سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شکست هالک ایرانی یا معروفیت در فضای مجازی؟

یک متخصص روانشناسی بیان کرد: افرادی با اختلال شخصیت خودشیفته و نمایشگری، به هر قیمتی میخواهند دیده شده و این برایشان احساس خوشایندی دارد.

چند روزی است که شکست سجاد غریبی در مسابقه، کسی که خود را هالک ایرانی معرفی می‌کند، خبرساز شده است. عده‌ای این فرد را محکوم به آبروریزی به عنوان نماینده‌ای از این کشور کرده و عده‌ی دیگر با بازنشر فیلم او، به معروفیت بیشتر او دامن زده اند. شکستی که شاید از دیدگاه جامعه شکست باشد، اما برای این فرد موفقیت در مسیر معروفیت و بیشتر دیده شدن است.

در این باره با حسین ابراهیمی مقدم، متخصص روانشناسی و استاد دانشگاه گفتگو کردیم که از دلایل روانشناختی این رفتارها، مطلع شویم.

حسین ابراهیمی مقدم، متخصص روانشناسی و استاد دانشگاه، در این باره بیان کرد که در روز‌های گذشته بحث سجاد غریبی در فضای مجازی گل کرد. او در شهر بوشهر زندگی می‌کند و لیسانس رشته بازرگانی دارد و به نظر میرسد در رشته خود فعالیتی نداشته است. این فرد در ابتدا فعالیت خود را در فضای مجازی شروع کرد و سعی کرد که تعداد دنبال کنندگان خود را بالا ببرد.

این متخصص روانشناسی با بیان اینکه فعالیت‌های اخیر ایشان به رغم این که مورد توجه برخی از افراد اعم از هنرمندان قرار گرفت، برای او موفقیت به شمار می‌رود، گفت: این فرد به دنبال این بود که دیده شود. همین که افراد مختلف در حال حاضر راجع به او و حتی علیه او صحبت می‌کنند، از دید او موفقیت است.

وی افزود: مثالی در این مورد می‌توان زد مانند کودکی است که کار مثبتی انجام داده و مورد تشویق پدر و مادرش قرار می‌گیرد و حس خوبی در او بوجود می‌آید. اما اگر احساس کند به او توجه نمی‌شود، امکان دارد از کار‌های منفی مانند سر وصدا کردن، کتک کاری و ... استفاده کند. همین باعث می‌شود پدر و مادر او را دعوا کنند و همین دعوا کردن گونه‌ای از توجه کردن است. به نظر می‌آید سجاد غریبی توجه مورد نظر خود را کسب کرده است.

موفقیت اقتصادی در پی شکست

ابراهیمی مقدم با تاکید بر موفقیت اقتصادی این فرد بیان کرد که این مسابقه در سالنی برگزار می‌شود که فقط نفری ۱.۵ میلیون، قیمت بلیت تماشای مسابقه بوده است. درست است که ایشان در دو سه دقیقه اول مسابقه شکست خورده و آن تصویری که مردم می‌بینند، انگار که خود این شخص و حتی کشور ما تحقیر شده است. ولی اگر دقت کنید دوستان او بعد از مسابقه گفتند خیلی هم خوب بود.

وی افزود: اطلاعاتی که بدست آمده نشان دهنده آن است که اطرافیان او کاملا راضی بودند. چرا که هدف دریافت مقدار زیادی پول و دیده شدن بود که این اتفاق افتاد و تعداد بازدید کنندگان این شخص میلیونی افزایش پیدا کرد. افزایش دنبال کنندگان در فضای مجازی با کسب درامد ارتباط مستقیم دارد. چرا که با تبلیغاتی که در فضای مجازی خواهد گذاشت میزان درآمد بیشتری را برای او در پی خواهد داشت. برخلاف آن که ما فکر می‌کنیم ایشان موفق نبوده است، اما اتفاقا این شخص موفق بوده است.

تلاش برای دیده شدن به هر قیمتی

ابراهیمی مقدم بیان کرد که اگر واقع بینانه به این موضوع نگاه کنیم، در حقیقت او را در فضای روانشناسی ورزشی نباید نگاه کرد. من شخصا او را به عنوان یک شخصیت ورزشکار نمی‌شناسم که در چارچوب ورزشی قهرمانی کار کند. من ذهنیتم این نیست که او به عنوان نماینده کشور ما بوده بلکه خود این شخص، خود را به عنوان نماینده ایران معرفی کرده و خودش اسم هالک ایران را روی خودش گذاشته است؛ نه اینکه واقعا به عنوان چنین شخصی منسوب شود.

او ادامه داد: این ذهنیت به عنوان فرد ورزشکار برای من وجود ندارد. اما از دیدگاه روانشناسی، این فرد دوست دارد دیده شود. کسانی که اختلال شخصیت نمایشگری دارند، اینگونه هستند. این جلب توجه و مواردی از این دست، همان بحثی است که ما تحت عنوان اختلال شخصیت خودشیفته و اختلال شخصیت نمایشگری از آن نام می‌بریم. این افراد به هر قیمتی که هست میخواهند دیده شوند. ممکن است حتی فرد آسیبی هم به خود برساند تا خود را به نمایش گذاشته و جلب توجه کند و برایش احساس خوشایندی دارد.

او ادامه داد: از طرف دیگر یک بی ثباتی هم وجود دارد. ما این را می‌پذیریم که کسب در آمد از راه حلال و در چهارچوب اخلاقی بسیار خوب است. اما اگر که فرد به هر طریقی کسب درآمد کرده و با زیرپا گذاشتن اصول اخلاقی، فرزندان این مرز و بوم از اون الگو برداری غلط کنند، و او برایش همچنین چیزی مهم نباشد، ما عملا نمی‌توانیم از وضعیت خوب و به هنجار شخصیت فرد صحبت کنیم.

بر مبنای تفکر عمل کنیم نه هیجانات

این متخصص روانشناسی بیان کرد: متاسفانه خیلی از مردم ما به جای آن که از قوای تفکر خود استفاده کنند، از هیجانات خود پیروی می‌کنند و این هیجانات حتی در دیدن فیلم‌های اکشن و هیجانی خود را نشان می‌دهد. چه خوب است که ما الگو‌هایی را در فیلم‌ها، ورزش و... ارایه دهیم، که جوانان که از اینان الگو برداری کرده و مسیر و خط سیر خود را بر این بنا می‌گذارند، بتوانند در چارچوب خوب و معقول و منطقی قرار بگیرند. بسیاری سریال وزین داشتیم که این‌ها افراد را به سمت راه‌های اخلاقی، چارچوب‌های درست و زندگی سالم سوق داده اند.

زمانی که افراد صرفا براساس رجزخوانی‌های بیهوده و حتی دروغگویی به گرد کسی جمع می‌شوند، و بعد متوجه می‌شوند که ان ادم یک آدم پوشالی بوده، جز احساس سرخوردگی و یاس چیزی در آنان اتفاق نمی‌افتد. البته در پاره‌ای از افراد احساس انتقام هم شکل پیدا می‌کند و شاید عده‌ای به غلط هم بخواهند وارد این چنین مسیر‌هایی شوند و انتقام بگیرند. در حالی که ما زمانی می‌توانیم انتقام مناسب را بگیریم که در یک چارچوب درست جامعه پسندانه و علمی کار‌هایی را انجام دهیم که بتوانیم سرآمد باشیم و به این وسیله توانسته ایم خود را هم به اثبات برسانیم؛ بنابراین کسی که از همان ابتدا با تبلیغات گسترده در فضای مجازی فقط به دنبال جمع کردن دنبال کننده بوده، نمی‌تواند به عنوان فردی محسوب شود که جوانان از او تبعیت کنند. عده‌ی بسیار زیادی هم در فضای مجازی همین مسابقه کوتاه را دیدند و خود دیدن و بازنشر این فیلم، جدای از بلیط فروشی می‌تواند برای این فرد درآمد زایی زیادی هم داشته باشد.

او ادامه داد: بنابراین این شخص از نظر اخلاقی و اجتماعی از نطر ما بازنده می‌باشد، اما از نظر اقتصادی و شخصی خود با هدف‌هایی که دنبال می‌کرد، شاید این حس را داشته باشد که واقعا موفق شده است. سجاد غریبی به دنبال دیده شدن بود. همین که افراد مختلف در حال حاضر راجع به او و حتی برعلیه او صحبت می‌کنند، از دید او موفقیت است.

وی در انتها بیان کرد: در هرصورت من فکر نمی‌کنم با توجه به باخت مفتضحانه‌ای که صورت گرفت، ایشان بخواهد که از این رفتار‌ها دست بردارد. بلکه این رفتار‌ها را به خاطر معروفیت و دنبال کنندگان بیشتر تکرار خواهد کرد.

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۱:۵۳ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
تپه چربی
ناشناس
۱۱:۰۸ ۱۴ مرداد ۱۴۰۱
همینکه گفته حاضره بره سوریه بجنگه قهرمانه