در ادامه این مطلب میخواهیم شما را با ۲۰ واقعیت جغرافیایی عجیب و غریب و باورنکردنی در مورد کره زمین آشنا کنیم.
۱- جزایر دیومد از دو جزیره تشکیل شده که یکی مال روسیه و دیگری متعلق به ایالات متحده است
جزایر الماس (Diomede Islands) از دو جزیره تشکیل شده که دیومد بزرگ (Big Diomede) و دیومد کوچک (Little Diomede) نام دارند. جزیره بزرگتر تحت حاکمیت روسیه بوده و جزیره کوچکتر نیز تحت کنترل ایالات متحده قرار دارد. فاصله بین دو جزیره که نزدیکترین فاصله بین دو کشور نیز هست، تنها ۳.۸ کیلومتر است. اما نکته جالب این است که این دو جزیره تفاوت زمانی ۲۱ ساعته با هم دارند و جزیره بزرگتر از لحاظ زمانی ۲۱ ساعت جلوتر از جزیره همسایه کوچکتر خود است. این تفاوت زمانی فاحش به دلیل خط تاریخی بین المللی است که بین دو جزیره قرار دارد. به همین خاطر، جزیره دیومد بزرگ را جزیره فردا و جزیره دیومد کوچک را جزیره دیروز مینامند.
۲- در دشت شامارل در جزیره موریس، منطقه کوچکی از تپههای شنی وجود دارد که شنهای آن هفت رنگ متفاوت دارند
دشت شامارل (Chamarel plain) در منطقه ریویره نوآر در جنوب غربی جزیره موریس قرار دارد که در سراسر جهان به خاطر خاک هفت رنگش شناخته میشود. یک منطقه متشکل از تپههای شنی در این منطقه وجود دارد که شنهای آن هفت رنگ متفاوت دارند. با برخورد نور آفتاب با این تپههای شنی، میتوان این هفت رنگ را به وضوح دید. رنگ این شنها نتیجه تفاوت در سرد شدن سنگهای آتشفشانی ذوب شده است. این تفاوت زمانی رخ داده که بخشهای متفاوتی از سنگهای آتشفشانی در دماهای متفاوتی خنک شده اند. در نهایت، بهترین زمان برای دیدن این رنگهای متفاوت هنگام صبح است، وقتی که شنها بیش از هر زمان دیگری تفاوت رنگشان را نشان میدهند.
۳- روسیه چنان وسیع است که ۱۱ منطقه زمانی متفاوت دارد
روسیه وسیعترین کشور جهان است. این کشور بیش از ۱۷،۰۷۵،۲۰۰ کیلومتر مربع وسعت و هفت منطقه زمانی متفاوت دارد. از این رو وقتی یک منطقه از روسیه آفتاب صبحگاهی را تجربه میکند طرفهای دیگر غروب را میبینند. یک طرف این کشور صاعت ۷ صبح است و طرف دیگر همزمان ۶ عصر را تجربه میکند.
۴- ۷۵ درصد از آب شیرین جهان در قالب کوههای یخی و یخچالها ذخیره شده است
حدود ۱۵ میلیون کیلومتر مربع از مساحت زمین را کوههای یخی پوشانده اند که حدود ۱۰ درصد از خشکیهای زمین را تشکیل میدهد. اگر تمامی این یخچالهای طبیعی ذوب شوند، سطح آب دریاها در سراسر جهان حدود ۷۰ سانتیمتر بالا خواهد آمد. این یخچالهای قطبی ۷۵ درصد از کل آب شیرین موجود در کره زمین را به خود اختصاص داده اند. دریاچه بایکال در روسیه نیز ۲۰ درصد از آب شیرین غیر یخ زده کره زمین را در خود جای داده است. این دریاچه قدیمیترین و عمیقترین دریاچه جهان بوده و به خاطر آبهای بسیار شفاف و تمیزش شناخته میشود. وسعت دریاچه بایکال ۳۱،۷۲۲ کیلومتر مربع است و به خاطر همین وسعت قابل توجه است که اغلب با یک دریا اشتباه گرفته میشود.
۵-دریاچه ریل فوت در تنسی به خاطر وقوع سه زلزله حدود ۸ ریشتری در سالهای ۱۸۱۱ و ۱۸۱۲ تشکیل شده است
در سالهای ۱۸۱۱ و ۱۸۱۲ میلادی، سه زلزله در نیومادرید رخ داد. سومین زلزله به بزرگی ۷.۵ تا ۸ ریشتر بود و آب را به سمت حوضی سوق داد که به شکل گیری دریاچه Reelfoot در نزدیکی تیپتونویل در تنسی منجر شد. در جریان این زمین لرزه ها، مردم شاهد جریان یافتن رودخانه میسی سی پی در مسیر مخالف بودند. اما مطالعات علمی نشان داده که زمین لرزههای مذکور باعث شکل گیری امواجی از جریان آب به سمت شمال شد که باعث شده بود مردم فکر کنند برای ساعاتی رودخانه میسی سی پی به سمت عقب جریان پیدا کرده است.
۶- نقطه نمو در اقیانوس آرام جنوبی دورترین نقطه زمین از مناطق دارای سکنه به شمار میآید
نقطه نمو (Nemo) در اقیانوس آرام جنوبی در فاصله ۲،۶۸۸ کیلومتری از نزدیکترین خشکی بزرگ قرار دارد. همچنین این نقطه به عنوان قطب اقیانوسی دسترسی شناخته میشود که بدین معناست که نقطهای در اقیانوس است که دورترین فاصله را از خشکی دارد. نزدیکترین خشکی به این نقطه در اقیانوس آرام، جزایر دوسی (جزایر پیتکارین)، موتو نوی (جزیره شرقی) و جزیره ماهر (نزدیک جزیره سیپل) هستند. نام نقطه نمو از قهرمان افسانهای رمان بیست هزار فرسنگ زیر دریا اثر ژول ورن گرفته شده است. در زبان لاتین، Point Nemo به معنای هیچ کس است. نقطه نمو تقریباً از راه زمین غیرقابل دسترس است و به همین خاطر برای دفن کردن ماهواره ها، فضاپیماها و ایستگاههای فضایی استفاده میشود. به همین خاطر است که به آن «قبرستان فضاپیما» نیز گفته میشود.
۷- کوهستان آپالاش به طور مدام در حال کوچک شدن و کوهستان هیمالایا در حال بزرگ شدن است
کوهستان آپالاش که در بخش شرقی آمریکای شمالی قرار دارد از آلاباما تا نیویورک کشیده شده است. این رشته کوه در حدود ۴۸۰ میلیون سال پیش شکل گرفته است. این رشته کوه زمانی به بلندی کوههای راکی بود که در بخش غربی آمریکای شمالی واقعی شده و بلندترین کوه آن به نام مونت البرت بیش از ۱۴،۴۰۰ فوت ارتفاع دارد. به دلیل فرسایش مداوم ناشی از آب باران، رشته کوه آپالاش دائماً در حال کوچک شدن است و بلندترین قله آن که مونت میشل نام دارد تنها ۶،۶۸۴ فوت ارتفاع دارد. رشته کوه هیمالایا در آسیا و بین شبه قاره هند و فلات تبت قرار دارد که روزگاری به بلندی کوهستان راکی بود. اما این رشته کوه اکنون حتی بلندتر نیز شده و بلندترین قله آن به نام اورست بیش از ۲۹،۰۲۹ فوت ارتفاع دارد. رشته کوه هیمالایا به خاطر اصصکاک مداوم هند با آسیای جنوبی دائماً در حال بزرگ شدن است. در این رشته کوه نیز به دلیل بارش باران فرسایش رخ میدهد، اما نرخ فرسایش در مقایسه با رشد آن بسیار اندک است. رشته کوه هیمالایا در حال حاضر سالی ۵ میلیمتر رشد میکند.
۸- حصار دینگو در استرالیا ۳،۵۰۰ مایل طول دارد که طولانیتر از فاصله بین سیاتل و میامی است
حصار دینگو به طول ۳،۵۰۰ مایل در استرالیا بین سالهای ۱۸۸۰ تا ۱۸۸۵ ساخته شده است. این حصار برای آن ساخته شد که سگهای وحشی استرالیایی موسوم به دینگو را از بخش جنوب شرقی کشور، جایی که گلههای گوسفند پرورش داده میشدند دور نگه دارد. حصار دینگو یکی از بزرگترین سازههایی است که توسط انسان ساخته شده و بلندترین حصار جهان نیز به شمار میآید. بخش بزرگی از این حصار در کویینزلند واقع است، جایی که با نام حصار مانع بزرگ یا حصار مانع سگ وحشی نیز شناخته میشود. در حال حاضر مدیریت این حصار تحت نظر اداره منابع طبیعی و آب استرالیاست و ۲۳ کارمند نیز دارد که مراقبت از آن را بر عهده دارند. تیمی از گروههای گشتی دو نفره هفتهای یک بار بخشهایی ۳۰۰ کیلومتری از آن را بررسی میکنند. بخشهایی از حصار دینگو در طول شب و با استفاده از لامپهای فلوئوروسنت روشن میشوند.
۹- اقیانوس آرام بزرگترین اقیانوس جهان است که در برخی نقاط مقابل خودش قرار میگیرد
با مساحت ۱۶،۵۲۵ میلیون کیلومتر مربع، اقیانوس آرام بزرگترین اقیانوس کره زمین است. این اقیانوس عظیم از شرق به ایالات متحده و از غرب به آسیا و استرالیا ختم میشود. اقیانوس آرام از جنوب به اقیانوس جنوبی تا شمالگان در قطب شمال کشیده شده است.. همچنین این اقیانوس در برخی نقاط مقابل خودش قرار میگیرد (Antipodal) و بدین ترتیب نیمکره خودش را تشکیل داده است. متقاطر یا Antipodal به معنای نقا یا مکانهایی در زمین است که دقیقاً در نقطه مقابل یکدیگر قرار گرفته اند. از این رو اگر فردی از یک نقطه خاص به درون اقیانوس آرام شیرجه زده و مستقیماً به مرکز اقیانوس رفته و از سوی دیگر آن بیرون بیاید، همچنان در اقیانوس آرام خواهد بود.
۱۰-غارهایای آر وانگ دونگ در چین و هانگ سون دونگ در ویتنام چنان عظیم هستند که سیستم آب و هوایی مستقل خودشان را دارند
غارای آر وانگ دونگ در چین چنان بزرگ است که سیستم آب و هوایی و گیاهان خاص خودش را دارد. عمق تاکنون کشف شده این غار ۴۴۱ متراست. مردم محلی بر اساس نمای ورودی غار که نیوبیزی تیانکنگ نام دارد، آب و هوا را پیش بینی میکنند. غار هانگ سون دونگ در ویتنام نیز در مرز این کشور با لائوس قرار دارد و بزرگترین راهرو زیرزمینی در جهان را دارد. علاوه بر این، غار مذکور چنان وسیع است که گیاهان خاص خود، رودخانهای با آب خروشان و سیستم آب و هوایی مختص به خود دارد.
۱۱- وقتی از مرکز زمین محاسبه میکنیم، کوه چیمبورازو بلندترین کوه کره زمین است و نه اورست
کوه اورست همیشه به عنوان بلندترین قله جهان شناخته شده است. قله اورست بیش از ۸،۸۵۰ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده که بلندترین ارتفاع در مقایسه با سطح دریاست. اما وقتی از مرکز زمین حساب کنیم، کوه اورست این جایگاه را به کوه چیمبورازو در اکوادور واگذار میکند. ارتفاع چیمبورازو از سطح دریا ۶،۲۶۳ متر است، اما وقتی از مرکز زمین محاسبه کنیم، این کوه بلندترین کوه جهان خواهد بود. این اتفاق به خاطر شکل زمین است که شبیه کرهای پهن شده و در منطقه استوا دارای نوعی برآمدگی است. کوه چیمبورازو تقریباً در نزدیکی خط استوا قرار دارد و وقتی از مرکز زمین محاسبه کنیم، این کوه به دورترین نقطه از سطح زمین تبدیل میشود.
۱۲- بزرگترین مزرعه در جهان از برخی کشورها وسیعتر است
ایستگاه آنا کریک (Anna Creek station) یک مزرعه پرورش گاو در جنوب استرالیاست که حدود ۶،۰۰۰،۰۰۰ هکتار وسعت دارد. در واقع این مزرعه بزرگترین مزرعه جهان بوده و وسعت آن از برخی کشورها نیز بیشتر است. این ایستگاه در ابتدا برای پرورش گوسفند به کار میرفت، اما به دلیل افزایش حمله سگهای وحشی استرالیایی، به پرورش گاو تغییر کاربری داد. در گذشته تعداد گاوچرانهای این مزرعه برای مدیریت گله با اسبها قابل توجه بوده، اما اکنون از هواپیماهای سبک و موتورسیکلتهای خاص بیشتر استفاده میشود.
۱۳- در برزیل استادیومی وجود دارد که نقطه میانی زمین آن روی خط استوا قرار داشته و هر تیم در یک نیمکره قرار دارد
استادیوم استادیو میلتون کوریا (Estádio Milton Corrêa) که با لقب زرائو (Zerão) شناخته میشود یک استادیوم چند منظوره در برزیل است که در سال ۱۹۹۰ ساخته شد. خط میانی این استادیوم روی خط استوا قرار دارد و تنها استادیوم در جهان است که چنین ویژگی خارق العادهای دارد. این استادیوم عمدتاً برای مسابقات فوتبال به کار میرود و به همین خاطر در حین مسابقه، هر کدام از تیمها در یک نیمکره متفاوت قرار دارند. لقب زرائو از منطقه مجاور مارکوزرو (MarcoZero) گرفته شده که به مکان آن و نزدیکی اش به خط استوا الهام گرفته شده است. زرائو به معنای صفر بزرگ است که به عرض جغرافیایی استوا اشاره دارد.
۱۴- سیستم آتشفشانی زیر یلواستون سنگ مذاب کافی برای ۱۱ بار پر کردن گرند کنیون را داراست
تحقیقات اخیر صورت گرفته توسط زلزله شناسان نشان داده که محفظه ماگمای زیر پارک ملی یلواستون ۴.۴ برابر بزرگتر از آن چیزی است که قبلاً تصور میشد. این دالان از سنگ داغ و نیمه مذاب بین ۱۲ تا ۲۸ مایلی زیر ابرآتشفشان یلواستون واقع شده است. این کشف جدید نشان میدهد که ماگمای موجود زیر یلواستون برای ۱۱ بار پر کردن فضایی ۱،۰۰۰ مایل مکعبی گرند کنیون کافی است. این دالان مملو از ماگما به شکل ماتریکس بوده و از سنگهای داغ و نیمه مذاب تشکیل شده است. ابرآتشفشان یلواستون بزرگترین ابرآتشفشان جهان است، اما به این زودیها فعال نخواهد شد.
۱۵- منطقه موسوم به «چهارگوشه» نقطهای در آمریکاست که همزمان در آریزونا، نیومکزیکو، یوتا و کلرادو است
چهارگوشه یا Four Corners منطقهای در ایالات متحده است که چهار ایالت آریزونا، نیومکزیکو، یوتا و کلرادو به هم میپیوندند. این منطقه از گوشه شمال شرقی آریزونا، گوشه شمال غربی نیومکزیکو، گوشه جنوب شرقی یوتا و گوشه جنوب غربی کلرادو تشکیل شده است. از لحاظ جغرافیایی، چهار گوشه دایرهای به دور چهار گوشه از چهار ایالت است. از این رو وقتی وارد این دایره میشوید میتوانید همزمان در هر چهار ایالت باشید.
۱۶- حدود نیمی از جمعیت جهان در دایرهای زندگی میکند که بخش کوچکی از کره زمین را تشکیل میدهد
دایرهای که در این تصویر میبینید واقعیت جالبی در خود نهفته دارد. بیش از نیمی از جمعیت جهاان در داخل این دایره قرار دارد اگر چه بخش اعظم آن را آب تشکیل میدهد. علاوه بر این، تعداد هندوها، مسلمانان و بوداییهایی که داخل این دایره زندگی میکنند بیشتر از ساکنان این مذاهب در خارج از آن است. این منطقه به شدت پرجمعیت شامل یکی از کشورهای جهان به نام مغولستان است که در بیشتر نقاط آن انسانی ساکن نیست.
۱۷- در کانادا، جزیرهای با یک دریاچه وجود دارد که جزیرهای در دل خود دارد و آن جزیره دریاچهای در خود دارد و ان دریاچه دارای یک جزیره کوچک است
رکورد بزرگترین جزیره جهان که در داخل یک جزیره قرار داشته و آن جزیره خود در داخل جزیرهای دیگر واقع است پیشتر در اختیار جزیرهای کوچک در دریاچهی در جزیره آتشفشان در دریاچه Lake Taal در جزیره لوزون در فیلیپین بود. اما این رکورد اکنون در اختیار یک باریکه ۴ هکتاری زمین در داخل دریاچهای کوچک در یک جزیره بزرگتر در داخل یک دریاچه بزرگتر در جزیره بزرگ ویکتوریا در کانادا است. جزیره ویکتوریا در کانادا چهارمین جزیره بزرگ جهان است که سکنه بسیار اندکی دارد. جزیره بدون نام داخل این جزیره غیرقابل دسترس است.
۱۸-بزرگترین بیابان در جهان، قاره جنوبگان است
واژه بیابان به سرعت تصویری از شن، آفتاب، کاکتوس و واهه را به ذهن میآورد. اما بر اساس تعاریف جغرافیایی، بیابان به نقاطی گفته میشود که دما بسیار شدید بوده و تقریباً هیچ رطوبتی وجود ندارد. بر اساس این تعریف، یک سوم از سطح زمین بیابان بوده و بخش اعظم آن در قطبها قرار دارد. همچنین این تعریف ثابت میکند که قاره جنوبگان بزرگترین بیابان جهان است که رطوبت سالانه آن کمتر از ۵۱ میلیمتر است. همانند طوفانهای شن در بیابانهای داغ، جنوبگان نیز طوفانهای شدیدی را با سرعت بیش از ۳۲۰ کیلومتر بر ساعت تجربه میکند.
۱۹- دریای میت سالانه ۱ متر پایین میرود و اکنون ۴۲۹ متر پایینتر از سطح دریا قرار دارد
با عمق ۳۰۴ متر، دریای میت عمیقترین دریاچه نمکی جهان است. آب این دریا ۹.۶ برابر شورتر از آب اقیانوس هاست. به همین خاطر هیچ جانور یا گیاهی در آن رشد نمیکند و به آن نام دریای میت یا مرده داده شده است. همچنین در کتابهای مقدس بارها به نام دریای میت اشاره شده و نکته مهم اینکه سالانه یک متر پایینتر میرود. اولین اندازه گیری در سال ۱۹۲۷ انجام شد و تحقیقات نشان داده که آب دریای میت از سال ۱۹۵۰ بیش از ۴۰ متر پایین رفته است. در حال حاضر اردن پروژه دریای سرخ-دریای میت را برای نجات دریای میت راه اندازی کرده است که بر اساس آن آب از کشورهای مجاور و شورآب به دریای میت تزریق میشود تا حجم آن حفظ شود.
۲۰- کیریباتی تنها کشور جهان است که در تمامی چهار نیمکره قرار دارد
کیریباتی کشوری در اقیانوس آرام است که از ۳۳ جزیره مرجانی و یک جزیره پرت دیگری تشکیل شده است. این جزایر مرجانی در هر دو نیمکره شرقی و غربی واقعی شده اند. همچنین این جزایر در نیمکرههای شمالی و جنوبی نیز قرار دارند که باعث شده کیریباتی تنها کشور جهان باشد که در تمامی چهار نیمکره واقع شده است.
منبع : روزیاتو