سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ماجرای کابل کشی فلک الافلاک چیست؟

مدیرکل میراث فرهنگی لرستان در واکنش به ویدیو منتشر شده در فضای مجازی ماجرای کابل کشی قلعه فلک الافلاک را تشریح کرد.

کلیپی از تخریب دیوار‌های قلعه فلک الافلاک در فضای مجازی لرستان منتشر شد، موضوعی که موجب واکنش افکار عمومی و رسانه‌ها در این رابطه شد.  

سید امین قاسمی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: برای سیستم برق رسانی قلعه فلک الافلاک و موزه آن از زمانی که ادیسون برق را اختراع کرد و وارد دنیا و به تبع آن وارد ایران، لرستان و سپس خرم آباد شد، به طور «روکار» جا‌هایی سیم کشی و کابل کشی کرده‌اند و کسی هم اعتراضی در این رابطه نکرده است.

باید سیستم الکتریکال موزه را ایمن سازی می‌کردیم

وی می گوید: وضعیت سیم کشی و کابل کشی در قلعه فلک الافلاک مانند تار عنکبوت است آنقدر که سیم و نوار از آنجا رد شده است، در این راستا به دلیل اینکه در قلعه یکی از غنی‌ترین گنجینه‌های غرب کشور را نگهداری می‌کنیم، از طرفی موزه نیز یکی از موزه‌های خوب و با ارزش در غرب کشور است، باید سیستم الکتریکال موزه را ایمن سازی می‌کردیم، برای ایمن سازی هم باید از کابل‌های نسوز، سیم کشی، زیرکار و… استفاده می‌کردیم تا در معرض خطر نباشد، کسی آن را قطع نکند، اتصال ایجاد نکند، سیستم حفاظتی الکترونیک را به خطر نندازد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان با تاکید بر اینکه ناچار بودیم که آنجا این کار را انجام دهیم، ادامه داد: در این راستا مشاور، بررسی، مطالعه و طراحی کرد، پس از طراحی سال گذشته و سال قبل از آن دو فصل از این کار را انجام دادیم، یک فصل هم الان شروع شده و در حال کار هستند.

قاسمی  گفت: الان کلیپی که در فضای مجازی در حال انتشار است فکر می‌کنم برای سال گذشته باشد، ما یک هفته است که کار فصل سوم سیستم الکتریکال موزه و حفاظت الکترونیک آن را شروع کرده‌ایم، خواه، نا خواه وقتی ناچار هستند که از زیر کار یک سری کابل نسوز رد کنند، باید بخشی از آجر‌ها سالم بیرون کشیده شود، اگر آسیب هم دید مشابه آن از آجر‌های قدیمی استفاده کنند.

فرآیند کارشناسی و قانونی بوده است

وی می گوید: این آجر‌ها نیز مربوط به دوره ساسانی نیست، آن موقع که اصلاً آجر نبوده است، این قلعه در زمان قاجار با آجر روی خرابه‌ها و بدنه سنگ و ساروج قدیم، بازسازی شده است، این آجر‌ها را آرام بیرون می‌کشند، کابل کشی را انجام می‌دهند، سپس آجر را سر جای خودش می‌گذارند، بندکشی می‌کنند، قسمت‌هایی هم که از گذشته آسیب دیده دوباره بندکشی مجدد و بازسازی می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان ادامه داد: زیر نظر ناظر و مشاور، سیستم تأسیسات مکانیکی و برقی و همچنین زیر نظر ناظر مرمتی، کار انجام می‌شود.

قاسمی گفت: فرآیند در این رابطه کارشناسی شده و قانونی است، هیچ مشکلی هم ندارد، هیچ خطا و خلافی هم در آن نیست.

بنا بر این گزارش، قلعه باستانی فلک الافلاک یکی از شاخص‌ترین آثار تاریخی ایران و جهان است، بنای عظیم آجری که مربوط به دوره ساسانی که همچنان استوار بر روی تپه‌ای باستانی در مرکز شهر خرم آباد میزبان دوستداران میراث فرهنگی این مرز و بوم است.

 

زیبایی و معماری شگفت انگیز قلعه فلک الافلاک موجب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکار‌های مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.

این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه درآمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرم آباد این قلعه نیز بنام خرم آباد معروف شد و احتمالاً نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.

این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

بخش عمده‌ای از حریم بنای باستانی فلک الافلاک طی سال‌های گذشته آزادسازی شده است، ولی متأسفانه بعد از آزادسازی، ساماندهی این حریم از سوی متولیان امر مورد غفلت قرار گرفته تا تبدیل حریم این بنای تاریخی به یک سایت گردشگری مغفول واقع شود.

از سوی دیگر طرح استحکام بخشی و لرزه خیزی قلعه تاریخی فلک الافلاک سالهاست که به دلایل مختلفی عملیاتی نشده و امروز شاهد مشکلاتی در این بنای تاریخی هستیم، مشکلاتی که با هشدار مسئولان ملی و استانی نیز مواجه بوده است.

نم زدگی دیواره‌های قلعه باستانی قلعه فلک الافلاک، گلسنگ‌هایی که روی دیواره دیده می‌شود، احداث راه پله‌های نوساز بدون توجه به همخوانی با این بنای تاریخی، وجود موزه‌های مردم شناسی و باستان شناسی در داخل این بنای منحصر به فرد و آسیب‌های ناشی از این فعالیت این موزه هاو … همه و همه مشکلاتی است که این بنای تاریخی با آن دست در گریبان است.

منبع: مهر

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.