سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اسپوتنیک:

تنش چین و تایوان ضربه بزرگ اقتصادی به آمریکا خواهد بود

یک نشریه روسیه در گزارشی اعلام کرد هر گونه تنشی میان چین و تایوان می‌تواند بر اقتصاد دولت بایدن ضربه‌ای مهلک وارد کند.

نشریه روسی اسپوتنیک در گزارشی نوشت: هر تنش میان چین و تایوان به دلیل اتکای آمریکا به میکوچیپ‌های تولید شده در تایوان، می‌تواند ضربه بزرگی به اقتصاد دولت بایدن وارد کند.

این تولید کننده میکروچیپ که محصولات آن را می‌توان در تکنولوژی‌های مختلف از جمله گوشی‌های هوشمند اپل و جنگنده‌های اف-۳۵ دید، تنها کارخانه‌ای است که آمریکا بر آن متکی است.

هفته‌های اخیر پس از آن که «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، به تایوان سفری غیرمنتظره داشت، تنش‌ها میان چین و تایوان و کشور‌های حامی تایوان و آمریکا افزایش یافت. چین در پاسخ به این سفر رزمایش‌های متعدد زمینی و هوایی برگزار کرد و هشدار‌های متعددی داد.

آمریکا به وضوح نمی‌گوید که تایوان را مستقل قلمداد می‌کند و به نظر می‌رسد که از سیاست «چین واحد» پیروی کند، اما چین به دلیل فروش سلاح واشنگتن در تایوان که زنجیزه جهانی تامین را برهم میزند با این کشور در تنش است.

چهار روز پیش از سفر پلوسی، رئیس‌جمهور چین در مکالمه تلفنی به بایدن هشدار داد که سفر به تایوان یعنی «با دم شیر بازی کردن» و اکنون موقعیت بحران بر سر تایوان نیست.

 دولت آمریکا قصد دارد در تلاش برای کاهش وابستگی به این جزیره، میلیارد‌ها دلار در پروژه‌هایی برای توسعه قابلیت‌های نیمه هادی داخلی سرمایه‌گذاری کند.

اما «چاس فریمن» دیپلمات ارشد سابق آمریکا که پیشتر به عنوان مترجم نیکسون در سفر به چین او را همراه می‌کرد، معتقد است که چین ممکن است در بلندمدت موقعیت بهتری برای نفوذ به بازار متمرکز در رقابت برای خودکفایی ریزتراشه‌ها داشته باشد و به اسپوتنیک گفت: «آمریکا ظرفیت و منابع لازم برای پیشی گرفتن از چین را دارد، اما هنوز این کار را نکرده است. اکنون ۱۹ شرکت از ۲۰ شرکت‌ نیمه‌رسانا با رشد سریع در جهان، در سرزمین اصلی چین هستند و هیچ‌کدام در آمریکا نیست.»

اسپوتیک در ادامه با بیان آنکه سال گذشته به دلیل کمبود میکروچیپ آمریکا ۲۴۰ میلیارد دلار از دست داد و جنگ بر سر تایوان می‌تواند از این هم بیشتر برای آمریکا ضرر داشته باشد، نوشت: «آمریکا تنها به یک شرکت دراین زمینه وابستگی دارد، شرکت تولید نیمه هادی تایوان (TSMC)، بزرگترین کارخانه ریخته‌گری تراشه در جهان، این شرکت نیمی از ۱۰۰ میلیارد دلار تراشه موجود در جهان را در اختیار خود دارد و بیش از ۹۰ درصد از تراشه‌های پیشرفته کل دنیا را می‌سازد و انتظار می‌رود تا سهام این شرکت بیش از پیش گسترش یابد. این شرکت در سال ۲۰۲۱ رشد ۳۰ درصدی خود را گزارش داد که به معنی درآمد سالانه بیش از ۷۰ میلیارد دلار در سال گذشته است.»

تکنولوژی‌های عظیم آمریکایی مانند «اپل، ای‌ام‌دی، اینتل و انویدیا» بر این کارخانه تکیه دارند و در کل دولت آمریکا برای برخی از حیاتی‌ترین و پیچیده‌ترین سیستم‌ها به تامین کننده تایوانی وابسته است.

برای مثال، در حال حاضر آزمایشگاه ملی «آرگون» وابسته به وزارت انرژی آمریکا در حال ساخت یک ابر رایانه امنیت ملی با استفاده از تراشه‌های این کارخانه تایوانی است.

پیشتر از این در ماه ژوئیه، «زک نون» مدیر سابق امنیت سایبری شورای امنیت ملی کاخ سفید، کمبود تراشه‌ها را برای آمریکا «یک تهدید برای امنیت ملی آمریکا و اقتصاد این کشور دانست.»

با این حال گفته می‌شو دولت بایدن نتوانست در مقابل سفر نانسی پلوسی بایستد، اما به خوبی از آسیب‌پذیری خود در مقابل چین آگاه است. جو بایدن به وضوح مخالفت خود با پلوسی را بیان نکرد، اما نشریه بلومبرگ گزارش داد که مقام‌های آمریکایی و کاخ سفید بار‌ها تلاش کردند او را از این سفر منصرف کنند.

البته برخی کارشناسان هم معتقدند که چین درمواجه با تایوان کمی خویشتنداری نشان داده است، زیر این کشور هم برای تراشه‌های خود به شرکت تولید نیمه هادی تایوان وابسته است و واهمه نتیجه معکوس دارد.

درکل با آنکه در حال حاضر چین تنها ۱۵ درصد از تراشه‌های کل دنیا را در دست دارد، رشد سهام این کشور در بازار جهانی بسیار محسوس است و این سهم برای آمریکا از ۳۷ درصد به ۱۲ درصد رسیده است.

چاس فریمن در این باره هم می‌گوید: «آمریکا شاید از نظر طراحی میکروچیپ پیشگام باشد، اما چین رشد بسیار عظیمی داشته و تنها یک یا دو سال با ما فاصله دارد. چین که در حال حاضر یک سوم بازار جهانی را در دست دارد، در نهایت در بسیاری از جهات علم و تکنولوژی پیشگام خواهد شد. دانشگاه‌های چین ۴ برابر آمریکا دانشجو در زمینه علم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضی، فارغ التحصیل دارند.»

او در نهایت به اسپوتنیک گفت: «نمونه‌های بسیاری از تاریخ این فرض آمریکایی را رد می‌کند که تنها شرکت‌های خصوصی در دموکراسی‌های لیبرال با آزادی بیان در مورد مسائل سیاسی می‌توانند مبتکر باشند، تاریخ نشان داده که این فکر غلط است و اکنون هم چین نشان می‌دهد که این غلط است.»

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.