سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آذربایجان شرقی ۳۱۸ هکتار گلخانه دارد/ تولید ۵ میلیون تن محصولات کشاورزی در استان

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: کل مساحت گلخانه‌های استان تا پایان نخستین سال دولت سیزدهم به ۳۱۸ هکتار رسید.

آقای اکبر فتحی گفت: برای بخش کشاورزی سال گذشته، سال متفاوتی بود چرا که دولت مصمم بود طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها را اجرایی نماید و این طرح بیشترین فشار را بر بخش کشاورزی خصوصا دامداران و مرغداران وارد می‌کرد. بر خود لازم می‌دانم از این عزیزان که علیرغم همه سختی‌ها و مشقات سنگر تولید را خالی ننموده و کار خود را در این راستا ادامه دادند، به طور ویژه‌ای قدردانی نمایم اجرای این طرح برای دولت و مردم نتایج خوبی داشت که عواید آن در آینده بیشتر مشخص خواهد شد.

او  افزود: با توجه به اینکه ارز مورد نظر برای نهاده‌های دامی از طریق ارز ترجیحی تامین می‌شد، مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها سبب شد تا سرمایه در گردش لازم برای واحد‌های پرورش دام و طیور به میزان زیادی افزایش یابد، اما دولت و وزارت جهادکشاورزی با همکاری بانک کشاورزی توانستند در این حوزه اقدامات بسیار خوبی انجام داده و نقدینگی مورد نیاز را در قالب سرمایه در گردش با کمترین تشریفات قانونی و سریعترین زمان ممکن در اختیار دامداران و مرغداران قرار دهند.

او  ادامه داد: در این زمینه تاکنون در استان آذربایجان شرقی نزدیک به ۴ هزار میلیارد ریال سرمایه در گردش به تولیدکنندگان پرداخت شده و برای حدود ۳هزار میلیارد ریال دیگر پرونده تشکیل شده و در اختیار بانک قرار گرفته است این اقدام نشان داد در حوزه‌های دیگر نیز می‌توان در صورت لزوم تهسیلاتی را در زمان بسیار کم در اختیار بهره برداران قرار داد. از سوی دیگر پیش بینی می‌شد تولید در حوزه دام و طیور از میزان مصرف استان بیشتر گردد که در این خصوص نیز از طریق شرکت پشتیبانی دام به خرید محصولات مازاد تولیدکنندگان پرداخته شد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی افزود: اقدام دیگری که صورت گرفت خرید تضمینی گندم بود که دولت مستقر در ابتدای شروع به کار خود افزایش قیمت خرید تضمینی گندم به ۱۱هزار و ۵۰۰ تومان و اعمال یک هزار تومان مشوق برای کسانی که گندم خود را به شرکت غله تحویل دهند را تصویب کرد.

فتحی گفت: اقدام دیگر در خصوص قیمت کود فسفاته بود که با توجه به افزایش شدید قیمت این کود در سنوات قبل، تغذیه اراضی کشاورزی را با مشکل مواجه نموده بود که براین اساس دولت سیزدهم علیرغم افزایش قیمت سایر کالاها، قیمت کود فسفاته را تا ۴۷ درصد کاهش داد نتیجه این کاهش قیمت در کنار اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، در حوزه خرید تضمینی گندم نمایان شد تا امروز به میزان ۲۷۳ هزار تن خرید گندم در استان داشته ایم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴۴درصد افزایش داشته است؛ در سطح کشور نیز میزان افزایش ۵۴ درصد بوده است که اقدام مبارکی در راستای ایجاد امنیت غذایی است.

او  با اشاره به رفع تداخل پلاکات ثبتی بیان داشت: در یکسال گذشته حرکت خوبی در این زمینه اتفاق افتاده است؛ اگرچه که این حرکت از گذشته شروع شده است، اما در سال جاری تعیین تکلیف تداخل اراضی شخصی و اراضی منابع طبیعی نسبت به سال‌های گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته است که یکی از فواید اجرای این طرح صدور سند برای اراضی کشاورزی است.

او  گفت: یکی از برنامه‌های وزیر جهادکشاورزی در ابتدای تصدی پست وزارت در راستای دستیابی به کشاورزی تحولی صدور سند برای همه اراضی کشاورزی تا پایان دولت سیزدهم بوده است که در شروع اجرای این طرح ۲۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور سنددار شده است و اخیرا نیز اقدامات مثبتی در این خصوص از سوی اداره کل دادگستری و اداره ثبت اسناد و املاک در حال انجام است که با کمک جهاد کشاورزی شهرستان‌ها در روستا‌ها حضور پیدا می‌کنند و امید است در انتهای سال کارنامه قابل قبولی در راستای سند دار کردن زمین‌های کشاورزی ارایه شود چرا که این طرح به خودی خود برای کشاورز ایجاد قدرت می‌کند.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی  با اشاره به موضوع کشاورزی قراردادی اظهار داشت: در طول یکسال گذشته ۲۰هزار هکتار کشاورزی قراردادی در حوزه گندم دیم صورت گرفته و در سال جاری نیز اجرای این طرح در سطوح بیشتری از اراضی کشاورزی برنامه ریزی شده است. کشاورزی قراردادی از این لحاظ اتفاق مهمی است که کشاورزان ما همواره نگران تامین سرمایه در گردش، نهاده، کود و بذر مورد نیاز بودند در حالیکه در قالب این طرح، شرکت بازرگانی دولتی ایران یا همان شرکت غله و تعاونی روستایی به تامین این اقلام مبادرت نموده و هزینه‌های مربوطه را در زمان فروش محصول دریافت می‌نمایند و حتی بیمه محصول کشاورزی نیز در قالب این طرح قرار می‌گیرد.

فتحی  گفت: در زمینه شبکه‌های آبیاری و آبیاری تحت فشار نیز خوشبختانه اتفاقات خوبی در استان رخ داده است. اراضی پایاب سدخداآفرین که از گذشته کار شده و ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته به دلیل عدم تخصیص اعتبار از ۴ سال گذشته متوقف گردیده بود؛ اما در یکسال گذشته با توجه به اهتمام دولت برای اتمام طرح‌های نیمه تمام، اعتبار مناسبی در این خصوص تزریق گردیده و در طول یکسال گذشته در خصوص شبکه‌های فرعی مربوطه نزدیک ۲۰هزار هکتار به اتمام رسیده و تحویل بهره بردار شده است و تا اتمام شبکه اصلی تداوم پیدا خواهد کرد و در زمینه سامانه‌های نوین آبیاری ۶ هزار و ۸۰۰ هکتار پرونده ایجاد شده و در دست اجرا می‌باشد و در طول دو ماه آتی به بهره برداری خواهد رسید.

او  با اشاره به جلسه وبیناری افتتاح پروژه‌های بخش کشاورزی استان در هفته دولت با حضور استاندار و مدیران شهرستان‌ها و فرمانداران اعلام داشت: برای اجرای این پروژه‌ها حدود ۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال هزینه از محل تسهیلات بانکی و اعتبارات دولتی و آورده شخصی سرمایه گذاران صورت گرفته است و برای حدود یک هزار و ۱۷۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد و برای ۵ هزار نفر تثبیت اشتغال انجام شده است و حدود ۳ هزار و ۵۰۰ خانوار از این طرح‌ها بهره‌مند خواهند شد. این طرح‌ها حوزه‌های آب و خاک مانند آبیاری تحت فشار، کانال‌های آبیاری عمومی و طرح‌های باغبانی شامل احداث گلخانه‌ها و صنایع تبدیلی و تکمیلی شامل بسته بندی و نگهداری محصولات کشاورزی و طرح‌های دام و طیور و آبزیان را شامل می‌شود.

او ادامه داد: با توجه به اینکه محصولات کشاورزی فسادپذیر بوده و در آن واحد به بازار وارد می‌شود، یکی از اولویت‌های ما افزایش صنایع تبدیلی در استان می‌باشد، زیرا صنایع تبدیلی به تنظیم بازار و افزایش زمان نگهداری محصول و دوام آن کمک می‌کند. اگر صنایع تبدیلی را به حوزه بسته بندی، نگهداری، فرآوری تقسیم نماییم، اقدامات اجرایی در این حوزه‌ها انجام شده است و اگر امسال ۵ میلیون تن محصول کشاورزی در استان تولید گردد از نظر صنایع تبدیلی برای نزدیک به ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تن محصول ایجاد ظرفیت صورت گرفته و در طول یکسال گذشته ۹۸ واحد در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی به بهره برداری رسیده و مجوز تاسیس ۲۴۸ واحد دیگر نیز در این حوزه صادر شده است. در عین حال در واحد‌های صنایع تبدیلی موجود نیز حدود ۳۵هزار تن ظرفیت جدید شامل فراوری و بسته بندی و نگهداری وارد مجموعه چرخه تولیدی خواهد شد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی در زمینه توسعه گلخانه‌ها مقام اول در کشور را داراست بیان داشت: کل مساحت گلخانه‌های استان ۳۱۸ هکتار است که بخشی از آن به بهره برداری رسیده و بخش دیگری نیز به زودی به بهره برداری خواهد رسید و برنامه ریزی شده است این میزان تا یک هزار و ۹۰۰ هکتار افزایش یابد که در قالب ایجاد شهرک‌های گلخانه‌ای خواهد بود. یکی از پروژه‌های گلخانه در سطح ۵ هکتار در شهرستان عجب شیر افتتاح شده و در ارتباط با شهرک گلخانه­ای ۵۰۰ هکتاری مرند نیز اقدامات اجرایی انجام شده و در سفر ریاست جمهوری تامین منابع شده و کلنگ زنی آن انجام خواهد شد و پیش بینی می‌شود در طول یکسال آینده زیرساخت‌های آن به اتمام برسد.

فتحی  افزود: با توجه به تقاضایی که در زمینه سرمایه گذاری در حوزه گلخانه وجود دارد گلخانه‌ها از کوچک مقیاس خارج شده و سرمایه گذاران خواهان سرمایه گذاری در سطوح بیش از ۵ هکتار می‌باشند و حتی در سطح ۱۰۰ هکتار نیزمتقاضی احداث گلخانه وجود دارد با توجه به شرایط جدید پیش بینی می‌شود هدف گذاری رسیدن به یک هزار هکتار در طول دو سال آتی محقق گردد.

او  اظهار داشت: حوزه مکانیزاسیون کشاورزی به دو قسمت تقسیم می‌شود که بخش اول مکانیزه نمودن خود اراضی کشاورزی از جمله تجهیز آن به شبکه‌های آبیاری و سیستم‌های نوین آبیاری است و تا امروز اقدامات خوبی در این زمینه اتفاق افتاده است و حداقل ۲۰ هزار هکتار دیگر نیز به شبکه آبیاری فرعی اضافه شده و در مجموع به ۸۰ هزار هکتار کل اراضی مجهز به شبکه آبیاری خواهیم رسید. در خصوص سیستم‌های نوین آبیاری نیز با بهره برداری از سطوح جدید مجهز به آبیاری نوین قطره و بارانی، ۶۸ هزار هکتار اراضی مجهز به سیستم‌های نوین آبیاری در استان خواهیم داشت. بخش دیگر مکانیزاسیون در حوزه ماشین آلات کشاورزی اعم از کمباین و تراکتور و سایر ادوات دنباله بندی است. در این ارتباط نیز در طول یکسال گذشته ۱۴۳ میلیارد تومان اعتبار از محل خط اعتباری مکانیزاسیون توسط بانک کشاورزی به کشاورزان برای خرید کمباین، تراکتور و ادامت دنباله بند پرداخت شده است.

او  گفت: از سوی دیگر در قالب طرح جهش تولید در دیمزارها، بخشی از اعتبارات لازم برای خرید ادوات دنباله بند توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در قالب تسهیلات بانک ملی به کشاورزان پرداخت شده است. با محاسبه همه این اعتبارات ۲۰۰ میلیارد تومان بابت مکانیزه کردن اراضی از بابت تامین ادوات دنباله بند و ماشین آلات هزینه شده است ضریب مکانیزاسیون در استان ۰.۷درصد از متوسط کشوری بالاتر است که خبر خوبی است و در سال ۱۴۰۱ نیز به میزان ۱۶۳میلیارد تومان خط اعتباری برای مکانیزاسیون تخصیص یافته که بانک کشاورزی با فراهم شدن شرایط می‌تواند این اعتبارات را در اختیار کشاورزان قرار دهد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی  در خصوص یکپارچه سازی اراضی کشاورزی تصریح کرد: یکی از مشکلات اصلی ما در حوزه کشاورزی کوچک بودن قطعات کشاورزی است که باعث می‌شود قیمت تمام شده محصولات تولیدی بسیار بالا باشد از سوی دیگر در قطعات کوچک امکان مکانیزاسیون نیز پایین می‌رود؛ بنابراین یکی از اولویت‌های ما در امور اراضی این است که اگر از نظر قانونی نمی‌توانیم یکپارچه سازی انجام دهیم، این امر را در قالب یکجا کشتی قرار دهیم. از جمله در ۵ هزار و ۲۹۰هکتار اراضی جدیدی که در شهرستان خداآفرین از مراتع به اراضی کشاورزی اضافه شده است، به صورت یکپارچه کشت خواهد شد و سیاست جهاد کشاورزی بر این است که این قطعات تقسیم نشود و به صورت سهم بری باشد و در این خصوص نیز توفیقات خوبی حاصل شده و مشوق‌هایی لحاظ شده است که از جمله می‌توان به تأمین سرمایه در گردش و تسهیلات کم بهره و پرداخت ۱۰۰ درصد هزینه آبیاری تحت فشار این اراضی توسط دولت اشاره کرد.

فتحی  افزود: در اراضی دیم با فرهنگ سازی و برگزاری کلاس‌های آموزشی خود کشاورزان برای تعویض زمین هایشان با دیگر کشاورزان رغبت نشان داده اند تا با همکاری جهاد کشاورزی در خصوص یکپارچه سازی اقدام نمایند. در حدود ۷۰۰ هکتار در یک شهرستان و ۸۴۰ هکتار در یکی دیگر از شهرستان‌های استان یکپارچه سازی اراضی اتفاق افتاده است.

او  در خصوص سطح زیرکشت سال زراعی گذشته گفت: از کل اراضی زیر کشت سال گذشته ۳۵ هزار هکتار اراضی آبی بود که زیر کشت گندم رفت و ۳۵۰ هزار هکتار نیز اراضی دیم استان بود. تولیدات ما در استان بیشتر متکی بر اراضی دیم است و به لحاظ دیم عملکرد ما از متوسط کشور بسیار بالاتر بوده و بعد از کردستان بیشتر سطح زیر کشت دیم در کشور را داریم.

او  ادامه داد: از نظر پرداخت در اولین روز هفته دولت ۲۰ درصد مطالبات گندم کاران پرداخت گردید و ۳۰۰ میلیارد تومان دیگر به حساب کشاورزان واریز شد تا ۴ مردادماه هر کسی گندم تحویل داده بود مطالبات وی پرداخت شد و طبق قولی که وزیر جهاد کشاورزی داد تا پایان هفته دولت، اعتبار دیگری که بتوانیم پرداختی به گندمکاران را به حدود ۶۰ درصد برسانیم در اختیار قرار خواهد گرفت. خوشبختانه سیاست صحیحی که ابتدای دولت اتفاق افتاد قیمت گذاری مناسب بود که امروز مشاهده می‌نماییم کشاورزان با رغبت گندم خود را به فروش می‌رسانند با وجود تاخیری که در این پرداخت وجود دارد، اما نهایتا در طول یک ماه همه این مطالبات پرداخت خواهد شد و کشاورزان نیز به این مساله واقف هستند.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی  در خصوص دریاچه ارومیه و احیای آن اظهار داشت: همیشه این اصل را ضروری می‌دانم که در مناطقی که قابلیت تنظیم وجود دارد می‌توان تخصیص آب برای بخش کشاورزی را کاهش داد که طبق مصوبه ستاد احیا دریاچه ارومیه ۴۰ درصد از سهم آب بخش کشاورزی کاهش یافته است. البته باید کشاورز نیز گذران زندگی خود را انجام داده و تولید نماید و اتفاقی که در این خصوص در دولت سیزدهم انجام می‌شود اصلاح الگوی کشت و ایجاد گلخانه هاست به این ترتیب که محصولات با نیاز آبی بیشتر با محصولاتی که نیاز آبی کمتری دارند جایگزین می‌شوند و از ارقامی مانند پسته که نیاز آبی کمتر و ارزش افزوده بیشتری دارند و نیز از زعفران و کلزا به جای پیاز استفاده می‌گردد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.