بنی هاشمی، رئیس تحقیق و توسعه موسسه رازی گفت: واکسن داخل بینی رازی کووپارس تاکنون بر روی حدود ۵۰ هزار نفر آزمایش شده و نشان دهنده افزایش میزان آنتی بادی به ویژه در ناحیه مخاطی است و پیشنهاد میشود با توجه به محدودیتهای واکسن به صورت تزریقی، این واکسن به عنوان دز بوستر مصرف شود تا با فعال کردن سیستم ایمنی، علاوه بر بی ضرری، از انتقال ویروس نیز جلوگیری شود.
بنی هاشمی افزود: ۲ سایت برای تولید این واکسن در نظر گرفته شده که در مجموع ظرفیت تولید ماهانه ۲۵ میلیون دز را دارد و قابلیت تولید سایر واکسنهای پروتئین بیس در این سایت امکان پذیر است. همچنین تحقیق و توسعه برای مواجهه با سایر بیماریها و پاندمیهای احتمالی در این مکان وجود دارد.
رئیس تحقیق و توسعه موسسه رازی گفت: از ۱۱ واکسن پزشکی موجود در سبد واکسیناسیون کشور، ۷ واکسن (فلج اطفال، دفتری، کزار، سیاه سرفه، سرخک، سرخجه و اوریون) همچنین ۸۵ درصد واکسنهای دام و ۳۰ درصد واکسنهای طیور کشور توسط موسسه رازی تولید میشود که امنیت و سلامت غذایی کشور را نیز تامین میکند.
او می گوید: این موسسه با تولیدات خود از بروز بیماریهای زئونوز (مشترک میان انسان و دام) در کشور نیز جلوگیری کرده است. نتیجه این فعالیت ها، گواهینامههایی از سازمان جهانی بهداشت است که نشان از نزدیکی ریشه کنی و یا کنترل بیماریهایی است که مهلکتر از کووید ۱۹ بوده اند.
بنی هاشمی افزود: از اسفند سال ۹۸ طراحی و ساخت واکسن کرونا آغاز شد و از همان ابتدا به دنبال بی خطرترین و ایمنترین پلتفرم بودیم و بر همین اساس علی رغم سختیها و هزینه بالا، پلتفرم پروتئین نوترکیب را انتخاب کردیم.
او گفت: در آن زمان ۳ آنتی ژن برای این قسمت طراحی شد و علی رغم مخالفت ها، اکنون مشخص شده این ۳ آنتی ژن توانسته در مقابل تغییرات ویروس کرونا موفق عمل کند.
رئیس تحقیق و توسعه موسسه رازی افزود: با طراحی این واکسن تلاش شد ایمنی سلولی و ایمنی همورال به طور همزمان فعال شود ودر نظر گرفتیم که در ۳ حوزه همورال، سلولی و CTL ها، ایمنی لازم را فعال کند که در بررسی ۳ فاز بالینی و تست روی حدود ۲۸ هزار نفر، مشخص شد به این هدف دست یافته ایم.
بنی هاشمی افزود: این واکسن پیش از مراحل بالینی بر روی ۵۰۰ حیوان آزمایشگاهی مانند همستر، موش و خرگوش تست شد و در نهایت روی ۲۵ میمون سبز آفریقایی نیز مورد آزمایش قرار گرفت.
او می گوید: از همان ابتدا ایده دز داخل بینی این واکسن برای جلوگیری از بیماری و نیز انتقال ویروس مطرح شد و در حال حاضر که WHO به کارآیی بالا این واکسنها اشاره داشته، به گفته نشریات مطرح دنیا، موسسه رازی در ایران، برای نخستین بار این واکسن را طراحی و تولید کرده است.
رئیس تحقیق و توسعه موسسه رازی افزود: کمترین میزان آنتی ژن، کمترین مقدار تزریق، ۱۷ برابر افزایش میزان آنتی بادی، فعال کردن ایمنی مخاطی در قسمت فوقانی دستگاه تنفسی، ادجوانت اختصاصی بومی شده و کمترین عوارض ثانویه پس از تزریق ار از مهمترین ویژگیهای این واکسن است.
او گفت: با ارائه مستندات لازم، مجلات مختلف جهان مانند ساینس ایمونولوژی و لنست به واکسن داخل بینی موسسه رازی اشاره کرده اند و همچنین مطالعات پیش بالینی این واکسن نیز در مجله frontiers in immunology منتشر شده است.