سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

موشک‌های پدافندی ایران از مرز‌های انحصاری قدرت‌های مشهور جهان گذشتند + تصاویر

با ورود موشک ۳۰۰ کیلومتری به سازمان رزم پدافند هوایی کشور، می‌توان گفت حالا جمهوری اسلامی ایران در جمع معدود کشور‌هایی قرار می‌گیرد که توانایی ساخت موشک سطح به هوا با چنین بردی را دارا هستند.

موشک‌های سطح به هوا، بخش مهمی از سیستم دفاع هوایی هر کشوری را تشکیل داده و با توجه به نیاز نیرو‌های رزمی، طی سال‌های اخیر مدل‌های مختلفی بر اساس نوع سیستم هدایت و برد آنها، توسط کشور‌ها و صنایع نظامی مهم دنیا ساخته شده است. از سامانه‌های دوش پرتاب کوتاه برد با هدایت فروسرخ تا موشک‌های هدایت راداری برد بلند، همگی لایه‌های مختلفی از چتر پدافند هوایی کشور را تشکیل می‌دهند، اما طبق یک قاعده قدیمی، اما جاری، هرچه دوربردتر و بالاتر، مهم‌تر و استراتژیک تر.

در عرصه طراحی و ساخت موشک‌های ضد هوایی سطح به هوا، کشورمان در سال‌های اخیر و خصوصا یک دهه گذشته، تلاش‌های بسیار زیادی را انجام داده و سامانه‌های مختلفی را وارد خدمت کرده است؛ از محصولات بومی مثل پانزده خرداد و سوم خرداد (شکارچی گلوبال هاوک) تا باور ۳۷۳ نشان داد بحث توسعه سیستم‌های پدافندی برد بلند بومی در نیرو‌های مسلح، دارای نقشه راه و تمرکز مناسبی است.

طائر و صیاد؛ ترکیبی از شرق تا غرب با مهندسی ایرانی

در بخش موشک‌های پدافندی زمین به هوای برد متوسط و برد بلند، صنایع دفاعی کشور دو موشک اصلی و چندین سامانه را عملیاتی کرده اند. سامانه‌هایی مثل طبس و سوم خرداد مجهز به موشک‌های سری طائر -به نوعی با الگو برداری از خانواده سامانه‌های پدافندی سری Buk ساخت روسیه- و در سوی دیگر هم سامانه‌های تلاش، ۱۵ خرداد و باور ۳۷۳ که با موشک‌های سری صیاد مجهز شده اند، به چشم می‌خورند.

سامانه پدافند هوایی طبس

سامانه پدافند هوایی سوم خرداد

در سری موشک‌های صیاد مثل صیاد ۲، با محصولی رو به رو هستیم که نزدیک به طراحی مدل استاندارد بوده و در بحث سامانه موشکی باور ۳۷۳ و موشک صیاد ۴ یا موشک صیاد ۳ سی، با طراحی شبیه به موشک به کار رفته در سامانه پاتریوت رو به رو هستیم. البته باید گفت که در مواردی شاهد این بودیم که موشک‌های خانواده صیاد روی سامانه‌ای مثل سری طبس و یا سوم خرداد نیز نصب و پرتاب شده که این نشان از سطح بالای انعطاف پذیری این موشک‌های ایرانی دارد.

موشک پدافندی صیاد ۲ و در پشت سر آن، پرتابگر سامانه تلاش

موشک پدافندی صیاد ۳

با ترکیب کردن آنچه از داشته‌ها و خرید‌های خارجی و همچنین سرمایه گذاری‌های سنگین داخلی موجود بود، فناوری‌های مختلفی از جمله پرتابگر‌های عمودی سرد و گرم، موشک‌های پدافندی هدایت راداری برد متوسط و برد بلند، کشنده‌ها و سامانه‌های راداری بومی تقریبا در داخل ایران تکمیل شده است. سامانه باور ۳۷۳ با توجه به برد حدود ۲۰۰ کیلومتر و ارتفاع درگیری حدود ۲۷ کیلومتر تقریبا یک سیستم کامل پدافندی با برد و ارتفاع درگیری بالا را در اختیار کشور ما قرار داد و به عنوان یک مکمل در کنار سامانه‌های اس ۳۰۰ در خدمت ایران که تقریبا همین مشخصات را دارند، وارد عمل شد.

شلیک موشک پدافندی صیاد ۳ از سامانه ۱۵ خرداد

شلیک موشک از سامانه باور ۳۷۳

ایران به دنبال ورود به یک باشگاه اختصاصی دیگر دفاعی

نگاهی به افزایش سطح تهدیدات هوا پرتاب در جهان امروز، خصوصا در منطقه غرب آسیا نشان می‌دهد که حتی برد ۲۰۰ کیلومتر هم نمی‌تواند یک نقطه توقف محسوب شده و جمهوری اسلامی ایران بایستی به سمت پوشش برد‌های بیشتری برود. به نظر می‌رسد که اولین نشانه‌ها در این زمینه نمایان شده و بخش پدافندی جمهوری اسلامی ایران به زودی از عدد مهم ۲۰۰ کیلومتر عبور خواهد کرد چراکه بر اساس سخنان جدید امیر علیرضا الهامی جانشین نیروی پدافند هوایی، این نیرو به زودی به موشک‌های پدافندی با برد ۳۰۰ کیلومتر تجهیز خواهد شد. این مقام بلند پایه نظامی کشور البته توضیحات بیشتری در خصوص این دستاورد مهم دفاعی نداده، اما با توجه به سابقه صنایع دفاعی کشور و آنچه تا به اینجا به صورت کلی از توانایی دفاعی ایران می‌دانیم، می‌توان گمانه‌هایی را در خصوص شکل کلی موشک مورد نظر برای پدافند ارتش تصور کرد.

در بحث سامانه سوم خرداد - اگر به یاد علاقمندان این حوزه باشد - در زمان رونمایی اولیه از آن که مربوط به بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاورد‌های نیروی هوافضای سپاه بود، به بحث برنامه برای افزایش برد موشک‌های این سامانه به ۲۰۰ کیلومتر مطرح شد. در حال حاضر به صورت رسمی سامانه سوم خرداد توان پوشش برد بیش از ۱۰۰ کیلومتر را داشته و احتمالا در گام بعدی، برای این سامانه همان رسیدن به عدد مهم ۲۰۰ کیلومتر مطرح باشد.

گزینه قابل طرح بعدی برای موشک ۳۰۰ کیلومتری پدافندی توسعه بر پایه موشک صیاد است. نوع طراحی موشک صیاد خصوصا گونه‌هایی که بر پایه مدل صیاد توسعه پیدا کردند توانایی توسعه و افزایش برد را نیز دارند. با کمی انحراف بحث از داخل کشور و اشاره‌ای به خارج باید گفت که در نیروی دریایی آمریکا نیز موضوع موشک‌های استاندارد در مدل‌های ۳ و ۶ در برد‌های بالا و بحث پدافندی و حتی خروج از جو زمین و درگیر شدن با موشک‌های قاره پیما یا ماهواره‌ها نیز وجود دارد. البته به نظر می‌رسد موشک به کار رفته از خانواده صیاد در سری باور ۳۷۳ نیز با تغییراتی امکان پوشش دادن برد جدید را خواهد داشت.

موشک پدافندی استاندارد ۶ متعلق به نیروی دریایی آمریکا

رقابت مهم ارتش‌های بزرگ دنیا برای رسیدن به برد بیشتر

اما وقتی در دنیای امروز نگاهی به موشک‌های پدافندی با بردی بیش از ۲۰۰ کیلومتر داشته باشیم نام‌های بسیار کمی در میان است. در عین حال بعضی از این سامانه‌ها مثل تاد آمریکایی به صورت اختصاصی برای درگیری با موشک‌های بالستیک در ارتفاع بالا توسعه پیدا کرده و به عنوان نمونه برای درگیری با یک جنگنده یا موشک کروز ساخته نشده اند. در آمریکا می‌توان موشک استاندارد اس ام ۶ را با برد نهایی در حدود ۴۶۰ کیلومتر یکی از برد بلندترین موشک‌های پدافندی جهان دانست.

از طرف دیگر روس‌ها نیز در سامانه اس ۴۰۰ خود موشکی با برد درگیری ۴۰۰ کیلومتر داشته و همچنین اعلام کرده اند برد درگیری نهایی برای سامانه پدافندی اس ۵۰۰ که به تازگی در این کشور عملیاتی شده در حدود ۶۰۰ کیلومتر خواهد بود که در این صورت این موشک به عنوان برد بلندترین موشک پدافندی حال حاضر جهان شناخته می‌شود.

سامانه پدافند هوایی اس ۵۰۰ روسیه

ذکر این نکته نیز در اینجا بسیار مهم است که موشک پدافندی استاندارد ۳ نیز با توجه به نوع هدف و مدل دقیق، توانایی رسیدن به برد‌های بیش از هزار و دو هزار کیلومتر را دارد، ولی عمدتا به عنوان یک سلاح ضد بالستیک و ضد ماهواره دسته بندی می‌شود و در دکترین و سناریو‌های عمده خود نیروی دریایی آمریکا نیز آنچنان بحث درگیری‌های تاکتیکی با اهدافی مثل جنگنده‌ها یا موشک‌های کروز و امثال آن‌ها برای این موشک تعریف نشده است. سامانه اچ کیو ۱۹ چینی یا پیکان ۳ ساخت رژیم صهیونیستی نیز البته با توانایی‌های کمتر، ولی در همین کلاس قرار گرفته و صرفا در بحث دفاع ضد بالستیک تعریف شده اند.

نکته قابل توجه در خصوص سامانه روسی اس ۵۰۰ این که این سیستم قرار است در دو نقش دفاع ضد موشکی و همچنین دفاع هوایی تاکتیکی بر علیه اهدافی مثل جنگنده‌ها نیز وارد عمل شود و در حقیقت یک سیستم پدافندی چند منظوره به حساب می‌آید. در کشور چین و همچنین اتحادیه اروپا نیز برخی از طرح‌ها برای سامانه‌های پدافندی برد بلند وجود دارد که اولا هنوز عملیاتی نبوده و ثانیا به صورت عمده در نقش دفاع ضد بالستیک تعریف خواهند شد. برای نمونه خود کشور چین در کنار بحث توسعه سامانه‌های دفاع ضد بالستیک اولین خریدار و کاربر خارجی سامانه پدافند هوایی اس ۴۰۰ روسی نیز به شمار می‌آید.

با این اوصاف، جمهوری اسلامی ایران بعد از رونمایی و عملیاتی کردن موشک پدافندی خود با برد ۳۰۰ کیلومتر، در جمع محدود و مهم چند کشور با فناوری کامل توسعه چنین سامانه‌ای قرار خواهد گرفت.

بحث افزایش برد موشک‌های پدافندی در ایران را به نظر باید در راستا استراتژی کلی جمهوری اسلامی ایران در زمینه عملیات "ضد دسترسی" تعریف کرد. افزایش برد موشک‌ها تا سقف ۲ هزار کیلومتر چه در مدل‌های زمین به زمین بالستیک و چه کروز، توسعه موشک‌های کروز برد بلند ضد کشتی با برد ۲ هزار کیلومتر، توسعه پرنده‌های بدون سرنشین مسلح و انتحاری با برد بالا، توسعه موشک‌های بالستیک ضد کشتی با برد بیش از هزار کیلومتر و حالا هم توسعه یک سیستم پدافندی با برد ۳۰۰ کیلومتر همگی قطعات یک پازل بزرگ به نام استراتژی ضد دسترسی برای جمهوری اسلامی ایران است.

شعاع تحت پوشش یک سامانه پدافند هوایی با برد ۳۰۰ کیلومتر به مرکزیت بندر عباس

موشک‌های پدافندی در این برد عمدتا برای درگیری مستقیم با جنگنده‌ها یا بمب افکن‌ها طراحی نمی‌شوند چرا که در این فاصله میزان سوخت باقی مانده موشک‌ها بسیار کم بوده و فرصت برای مانور‌های سنگین و تعقیب هدف نیست. هدف اصلی از توسعه این موشک‌های پدافندی دور کردن هواپیما‌های بمب افکن حامل موشک‌های کروز و همچنین پلتفرم‌هایی مثل پرنده‌های سوخت رسان و شناسایی از حریم هوایی کشور است.

فراموش نکنیم که دکترین رزم غربی به عنوان تهدید درجه ۱ علیه کشور ما (هرچند بسیار ضعیف و عملا غیرممکن در حالت عملیاتی) بر اساس استفاده گسترده از هواپیما‌های پشتیبانی مثل انواع آواکس‌ها و سوخت رسان‌ها و همچنین هواپیما‌های بمب افکن برای شلیک موشک‌های کروز از فاصله دور است. دور کردن هر چه بیشتر این پرنده‌ها از حریم هوایی کشور فضای امن بیشتر و مطمئن تری را برای نیرو‌های خودی فراهم خواهد کرد.

منبع: مشرق

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۹:۱۹ ۲۱ تير ۱۴۰۱
درود بررزمندگان که برای نابودی اسرائیل تلاش میکنند
ایرانی
۱۴:۲۷ ۲۱ تير ۱۴۰۱
اسرائیل اگر خودش خودش را نابود کند به نفعش خواهد بود تا اینکه ما وارد عمل شویم سیلی شیر شوخی بردار نیست
ناشناس
۱۳:۲۲ ۲۱ تير ۱۴۰۱
ماشالا ایران ابرقدرت نو ظهور جهان با تاریخی پر افتخار
ناشناس
۱۲:۰۳ ۲۱ تير ۱۴۰۱
زنده باشی دلاور اینها که واجب است برای کشور
يه فکر کوچکی به حال گرانی کنید آنم از اتم دست کمی نداره ممنون
ناشناس
۱۱:۵۲ ۲۱ تير ۱۴۰۱
برای نابودی رژیم صهیونیستی نیاز به بمب هسته ای داریم
علی
۱۴:۱۵ ۲۱ تير ۱۴۰۱
اگر بمب هسته ای باعث رادیواکتیو شدن تمام منطقه ی مقدس فلسطین می شود بنابر این به هیچ وجه نباید از بمب هسته ای استفاده کرد
ناشناس
۱۱:۴۹ ۲۱ تير ۱۴۰۱
سلام ،
دوبی هم در تیررس موشک های ماست


پیمان اشراقی .
ناشناس
۱۱:۴۷ ۲۱ تير ۱۴۰۱
صنایع دفاعی خوبه اما درکنارش باید اقتصاد کشور هم درست شود کره جنوبی هم انواع بمب وموشک دارد اما مردمش دررنج وسختی هستند دبی شاید ازنظر نظامی کمی ضعیف هست اما کشوری با اقتصاد قوی ومردمی خوشبخت هست
ناشناس
۱۲:۱۵ ۲۱ تير ۱۴۰۱
کره شمالی منظورته
ناشناس
۱۲:۱۶ ۲۱ تير ۱۴۰۱
دبی کشور نیست یک شهر و یک امیر نشینه
ناشناس
۱۲:۲۳ ۲۱ تير ۱۴۰۱
از کی دبی کشور شد ؟
ناشناس
۱۴:۳۰ ۲۱ تير ۱۴۰۱
بله کاملا درسته اقتصاد برای هر کشوری بعد از امنیت از مهمترین احتیاجات مورد نیازه ولی همه ما میدونیم که دشمنان اسلام و وطن بخصوص تاکید میکنم وطن یعنی ایران نه بعد از انقلاب که حتی در تاریخ هزاران ساله خود مورد نفرت دشمنان از همسایه گرفته تا دورتر مثل یونان و روم هر از چندگاهی مورد حمله از مغولان گرفته تا عثمانی و تازیان قرار گرفته مثل امروز که مینی عثمانی همسایه با دشمن اصلی صهیونیزم جهانی هم پیمان میشه و حریم هوایی خودشو با اونا به اشتراک میذاره منظور شما فکر کنم کره شمالی بود نه جنوبی که نوکر و دست نشانده امریکا است در کشور ماهم انشاالله انقلابیون راستین اقتصاد کشور را هم نجات خواهند داد دولت انقلابی در خط رهبری انشاالله همه نکبتهایی که در دوره زیادی که بعد از انقلاب قدرت در دست به اصطلاح ، اصلاح طلبها !! بود وسعی داشتند اقتصاد و صنعت این کشور را شرطی کنند به کوتاه آمدن در مقابل دشمن و غرب فائق آمده و بزودی این زحمات دولت سیزدهم باعث شکوفایی اقتصاد خواهد شد.
ناشناس
۱۱:۴۴ ۲۱ تير ۱۴۰۱
برای نابودی اسرائیل نیاز به کلاهک اتمی داریم اسرائیل نابود باید گردد
ناشناس
۲۱:۵۶ ۲۱ تير ۱۴۰۱
توروبایدکلا دیپورت کنن امریکاتاازدرون باعث نابودی اون بشی
ناشناس
۱۱:۳۷ ۲۱ تير ۱۴۰۱
دورود بر فرمانده کل قوا و تبریک به مردمان سرزمینم برای داشتن چنین سپری محکم
ناشناس
۱۱:۲۶ ۲۱ تير ۱۴۰۱
درود بر حاجی زاده ها و شهید مقدم ها و سردار سلیمانی ها
روح شهدا قرین رحمت الهی
ناشناس
۱۱:۲۵ ۲۱ تير ۱۴۰۱
انشاالله در خودروسازی هم پیشرفت کنیم
علی
۱۱:۲۲ ۲۱ تير ۱۴۰۱
از مغز متفکر دانشمندان در زمینه خودرو سازی و اقتصاد هم استفاده کنید
موفقیت و پیروزی تنها یک راه نیست
به امید روزهایی که اقتدار در اقتصاد داشته باشیم تا کسی جرات نکند ایران را تحریم کند
ناشناس
۱۱:۴۴ ۲۱ تير ۱۴۰۱
اسرائیل نابود باید گردد تمام خطم کلام
ناشناس
۱۲:۱۴ ۲۱ تير ۱۴۰۱
درود آفرین علی خان
مهندس نصیرون...
۱۱:۰۸ ۲۱ تير ۱۴۰۱
سلام.نصر من الله و فتح القریب،با سابقه سه سال کار قراردادی سخت روزانه12 ساعت در مرکز بازسازی شهیدکریمی سپاه تبریز و مونتاژ بیش از هشت هزار قبضه سلاح سبک،نوزده سال تحصیل،دو سال سربازی،بیست سال سابقه بسیج،6سال شورای پایگاه،فرزند ایثارگر،...به لطف مسئولین ناکارآمد بیش از پنج ساله بیکارم،حقوق و بیمه ام قطع کرده اند و خسارات فراوان مادی و معنوی دیدم،بعد ارسال نامه از ستاد کل سپاه در جهت تبدیل عضویت به کارمندی به محل کار و همچنین گزینش سپاه تبریز مسئولین بلافاصله بیکارم کردند،هر کجا نامه کتبی فرستادم فقط گفتند اجرت با خدا،نه درامد و سرمایه ای دارم،نه خانه و خودرویی،عمر ما را به باد فنا دادند،کجاست عدالت حضرت علی"ع" مگر امام زمان"عج" ظهور کند و ما به حقمان برسیم.اللهم عجل لولیک الفرج
ناشناس
۱۲:۲۷ ۲۱ تير ۱۴۰۱
بی عرضگی خودتو گردن کسی ننداز.اینکه مثل حمال کار کنی حمال میمونی در کنار کار سختی که به قول خودت کردی یه کم فک میکیکردی والا تو ام مثل خیلیها دستت یه جا بند میشد
ناشناس
۱۱:۰۷ ۲۱ تير ۱۴۰۱
ماشاالله.خدا قوت.ممنون برادران عزیز دفاعی مون در نیروهای مسلح ارتش دلیر و سپاه قهرمان هستیم.خدا شما رو از همه خطرات حفظ کنه.همه تون نور چشم ما و وسیله خوب خدا برای دفاع از ملت و کشور هستین.
ژیلا
۱۰:۳۶ ۲۱ تير ۱۴۰۱
ماشاء الله به کوری چشم بدخواهان جمهوری اسلامی ایران
Bakhtiyari
۱۰:۲۷ ۲۱ تير ۱۴۰۱
به امید ورود دانشمندان ریاضی و دانشمندان فیزیک و دانشمندان نظامی هوا فضا و دانشمندان راداری و ماهواره ایی به بردهای بسیار بسیار بیشتر و بالاتر از هزار کیلومتری پدافندی هم برسیم.
7891
۱۰:۲۶ ۲۱ تير ۱۴۰۱
آفند لازم داریم. پدافند هم میخوایم ولی آفند مهمتره.
ناشناس
۱۰:۱۰ ۲۱ تير ۱۴۰۱
زنده باد اسلام،زنده باد وطنم، زنده باد جمهوری اسلامی ایران به رهبری رهبر عزیزمان حضرت آیت الله خامنه ای