و جمعیت زیاد ارامش و رفاه را کاهش می دهد
ناشناس
۲۰:۵۴ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
جمعیت کمتر = زندگی آزاد تر
ناشناس
۰۰:۰۳ ۰۸ شهريور ۱۴۰۱
تفکر پوسیده ی غربگرا
ناشناس
۱۶:۵۴ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
اونی که باتک فرزند ازدواج می کنه بیشتر زیرعلامت سواله آیا به خاطر خودش ازدواج می کنه یا به خاطر ثروت وارث باباش!!
ناشناس
۱۵:۰۲ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
احسنت بالاخره یه مطلب بی غرض گذاشتید